Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
In de koelkast blijft taart zo'n 2 – 3 dagen goed. Zorg er wel voor dat je hem goed afdekt onder een taartstolp of in een taartdoos, zodat de geurtjes van ander eten in je koelkast niet in de taart trekken. Ook invriezen kan heel goed bij taart.
Taart bewaren in de vriezer
Doe de taart in een taartdoos en doe hier een zak omheen. De taart blijft zo ongeveer 3 maanden goed. Ook losse taartbodems kun je goed invriezen. Bewaar ze in een afgesloten zak, dan blijft hij zo'n 4 maanden goed.
Hoe je taarten, koekjes en cakes het beste bewaart is afhankelijk van het recept. Over het algemeen geldt dat de meeste baksels ongeveer 1 week goed blijven in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.
Taart bewaren (gedecoreerd met crème of fondant)
Een taart van biscuit en helemaal gedecoreerd met crème of fondant is tot 2-3 dagen lekker als je hem in de koelkast bewaard.
Je zou denken dat het logisch is om een crème op basis van boter die verder niet verhit is te bewaren in de koelkast. Toch doe ik dat eigenlijk nooit. Wel als ik hem een paar dagen wil bewaren, maar over het algemeen maak ik mijn botercrème maximaal een dag van tevoren.
In de vriezer blijft botercrème tot wel 3 maanden goed. Genoeg tijd dus om weer iets lekkers te bakken. Haal het bakje een aantal uur voor gebruik alvast uit de vriezer en meng de botercrème goed met een mixer voor je begint met decoreren. Zo krijgt je botercrème weer een gladde textuur.
Taarten kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de taart in een afgesloten doos zit of met een stukje huishoudfolie erom. Anders droogt de aangesneden taart uit én kunnen smaken van andere etenswaren in de taart gaan zitten. Dat zou zonde zijn!
Jouw taart moet op kamertemperatuur worden bewaard. Zet het dus niet in de koelkast, anders kan het voorkomen dat de kleuren uitlopen wanneer je de taart weer uit de koelkast haalt. Dit komt door het condens in de koelkast.
De meeste (kerst)taarten en gebakjes kun je tot drie dagen in de koelkast bewaren. Wanneer je het gebak buiten de koeling bewaard, gaan de kwaliteit en smaak snel achteruit. Vooral bij gebak met slagroom is dit het geval. Slagroomtaart kun je dus het beste op de dag zelf of de dag erna opeten.
Je kunt cake maximaal 4 tot 5 dagen bewaren. Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen.Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie.Bewaar een cake altijd buiten de koelkast.
Op kamertemperatuur kan je een appeltaart een tot twee dagen bewaren, verpak de appeltaart wel met aluminiumfolie of huishoudfolie. Je kan de appeltaart ook onder een taartstolp bewaren. In de koelkast kan je een appeltaart drie dagen bewaren, ook hierbij is het belangrijk dat je de appeltaart goed verpakt.
Een hele taart ontdooien duurt al snel 3 tot 5 uur, een taartpunt heeft vaak maar 1 uur nodig om te ontdooien. Geen fan van taart rechtstreeks uit de koelkast? Laat 'm dan na het ontdooien op het aanrecht op kamertemperatuur komen. Dat is het beste voor de smaak en texturen van de taart.
Bewaartips biscuittaart
Je afgekoelde en onbewerkte biscuittaart kun je een paar dagen buiten de koelkast bewaren, mits luchtdicht verpakt in, bijvoorbeeld vershoudfolie. Je kunt de biscuit overigens ook perfect invriezen! Ook weer in een luchtdichte verpakking. In de vriezer blijft biscuit zo'n twee maanden goed.
Doorgaans zijn het biscuittaarten die worden afgesmeerd. Deze taarten worden afgesmeerd met een crème. Als crème kun je botercrème of crème chantilly gebruiken. Botercrème is onder andere gemaakt van boter, waardoor die wat vetter en wat geler van kleur is dan crème chantilly.
Ga je jouw cupcakes decoreren met een lekkere toef botercrème of crème chantilly? Dan kun je dit het beste maximaal 1 dag van tevoren doen. Je kunt de gedecoreerde cupcakes het beste in een cupcake doos op een koele plek, maar wel buiten de koelkast, bewaren.
Een appeltaart kan je het beste bewaren in een taartdoos of onder een taartstolp. Op deze manier blijft de appeltaart zo'n twee dagen goed. Daarnaast kan je natuurlijk ook een appeltaart inpakken in huishoudfolie of aluminiumfolie, op deze manier kan je de appeltaart ook twee dagen bewaren.
Appeltaart bewaren kun je het beste als de taart eerst wordt ingepakt in huishoudfolie of aluminiumfolie, of natuurlijk in een taartstolp of taartdoos. En dan bewaar je de taart liever niet open in de koelkast, en eigenlijk ook niet in de warme kamer.
Je kan meringue goed bewaren.
Het is dus perfect mogelijk om de schuimpjes al op voorhand te maken. Bewaar ze tot 5 dagen in een afgesloten plastic potje op een droge plaats.
De botercrème is te slap/vloeibaar
Vaak is het de banketbakkersroom of de Italiaanse meringue die nog te warm is. Daardoor wordt de boter te zacht en is de crème vloeibaar. Plaats de kom met botercrème (of botersoep op dit moment) ongeveer 15 minuten in de koelkast en klop het mengsel vervolgens verder.
Meng 125 gram mix voor botercrème met 125ml water en laat dit mengsel minimaal 1 uur opstijven bij kamertemperatuur.
Botercrème bewaren
Hou er rekening mee dat de crème een stuk steviger is als deze een tijd in de koelkast heeft gestaan. Je kunt de crème dus niet direct uit de koelkast verwerken, maar je moet 'm een uur voor gebruik op temperatuur laten komen. Roer of mix de crème goed door voordat je het gebruikt.
Gebruik ongezouten roomboter en poedersuiker. Poedersuiker wordt veel beter opgenomen, waardoor je botercrème de mooiste structuur krijgt. En erg belangrijk: haal je boter op tijd uit de koeling want het moet echt op kamertemperatuur zijn. Laatste tip: klop de boter echt lang genoeg.
Als je botercrème binnen een dag gaat verwerken, kun je hem het beste buiten de koelkast bewaren, maar wel op een zo koel mogelijke plek. De crème blijft mooi soepel, zodat je hem gemakkelijk direct kunt verwerken. Dek je kom goed af of bewaar hem in een spuitzak. In de koelkast kun je botercrème een week bewaren.
Eén portie botercrème is voldoende voor het vullen en afsmeren van 1 taart van 20 cm of een toef op ongeveer 12 cupcakes.