De zeem in je fietsbroek is bedoeld om direct op de huid te zitten en schuren te voorkomen, en hij bestaat uit stoffen die vocht afvoeren en snel drogen. Als je ondergoed draagt, zijn er meer naden die schuren en stof die vocht vasthoudt, dus laat dat ondergoed maar uit.
Draag géén onderbroek, maar juist wel een ondershirt
De fietsbroek heeft een speciale zeem die je op de huid moet dragen. Een onderbroek doet niet alleen het effect van de zeem teniet, maar gaat zelf ook schuren.
Urenlang fietsen zonder fietsbroek kan een pijnlijke aangelegenheid zijn. Een gewone, katoenen broek houdt zweet vast en gaat schuren en irriteren. Bovendien is voorovergebogen op een smal, keihard zadel zitten een aanslag op je schaamstreek en krijg je ongetwijfeld last van zadelpijn.
Wat meenemen bij wielrennen is een terechte vraag. Je hebt naast een goede wielrenfiets ook een bidon, gereedschapssetje (band en afnemer), helm, fietsschoenen, handschoenen, windjackje, voeding en nog veel meer nodig.
1 Doe geen onderbroek aan onder een wielrenbroek
Een onderbroek gaat schuiven, wordt klam en je kan op de naden zitten. Allemaal redenen waardoor je ernstige huidproblemen kan krijgen. Denk aan schuurplekken, abcessen en andere ongemakken.
Waarom moet je een fietsbroek dragen? De nauwsluitende pasvorm van fietsbroeken heeft verschillende voordelen: het is aerodynamisch, comfortabel en zorgt ervoor dat alles op zijn plaats blijft zitten. Zoals gezegd is een fietszadel gemaakt om samen met een zeem gebruikt te worden.
Aangezien je als recreatieve fietser doorgaans 'normale' kleding draagt, zoals een sportieve korte broek draagt, kan fietsondergoed met een zeem beter zijn voor het comfort en de hygiëne. Dit kan ook worden bereikt met het dragen van een volwaardige fietsbroek met zeem, maar voor veel fietsers is dit iets te opzichtig.
Zadelpijn is eigenlijk niets anders dan een teken dat de druk op je zitvlak te hoog is. Pijn verminderen betekent druk verminderen. De meest efficiënte manier is afvallen. Dat heeft vrij snel effect omdat de extra kilo's zich meestal bij de buik of heupen ophopen.
Fietsonderbroeken geven extra comfort en ondersteuning tijdens het wielrennen of mountainbiken. Met name op het harde, oncomfortabele zadel van een racefiets of mountainbike is een onderbroek een echte aanwinst en voorkomt onaangename druk- en schuurplekken.
De oplossing is simpel: een broek zonder bretels.. Maar omdat wij bretels eigenlijk veel beter vinden zitten, hebben we een andere optie: de 'plasbroeken'. Van shorts met een rits of verstelbare bretels tot shorts met bretels die niet helemaal vast zitten!
Wanneer de fietsbroek te ruim is kan de zeem gaan schuiven en de stof gaan schuren. De bretels mogen een klein beetje te strak zitten als je rechtop staat, maar als je in de fietshouding staat of zit moeten ze strak maar comfortabel aansluiten.
Uiteraard zal de levensduur van de zeem met de kwaliteit daarvan en het aantal gereden kilometers te maken hebben. Zelf rijd ik ca. 4000 Km per jaar. Ik heb een broek van het Marco Polo team waar ik nu 2 jaar in rijd en ben daar echt wel tevreden over.
De kleur onderbroek is ook belangrijk onder je sportlegging of hardloopbroek, vooral bij hardloopbroeken of sport leggings die dunner of van een lichtere kleur zijn. Het beste is om een kleur onderbroek te dragen die dicht bij je eigen huidskleur ligt.
Met een mountainbike broek heb je minder kans op schuren en pijn omdat de pad of het zeem in de broek het zadel comfortabeler laat aanvoelen. Vergeet niet dat een lycra fietsbroek, ongeacht de afstand, gedragen moet worden tegen de huid, zonder ondergoed.
Een fietszadel met gat erin geeft veel fietsers een prettigere zit en het helpt tegen zadelpijn. Inhoudsopgave: Minder pijn.
Om zadelpijn te voorkomen, kun je om te beginnen oefenen voordat je lange tochten maakt: daarmee kweek je zitvlees. Enkele korte tochten zijn voldoende om je zitbotjes en je huid te laten wennen aan het fietsen. Ook een fietsbroek of fietsondergoed kan helpen, daarover verderop meer.
Een vrouwenzadel is een zadel dat beter is aangepast aan het vrouwelijk lichaam. Eén van de grootste verschillen is dat een vrouwenzadel vaak breder is. Vrouwen hebben over het algemeen zitbotten die verder uiteen staan dan bij mannen. Hierdoor kunnen ze meer profijt hebben van een breder zadel.
Een fietsshirt moet dus een aansluitende pasvorm hebben op het lichaam. Het shirt mag hierbij best wel een strak zitten. Het shirt mag daarentegen niet te klemmend aanvoelen. Om de juiste pasvorm te vinden, moet fietskleding altijd in een fietshouding worden gepast.
Een bibshort is een fietsbroek met bretels. De bibshort is veruit de populairste fietsbroek onder fietsers, omdat het voorkomt dat er een strakke band om de buik zit en de bretels er voor zorgen dat de fietsbroek niet afzakt.
Een bib short is in feite hetzelfde als een normale fietsbroek, maar heeft geen strakke band rondom de buik en heeft als fijne toevoeging bretels waar de broek dus aan vast zit.
Het beste fietszadel tegen zadelpijn is de SQLab 611 omdat hij de juiste breedte en hardheid heeft (te zacht werkt vaak nadelig). Daarnaast zorgt de anatomische opening voor minder druk op je zenuwen en bloedvaten. Hij biedt precies voldoende vering en bewegingsvrijheid.
Door de zeem in de fietsbroek is het erg belangrijk om deze direct na gebruik te wassen. De zeem wordt bij niet wassen namelijk een brandhaard van bacteriën, wat weer kan leiden tot irritatie aan de huid. Ook achtergebleven wasmiddel resten kunnen tot huidirritatie leiden, dus goed uitspoelen die broek.
En de broek moet niet te strak zitten natuurlijk, maar hij moet gewoon als een 2de huidje zitten. En bij het kruis moet het natuurlijk niet te strak zitten, lijkt mij niet prettig fietsen. Gewoon even de broek aantrekken en dan op een fiets gaan zitten is het beste.