Hoe snel is 4G(+)? Met de komst van het 4G netwerk loopt de snelheid op tot wel 350 Mbps. Over 2019 heeft 4G een maximale downloadsnelheid van 450 Mbps (T-Mobile) en 100 Mbps upload (Vodafone).
Gemiddeld ontvang je met 4G in Nederland 20 Mbit/s down- en 10 Mbit/s uploadsnelheid. Momenteel wordt in Nederland gewerkt aan de uitrol van 4G+. De theoretische snelheid die met 4G+ behaald kan worden bedraagt maximaal 225 Mbit/s.
In theorie is een mobiele 4G verbinding sneller dan de gemiddelde WiFi verbinding. 4G kan snelheden van ruim 1000 Mbps per seconde halen, waar vaste verbindingen van huishoudens vaak niet boven de 100 Mbps uitkomen. Natuurlijk zijn deze snelheden afhankelijk van een aantal factoren.
Geen extra kosten: bellen via 4G gaat van je belbundel en gebruikt geen data.
Met een wifi verbinding zit je altijd gebonden aan een vaste locatie. Een 4G netwerk neem je overal mee naar toe.
Met 4G kun je tot tien keer sneller data streamen, razendsnel browsen, Facebooken en foto's uploaden dan met 3G. Verder laden webpagina's veel sneller en kun je ongehinderd mobiel videobellen, ook in HD-kwaliteit.
Juist op openbare locaties zoals restaurants of luchthavens slaan hackers toe via gratis wifi-netwerken. Met een eigen 4G verbinding loop je geen risico dat dit gebeurt, omdat jouw devices alleen een verbinding met dit eigen besloten netwerk aangaan.
Wat jouw 4G kosten precies zullen zijn, is afhankelijk van je verbruik en provider. De gemiddelde abonnementsprijs voor 4G ligt rond de 40 euro per maand, dit is inclusief een smartphone en 500 MB per maand.
Als je mobiele data (3g/4g) en wifi uitzet kan je nog bellen en sms'en. Als je je mobiele netwerk uitschakelt (vliegtuigstand) dan kan je niet meer bellen.
Ook in 2022 perfect voor je telefoonabonnement
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
5G wordt een supersnelle vorm van internet. In theorie kun je er een downloadsnelheid van 4,2 gigabit per seconde (Gbps) mee halen. In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps).
Woon je in een studentenhuis of deel je je internetverbinding? Dan is een internetsnelheid tot 300 Mbit/s geschikt voor jou. Houd er wel rekening mee dat je vaak maar 50% van de internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken, sommige apparaten kunnen simpelweg niet sneller, terwijl je daar wel voor betaalt.
De snelheid van data is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan je omgeving, waar staan de masten en hoeveel masten ondersteunen 5G al in jouw omgeving, hoeveel aanmeldingen zijn er op de mast.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
LTE staat letterlijk voor Long Term Evolution en is concreet een nieuwe standaard voor mobiel internet. De commerciële benaming zal "4G" zijn, hetgeen een nieuwe stap vormt in de evolutie van de mobiele netwerken en staat voor "4e generatie".
Welke verschillen zijn er met 4G:
Het voornaamste verschil tussen het 4G en 5G netwerk is wederom bandbreedte. Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen. Dat is 100x sneller dan 4G! Door de hogere snelheid kunnen apparaten sneller onderling communiceren.
Daarnaast moet je met de kosten rekening houden. Een internetbundel met 4G toegang is vaak iets duurder dan wanneer je een standaard 3G internetbundel hebt.
De meeste 3G toestellen ondersteunen bijvoorbeeld een maximumsnelheid van 7 of 14.4 Mbps. De 4G toestellen kunnen 25 Mbps of meer aan.
Je hebt beter en consistenter bereik, het gesprek klinkt helderder en je legt sneller verbinding. Bijkomend voordeel is dat je snel kunt blijven internetten terwijl je belt. Normaal schakelt je telefoon over naar een 2G- of 3G-verbinding om te kunnen bellen.
Hoeveel mb je nodig hebt, hangt sterk af van jouw eigen datagebruik. Het gemiddelde dataverbruik in Nederland ligt rond de 750 MB per maand. Bij een hoog verbruik zal je een grotere bundel van rond de 1 GB nodig hebben.
Je kunt met 1000 MB ongeveer 100 minuten aan video's kijken. Dit hangt natuurlijk ook af in welke kwaliteit je de video's aan het bekijken bent. Als je video's in 720p wilt kijken dan is 1000 MB praktisch genoeg voor 100 minuten video's kijken.
In theorie is 4G sneller van wifi. In theorie kan 4G namelijk een snelheid van 1000 Mbit per seconde halen. Dat is een snelheid die mogelijk zou zijn wanneer je met een ongelimiteerde bandbreedte naast een zendmast zou staan. De snelheid in het echte leven is helaas iets lager.
4G kent dit probleem niet, omdat het een gesloten netwerk is. Al het dataverkeer verloopt via de zendmasten van de telecomprovider in plaats van via het lokale wifi-netwerk, óf de hotspot van een hacker. Bij goede providers is deze communicatie versleuteld. Hierdoor is jouw privacy gewaarborgd.
Het grootste veiligheidsrisico van gratis wifi is dat de hacker tussen jouw apparaat en het verbindingspunt kan gaan zitten. In dat geval communiceer je niet rechtstreeks met de hotspot, maar verzend je je informatie naar de hacker, die deze weer doorstuurt.