Een geopende verpakking crème fraîche, bijvoorbeeld uit de supermarkt, kun je ongeveer 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Bij een gesloten verpakking, houd je de THT-datum aan die op de verpakking vermeld staat.Deze datum is echter niet heilig.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening. Gerookte zalm: 2 dagen na opening.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De crème fraîche droogt uit, heeft brokken of ruikt zuur.
THT: tenminste houdbaar tot en met
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Een geopende verpakking crème fraîche, bijvoorbeeld uit de supermarkt, kun je ongeveer 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Bij een gesloten verpakking, houd je de THT-datum aan die op de verpakking vermeld staat. Deze datum is echter niet heilig. Ook na de THT-datum kan de crème fraîche vaak nog goed zijn.
Bijvoorbeeld gedroogde pasta, bloem, koekjes, conserven, UHT-melk, plantaardige oliën, chocolade, koffie, frisdrank, sterk zure producten, snoep... Deze producten kunnen ook na die datum nog veilig gebruikt worden, op voorwaarde dat ze goed bewaard werden en dat de verpakkingen niet beschadigd zijn.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt). Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.
In koude gerechten kun je het prima vervangen door zure room, maar in warme bereidingen is zure room minder geschikt vanwege de hoge kans op schiften. Vervang crème fraîche in soepen en sauzen door slagroom of roomkaas.
Crème fraîche kun je drie tot vier maanden in de vriezer bewaren. Verse crème fraîche kun je normaliter 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast, maar ook de tenminste houdbaar tot datum in de gaten.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wanneer is een ei bedorven? Niet meteen na deze termijn, stelt het Voedingscentrum. Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Je ziet weleens 'Na openen beperkt houdbaar' staan op een verpakking, bijvoorbeeld op een pot currypasta of een flesje koffiemelk. Hoe lang 'beperkt' is, wordt niet verteld door de fabrikant, maar in de praktijk varieert de houdbaarheid tussen een paar dagen (bij koffiemelk) en een paar maanden (rode saus).
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Vlees dat stinkt
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Vervangers voor crème fraîche. Je kunt bij bijna elke recept de crème fraîche vervanger door yoghurt. Wanneer je magere yoghurt gebruikt zal dit ook nog een stukje gezonder zijn. Waar je wel op moet letten is het feit dat crème fraîche veel dikker is dan yoghurt, de substantie zal een stuk dunner zijn.
Griekse en Turkse yoghurt zijn perfecte vervangers voor zure room en crème fraîche. Dezelfde koude romige sausjes zijn nu net iets lichter, net iets frisser. En eigenlijk gewoon lekkerder. Niet alleen in tzatziki, maar ook in mierikswortelsaus, verse kruidensaus en romige kerriedip.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche. Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20%.
In Frankrijk heet het crème épaisse
Crème fraîche komt oorspronkelijk uit Frankrijk (Normandië en Bretagne) maar heet daar anders dan hier. Er zijn twee soorten. De dikke versie die wij kennen heet crème épaisse.
Crème fraîche wordt over het algemeen in warme gerechten gebruikt, door het hogere vetpercentage schift deze minder snel. De kans op schiften bij een demi crème fraîche (deze bevat minder vet) is daarbij weer hoger. Schiften wil zeggen dat het vet langzaam losbreekt en bovenop de saus of soep gaat drijven.
Crème fraiche is ideaal voor in warme gerechten omdat de kans op schiften zeer klein is. Wist je ook dat crème fraiche typisch Frans is? Deze roomsoort wordt dus in koude gerechten gebruikt. Vanwege het lagere vetpercentage van ongeveer 10% gaat deze namelijk sneller schiften wanneer het verwarmd wordt.
'Ten minste houdbaar tot [datum]' is de datum tot waarop het levensmiddel zijn specifieke eigenschappen behoudt als het op passende wijze wordt bewaard. Tot die datum is het levensmiddel veilig en van goede kwaliteit. In theorie zou een levensmiddel ook na deze datum nog verkocht of geconsumeerd kunnen worden.
THT staat voor 'Tenminste Houdbaar Tot'. TGT betekent 'Te Gebruiken Tot'. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als, vlees, gebak, en voorgesneden groenten & fruit.
THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. De THT-datum vind je op minder bederfelijke producten die je lang niet allemaal in de koelkast hoeft te bewaren. Bijvoorbeeld groente in een pot, soep in blik, chips, broodbeleg, koekjes, eieren en frisdrank.