Tradities door de jaren heen. Koekhappen, spijkerpoepen en niet te vergeten de vrijmarkt: Koningsdag gaat ieder jaar weer gepaard met een veelvoud aan tradities.
Koningsdag, of eigenlijk Prinsessendag, werd voor het eerst gevierd op 31 augustus 1889. Dit was ter ere van de verjaardag van Prinses Wilhelmina. De politiek had bedacht dat Nederland een feestdag nodig had, waarbij de monarchie in het middelpunt stond.
Koningsdag is hét nationale feest van Nederland. In het hele land worden er op die dag verschillende feestelijkheden georganiseerd, variërend van rommelmarkten tot muziekfestivals tot parades. Het land kleurt oranje terwijl iedereen rondloopt in zoveel mogelijk oranje kledingstukken en accessoires tegelijk.
Ontstaan van de vrijmarkt
In de afgelopen jaren was er een nieuwe traditie ontstaan in Amsterdam: veel mensen verkochten hun oude spullen in de straten verspreid over Amsterdam. De gemeente besloot deze traditie naar het centrum van Amsterdam te verplaatsen en daarnaast een popconcert op de Dam te organiseren.
In 1885 is Koningsdag begonnen als Prinsessedag.Op 31 augustus van dat jaar werd ter gelegenheid van de 5e verjaardag van Prinses Wilhelmina voor het eerst Prinsessedag gevierd. Dit initiatief - en de voorloper van Koninginnedag - werd bedacht door de liberalen.
Het initiatief komt van de liberalen, die met het feest de nationale eenheid wilden benadrukken. Na het overlijden van Koning Willem III op 23 november 1890 werd Wilhelmina Koningin, onder regentschap van haar moeder Koningin Emma. In 1891 werd in Nederland de eerste echte Koninginnedag gevierd.
Koningsdag is de nationale feestdag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd. Als 27 april op een zondag valt, wordt Koningsdag de dag ervoor gevierd.
Toen voormalig koningin Beatrix nog staatshoofd was, vierde heel Nederland Koninginnedag op 30 april. Dit veranderde in 2014 toen Willem-Alexander de nieuwe koning werd. Sindsdien noemen wij het Koningsdag en viert heel Nederland - samen met de koninklijke familie - Koningsdag op 27 april.
Zo'n rommelmarkt waar iedereen aan mag deelnemen en de opbrengst mag houden wordt ook wel een vrijmarkt genoemd. Een rommelmarkt aan huis wordt een garageverkoop genoemd.
Koningsdag 2014 was de dag van 26 april waarop de eerste Koningsdag in Nederland werd gevierd. De koninklijke familie bezocht op deze dag de Noord-Hollandse plaatsen De Rijp en Amstelveen. Deze plaatsen zouden aanvankelijk zijn bezocht bij de viering van Koninginnedag op 30 april 2013.
Koningsdag, is een nationale feestdag in Nederland. De dag wordt ieder jaar gevierd op 27 april. Naast Nederland wordt Koningsdag ook gevierd op Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Op 27 april vieren we in Nederland Koningsdag. Vroeger heette deze feestdag Koninginnedag en nog langer geleden Prinsessedag.
Hoewel het feest toen nog niet bekend stond als Koningsdag, werd er wel al oranje kleding gedragen. Oranje is namelijk de kleur van het Koninklijk Huis en het is dan ook een teken van loyaliteit en respect voor de koninklijke familie.
De meest populaire feestdag die mensen graag als vrije dag behouden is nieuwjaarsdag: 90% van de deelnemers wil deze dag graag vrij zijn. Eerste kerstdag staat op de tweede plek, met 87%. Tweede kerstdag is met 74% nét iets populairder dan eerste paasdag (72%).
Koning Willem-Alexander viert op 27 april 2023 zijn 56ste verjaardag.
Het mag niet gaan om nieuwe goederen die je gekocht, gekweekt of geproduceerd hebt met de bedoeling om ze achteraf te verkopen. Wat mag je zeker niet verkopen ? Medicijnen, wapens en edelstenen.
Consumenten gaan gemiddeld 8 keer per jaar naar een rommelmarkt en geven gemiddeld 63 euro per keer uit. Steeds meer consumenten doen ook geregeld mee als verkoper. Ze doen dat meestal 3 keer per jaar. Gemiddeld verdient een verkoper op de rommelmarkt circa 119 euro per keer.
Een rommelmarkt is aanvaardbaar 1 à 2 keer per jaar. Als je spullen weggeeft, dan verkoop je niks en is dat dus geen 'ambulante verkoop' . Je moet er geen speciale vergunning voor hebben.
Zijne Majesteit de Koning woont op zaterdag 27 april 2024 met leden van het Koninklijk gezin en leden van de Koninklijke familie de viering bij van Koningsdag in Emmen in de provincie Drenthe.
De vrijmarkt begon om protesten te voorkomen
Ook Koninginnedagen waren in de daaropvolgende jaren onrustig. Amsterdam vond daar in 1971 een slinkse oplossing voor. Mensen verkochten oud spul al op een kleedje voor hun huis, maar nog niet op een centrale plek.
Koningsdag 2024 in Emmen
De koning gaat in 2024 op bezoek in Emmen. Om de koning in het echt te zien moet je vaak vroeg aanwezig zijn op de plek waar Koningsdag wordt gevierd. Het kan daarom handig zijn om een hotel in de buurt te boeken.
Koning Willem-Alexander zal samen met zijn familie zijn 56e verjaardag én het tienjarig koningschap vieren in Rotterdam tijdens Koningsdag 2023.
Verjaardagen Koninklijk Huis
Naast koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia (2003), prinses Alexia (2005) en prinses Ariane (2007) bestaat het Koninklijk Huis uit: Prinses Beatrix. Prins Constantijn.
Voor de volgende Koninginnedag in 1949 verschoof de datum daarom naar de geboortedag van Juliana: 30 april. Terwijl de koninklijke familie voorheen nooit aanwezig was bij de openbare festiviteiten, kreeg Juliana jaarlijks een bloemenhulde op het Paleis Soestdijk.