In sommige gevallen moet de vrouw de verzakking terugduwen voor ze kan defeceren. In zeldzame gevallen ontstaat er dyspareunie, vaginale flatus, of decubitus van het meest voorliggende weefsel.
Er is nog veel onduidelijkheid en onwetendheid over een verzakking. Het verlies van steun van de organen is een beschadiging van het bindweefsel en geneest niet meer. Toch hoef je geen last te houden van een verzakking. Je kan namelijk wel je spieren trainen die je organen ondersteunen.
Een verzakking ontstaat door schade aan de zenuwen, bindweefsel en spieren van de bekkenbodem. Vaak is dat het gevolg van zwangerschappen en bevallingen. Tijdens de bevalling kan het ondersteunende weefsel uitrekken en zwakker worden. Een zwakke bekkenbodem kan ook aangeboren zijn.
Je kunt voor cardio oefeningen kiezen als fietsen, roeien, zwemmen of stevig door wandelen. 3. Adem altijd door (zet je adem niet vast) en blaas uit wanneer je kracht zet. Hierdoor spant de bekkenbodem zich aan en kan op die manier ondersteuning bieden aan de organen.
Hoe vaak komen de klachten van de verzakking voor? Verzakkingen komen vooral op oudere leeftijd voor, maar soms hebben ook jongere vrouwen er last van. Zo bezoeken 2,5% van de vrouwen van 45 tot 65, en 7,7% van de vrouwen van 65 jaar en ouder de huisarts, in verband met een verzakking.
Het voelt alsof er een bal in zit. Ook kunt u een zwaar en zeurend gevoel hebben in de onderbuik of onderrug. De klachten worden erger in de loop van de dag. Als u rust neemt, worden de klachten minder.
Doe voorlopig geen oefeningen met een hoge intensiteit bijvoorbeeld: springen, rennen, burpees ect.Vermijd oefeningen waarbij je iets zwaars boven je hoofd moet tillen als je staat.
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie: achterwandplastiek.
Iedere operatiewond doet pijn. U krijgt na de operatie voldoende pijnstillende middelen, zodat u de pijn niet of nauwelijks voelt. Wanneer een verzakking van de achterwand is hersteld, kan het zitten direct na de operatie pijnlijk zijn. Bij een sacrospinale fixatie kunt u pijn ervaren in de rechterbil.
Vooral huizen van voor 1970 die zijn gebouwd op veengrond of kleigrond hebben kans op verzakking. Deze woningen zijn vaak op houten palen gebouwd. Als de paalkoppen langdurig droogvallen, gaan ze rotten. Het huis verzakt, er kunnen scheuren ontstaan en herstel is noodzakelijk om in het pand te blijven wonen.
Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen. Sommige huisartsen sturen je door naar de bekkenfysiotherapeut voor een consult.
Een behandeling voor een verzakking is altijd gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Als de verzakking geen of weinig klachten geeft, is een behandeling niet nodig. Bij een niet zo ernstige verzakking kan bekkenfysiotherapie soms helpen, vooral als er problemen zijn met het plassen en poepen.
Na 6 weken mag u in principe alles weer doen, maar voor alles geldt dat u goed naar uw lichaam moet luisteren.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje. Ook bij Bodystyling besteden we er extra aandacht aan. Neem een goede lichaamshouding aan: zit en sta recht.
Bij een baarmoederverzakking is de baarmoeder naar beneden gezakt in het bekken. Deze verzakking is te zien of te voelen als een uitpuiling van de baarmoedermond in de vagina.
Bij deze oefeningen moet de bekkenbodem telkens veel druk opvangen en dat wil je liever voorkomen. Je kunt voor cardio oefeningen kiezen als fietsen, roeien, zwemmen of stevig door wandelen. 3. Adem altijd door (zet je adem niet vast) en blaas uit wanneer je kracht zet.
Tussen de voorwand van de vagina en de blaas en de achterwand van de vagina en de dikke darm zit steunweefsel, dat de organen op hun plaats houdt. Als deze banden, de bekkenbodem en het steunweefsel verslapt zijn, kunt u een verzakking krijgen. Verzakkingen komen veel voor, vooral na de overgang..
Bij een blaasverzakking, ook wel voorwandverzakking genoemd, zakken de voorwand van de vagina en de blaas naar buiten. Je kunt de verzakking vaak zien of voelen als een uitpuiling van de vaginawand naar buiten, in de vorm van een ronde bol.
Bij een verzakking is het steunweefsel van de vagina onvoldoende stevig om de blaas, de baarmoeder/vaginatop of de darmen te ondersteunen. Vrouwen ervaren dan klachten van een 'balgevoel' (alsof er een balletje tussen hun benen zit), een zwaar gevoel, problemen met plassen of met ontlasten.
Een vaginale prolaps, ook wel verzakking genoemd, is het uitzakken van een of meer bekkenorganen in of tot buiten de vagina. Dit kan de blaas zijn, maar ook de baarmoeder of darm. Ongeveer 40 procent van de vrouwen wereldwijd heeft een vorm van verzakking en de kans hierop neemt toe met de leeftijd.
Bekkenbodemklachten bij veel vrouwen niet behandeld
Bekkenbodemklachten komen in Nederland bij vrouwen boven 40 jaar veel voor: 30-55 procent heeft UI-klachten en meer dan 40 procent heeft een prolaps. De klachten hebben grote gevolgen voor het dagelijks leven van deze vrouwen.
Daarna voert de uroloog een vaginaal onderzoek uit om te beoordelen of de bekkenbodem is verzakt. Ook kan zo de kracht van de bekkenbodemspieren worden vastgesteld. Tijdens dit onderzoek wordt u gevraagd krachtig te hoesten om te zien of u urine verliest en hoe u eventueel urineverlies kunt tegengegaan.