Maar wat kun je nu eigenlijk eten? Aan bomen en planten zitten eetbare delen (vruchten en zaden) en ook woestijngras is te eten. Aan cactussen groeien vaak vruchten die je kunt eten. Cactussen zijn ook heel handig voor het vocht: je kunt een deel eraf snijden en het vocht van de plant opdrinken.
Neem wat voedsel mee met zout en kalium, om aan te vullen wat je verliest met zweten. Deze helpen bij het voorkomen van warmte-uitputting en om meer water vast te houden. Als je echter uitgedroogd raakt, kan een te veel aan zout niet goed vallen. Voedsel is geen prioriteit in een noodsituatie in de woestijn.
Hoewel kamelen fysiek in staat zijn cactussen te eten, kunnen ze door het kauwen op cactusbladeren wondjes oplopen. Toch kiezen ze vaak voor het ongemak en de pijn om van de stevige groene cactusbladeren te kunnen genieten.
De bekendste type plant die uit de woestijn komt, is de Cactus. Alle Cactussen zijn vetplanten, maar onder vetplanten vallen ook de Agave en de Aloë Vera. Ondanks dat woestijnplanten langzaam groeien, kunnen ze door de jaren heen enkele meters hoog worden. Woestijnplanten zien er anders uit dan vele andere planten.
In de woestijn zijn slangen, spinnen, schorpioenen, hagedissen, insecten en knaagdieren. Ook een struisvogelsoort (emoe) en de kameel kunnen er overleven. Er zijn ook nomaden.
Het woestijnklimaat kent een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. Overdag is het tussen de 25 en 45 °C en 's nachts kunnen de temperaturen in enkele gebieden onder het vriespunt dalen.
De bergduivel komt voor in de woestijnen van Australië en staat bekend om zijn bizarre uiterlijk. De huid van het dier is volledig bedekt met gekromde stekels. Het is al langer bekend dat het dier geen water kan drinken met zijn bek.
Hoe overleeft u de temperaturen? U zou beter in de nacht actief kunnen zijn in de woestijnen, de meeste dieren zijn dan ook nachtdieren in de woestijn. Op de dag is het van belang een beschutte plek te vinden en te zorgen dat het lichaam bedekt blijft anders zult u zeer snel verbranden.
verdrinking het grootste gevaar is in de woestijn ? In de woestijn regent het haast nooit, maar als het regent dan regent het zeer hevig. Dan storten zich enorme hoeveelheden water in dalen, waarvan men niet verwachtte dat er ooit water kon stromen, op nietsvermoedende mensen die zich daar net bevinden.
Cactusvijgen hebben een zoetige smaak die soms wat zuur kan zijn en een beetje op een peer lijkt. De vrucht bevat eetbare pitjes. Cactusvijgen zijn lekker in fruitsalades, maar ook als tussendoortje.
Kamelen zijn herkauwers, net als koeien, dus ze braken het voedsel uit hun maag weer omhoog om er weer op te kauwen. Lama's, alpaca's en kamelen behoren allemaal tot de kameelachtige. Dus ook kamelen spugen.
Na een draagtijd van dertien maanden wordt er een jong geboren. Het jong van een kameel wordt een veulen genoemd. De benaming kalf wordt ook weleens gebruikt, in dit geval zijn beide benamingen juist.
Om te bidden moet je je wassen met water, maar als bedoeïenen geen water bij zich hebben of alleen genoeg om van te drinken, mogen ze zich wassen met zand.
In hete woestijnen leiden hoge temperaturen tot zweten waardoor men snel veel vocht verliest. In combinatie met het gebrek aan waterbronnen kan dit leiden tot uitdroging en, binnen een paar dagen, de dood. Er komen ook zandstormen voor die uren tot zelfs dagen kunnen duren.
Globaal gezien kan je het 12 tot 18 uur volhouden in de woestein zonder water. Dan ben je volledig uitgedroogd en ga je dood aan uitdroging...
Aan bomen en planten zitten eetbare delen (vruchten en zaden) en ook woestijngras is te eten. Aan cactussen groeien vaak vruchten die je kunt eten. Cactussen zijn ook heel handig voor het vocht: je kunt een deel eraf snijden en het vocht van de plant opdrinken.
Wist je dat? De Sahara is de grootste zandwoestijn ter wereld. Deze woestijn is ongeveer 300 keer zo groot als België! Er zijn niet alleen zandwoestijnen, er bestaan ook ijswoestijnen, zoutwoestijnen en nog andere soorten!
Je kan 30 à 40 dagen leven zonder eten, maar gemiddeld slechts 3 dagen zonder water. Dit hangt ook van conditie (leeftijd, diarree…) en omgevingsfactoren af (temperatuur…). Uitdroging wordt in het ziekenhuis door verpleegkundigen getest door te knijpen in een huidplooi.
De Sahara is zeer droog en de gemiddelde neerslag bedraagt minder dan 100 millimeter per jaar. De dagen zijn zeer warm en de nachten relatief koud (dit fenomeen komt voor in de meeste woestijnen). Wanneer het daarentegen wel regent kan dit vrij onverwacht gebeuren en in hevige plensbuien.
Onder het zand in de Sahara bevinden zich verschillende soorten gesteente. Daarnaast zijn er met behulp van satellieten met speciale sensoren veel drooggevallen rivieren en meren ontdekt onder het woestijnzand. Daaruit blijkt dat de Sahara een paar duizend jaar geleden een vruchtbaar gebied was.
De Sahara is vermoedelijk zeven miljoen jaar oud. De Sahara is vermoedelijk zeven miljoen jaar oud, en ontstond als gevolg van het krimpen van de Tethysoceaan. Die oceaan bevond zich tussen 230 en 38 miljoen jaar geleden tussen Afrika en het Arabische Schiereiland aan de ene kant, en Europa en Azië aan de andere kant.
Een olifant die echt veel dorst heeft, kan in een paar minuten meer dan 100 liter water drinken, maar meestal doet hij wel een hele dag over zo'n grote hoeveelheid.
Dan zijn er nog dieren die op regelmatige basis enorme hoeveelheden voedsel verorberen. Het grootste dier op aarde, de blauwe vinvis, werkt per dag vier ton aan krill weg.
De dwergspitsmuis
Deze kleine muis heeft een metabolisme om jaloers op te zijn. De dwergspitsmuis weegt namelijk slechts 4 gram maar verorbert wel elke dag een royaal feestmaal. Hij vangt elke dag 1 tot 2 keer zijn eigen lichaamsgewicht aan kevers, spinnen, pissebedden, insecten en larven.