De noppenplaten kunnen worden gelegd op een cementen vloer, maar u kunt er ook voor kiezen om Fermacell vloerplaten te laten leggen. Deze platen zijn een goed alternatief voor cement.
Vloerverwarming op noppenplaten dient afgewerkt te worden met een zandcement dekvloer met een minimale dekking van 3cm óp de buis. Hierdoor dient u rekening te houden met een opbouwhoogte van minimaal 61mm (31mm noppenplaat + 30mm dekvloer óp de buis).
Met noppenplaten is vloerverwarming aanleggen erg gemakkelijk en snel. Je kunt tegelijkertijd je vloer isoleren als je noppenplaten met EPS kiest. Noppenplaten houden de warmte lang vast en dat betekent dat je meer bespaart.
Vaak wordt bij het ontwerp een dekvloer met een dikte van minstens 6 cm voorzien, of zelfs 8 cm bij vloerverwarming.
Mogelijkheden infrezen vloerverwarming
Zo is het noodzakelijk dat de dekvloer van zandcement of anhydriet is. Daarnaast moet de vloer vlak zijn en een dikte van minimaal 30mm hebben, zodat er voldoende van de dekvloer overblijft onder de ingefreesde sleuven (zodat er geen scheuren kunnen ontstaan).
Doorgaans wordt er echter onderscheid gemaakt tussen matten en infrezen. Matten zijn over het algemeen duurder dan het infrezen van vloerverwarming. De prijs zal voornamelijk afhangen van het oppervlakte van jouw huis. De prijs kan variëren van 750,- euro (20 m2) tot 3500,- euro (240 m2).
Droogbouw vloerverwarming is samen met wandverwarming het meest duurzame en comfortabele alternatief. Deze vloerverwarming leg je bovenop de bestaande (houten) vloer. De vloer komt daarbij minimaal 20mm hoger te liggen.
Vloerverwarming combineer je in de praktijk met een zwevende cementdekvloer. Zo'n dekvloer moet steeds een minimum dikte hebben van 5 cm op isolatie of boven vloerverwarmingsleidingen.
Anhydriet is zachter dan beton en doorgaans ook minder hard dan zandcement. Na het schuren kan de anhydrietvloer worden afgewerkt met vloerverf. Het is echter ook mogelijk om af te werken met vaste vloerbedekking, laminaat, linoleum of vinyl.
Er zijn twee systemen voor vloerverwarming: elektrische verwarming en verwarming met warm water. Elektrische vloerverwarming is niet energiezuinig. Als we het over vloerverwarming hebben, bedoelen we de watervoerende vloerverwarming. Hierbij wordt warm water door buizen in de vloer gepompt.
Als minimale dikte hanteer je 50 mm voor cementgebonden dekvloer, en 45 mm voor anhydriet.
Hoe dieper de buizen liggen, des langer het duurt voordat de vloer een aangename warmte af kan geven. Het voordeel van het dieper leggen is dat de temperatuur minder snel afkoelt in de vloer. Wij adviseren dus om een diepte aan te houden van 5 centimeter.
Als u vloerverwarming installeert wilt u natuurlijk scheurvorming voorkomen. Kies daarom voor een beton vloer van minimaal 10 centimeter dik zodat hier twee keer een beton net in geplaatst kan worden. De maximale dikte voor de vloer bedraagt 18 centimeter.
Een pvc-vloer is eenvoudig te combineren met vloerverwarming en heeft een goede warmtegeleiding. Sterker, de vloerverwarming is zelfs als hoofdverwarming te gebruiken, zonder nadelige gevolgen voor de vloer. Laminaat is minder geschikt in combinatie met vloerverwarming.
Het beste type vloer om te gebruiken met vloerverwarming is tegels en steen. Tegel en steen hebben een hoge thermische geleidbaarheid, wat betekent dat de warmte van een vloerverwarmingsbuis of draad snel naar het vloeroppervlak overgaat. Tegel en steen houden ook de warmte goed vast, waardoor het systeem efficiënt is.
Doel van de zwevende vloer kan zijn de afdekvloer weer snel los te kunnen maken (lamellenparket), het vermijden van geluidshinder (concertzaal, bioscoop, gymzaal), als er een betere thermische isolatie moet zijn of bij vloerverwarming.
In een zandcement dekvloer zullen altijd scheuren voor komen. Tijdens het drogingsproces zal het zandcement altijd een bepaald krimp veroorzaken. Wanneer er geen vloerverwarming is opgenomen in de vloer, zullen de scheuren tijdens de drogings-fase ontstaan en zijn te zien als kleine scheurtjes.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Ja, vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. En dat heeft verschillende redenen: Met vloerverwarming kan je jouw gewenste temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij radiatoren. Het geeft immers een hogere gevoelstemperatuur omdat de warmte via de vloer langs je lichaam 'glijdt'.
De buizen hebben in het algemeen een verwachte levensduur van meer dan 50 jaar. Dit wordt berekend aan de hand van "langeduurproeven" en "computerberekeningen" (Dus niet aan de hand van 50 jaar praktijkervaring).
Onderstaand de gemiddelde prijzen als hoofdverwarming. Bij vloerverwarming kun je kiezen tussen matten en het infrezen van de vloerverwarming. Matten zijn over het algemeen duurder dan infrezen.