Wanneer je zeker weet dat jouw pols gekneusd is, kun je de ernst van je blessure bepalen. Bij een licht gekneusde pols heb je geluk.Dit kan namelijk binnen een week al genezen zijn.Een zwaar gekneusde pols, daarentegen, heeft soms wel zes weken nodig om te herstellen.
De beste behandeling van een gekneusde pols is het geven van voldoende rust aan het gewricht zodat deze kan genezen. Dit betekent dat de pols zo min mogelijk belast moet worden en er geen verkeerde bewegingen gemaakt kunnen worden waardoor de klachten erger worden.
Het duurt vaak tot wel 6 weken tot een gekneusde pols is hersteld. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de ernst van de klachten.
Je hebt minder kracht en/of gevoel in je vingers. Je hand of vingers tintelen/prikken. Het lukt niet om je pols te gebruiken bij normale bewegingen. De stand van je pols is anders dan normaal.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Uw pols is dik.Er zit een blauwe plek op uw pols.U heeft geen kracht meer in uw hand of vingers.U heeft weinig gevoel of een ander gevoel in de hand of vingers.
U kunt uw arm niet zwaar belasten en uw pols niet bewegen. Wel is het belangrijk om uw vingers goed te bewegen zodat deze niet stijf worden. Als het gips eraf gaat is het belangrijk om een paar keer per dag hand- en polsoefeningen te doen.
Een overbelaste pols kun je het best behandelen door het gewricht voldoende rust te geven. Daarnaast is het zaak om de polsblessure direct te koelen met ijs. Dit vermindert de zwelling en verdooft het de pijn.
Hoe lang kun je last hebben van een kneuzing? Een lichte kneuzing kan ongeveer drie weken duren. Indien je een zware kneuzing hebt opgelopen kan dat veel langer aanhouden, houd rekening met gemiddeld zes weken.
Bij de meeste polsblessures gaat het om een verzwikking als gevolg van een geforceerde beweging van het polsgewricht. Als de pols door een val plotseling 'dubbel' klapt, komen de banden en pezen van het gewricht vervolgens op spanning te staan. Vervolgens ontstaat een verstuikte pols.
Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk.
◗ Hou de hand en pols in neutrale positie en breng de kleine I-tape vanaf het midden van de pols tot de zijkanten met flinke rek (ligament techniek) aan. Vervolgens breng je de twee uiteinden van de tape(ankers) zonder rek aan richting binnenkant pols.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
Koel het lichaamsdeel maximaal 10 minuten met lauw/koud stromend water, of met een coldpack. Er moet ALTIJD een doek tussen het coldpack en de huid zitten! Geef rust en steun aan het lichaamsdeel en leg een drukverband aan. Drukverband gaat zwelling tegen en verlaagt de pijn.
+ De eerste dagen kan de enkel flink pijnlijk en gezwollen zijn. Het lopen gaat dan moeilijk. Na 3 of 4 dagen wordt de pijn minder en kunt u de voet weer wat meer gaan gebruiken.
De eerste 6 weken mag u geen kracht zetten met uw hand, bewegen mag wel. U kunt ook niet autorijden, u bent niet verzekerd. Of u wel of niet kan werken hangt af van uw persoonlijk situatie. Overleg dit eventueel met de gipsverbandmeester.
Houd er rekening mee dat u meer dan zes weken nodig heeft, voordat u de pols weer redelijk goed kunt gebruiken. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de pols wordt meestal pas na drie maanden bereikt. Soms is na de gipsbehandeling hulp van een fysiotherapeut nodig.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Autorijden/fietsen
Dat houdt in dat voor het besturen van een auto/fiets u bij een noodingreep uw stuur goed in bedwang kunt houden. Er is dus geen termijn aan wanneer iemand weer in staat is auto te rijden of te fietsen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw verzekering.
Soms kun je na het ontstaan van een blessure niet direct koelen. Vaak is het dan op een later moment ook nog zinvol om te koelen. Daarbij kun je de eerste 24 tot 48 uur na het letsel het koelen blijven herhalen.Langer heeft geen zin, want dan start het herstel.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Er zijn geen specifieke geneesmiddelen tegen kneuzingen en verstuikingen. Als de pijn en de zwelling worden behandeld en het lichaamsdeel rust krijgt, is verdere behandeling overbodig. Als de pijn erg vervelend is kun je een pijnstiller zoals paracetamol gebruiken.