Naar huis met een natte tent
Als je tent nog vochtig is op de dag van vertrek, leg deze dan los in de auto. Zo kan er nog lucht bij en voorkom je weervlekken of schimmelvorming. Als de tent strak ingepakt zit, is dat namelijk een broedplek voor bacteriën en schimmels.
Indien de voor/achter tent en luifels ook nat zijn zult u de hele combinatie losjes moeten opzetten op een grasveldje. Meestal is het geheel dan binnen 2 uur wel droog indien er een zacht windje waait en/of de zon schijnt.
Onder de voortent gebruik je altijd een Obelink ECO gronddoek, ook wel bekend als een anti-worteldoek. Dit is het doek dat je op de grond legt, voordat je begint met het opzetten van je voortent. Dit doek ademt en laat vocht door waardoor het gras onder je voortent niet wegrot.
Het zeil onder je tent zorgt ervoor dat je tent langer mee gaat en het voorkomt veel werk bij het schoonmaken.
Eén van de voordelen van het gebruik van een grondzeil onder de tent is dat het schoonmaken van de tent een stuk makkelijker wordt. Vooral in het geval van tenten met een vast kuipzeil, zoals bijvoorbeeld de Karsten Tent. Daarbij bieden sommige grondzeilen ook bescherming aan het kuipzeil van de tent.
In een droge en goed geventileerde ruimte neerleggen - Een kelder of een schuur is meestal te vochtig. Ook op zolder kan het te vochtig zijn. Ideaal is bijvoorbeeld de bijkeuken, de trapkast of natuurlijk één van de slaapkamers.
Bij polyestertenten lijkt het of de regen naar binnen komt, maar dit is meestal condens. In de tent is het immers warmer dan buiten tijdens de regenbui. Zorg er voor dat je goed ventileert tijdens de bui zodat de warme lucht kan ontsnappen. En let er op dat je, als het even kan, buiten (onder een tarp of luifel) kookt.
Als u een katoenen tent hebt, bewaart u hem bij voorkeur in een katoenen zak. In een plastic zak ontstaat al snel condens en vocht en kan er schimmel ontstaan. Bewaar de tent in een bewaarzak én op een droge plek. Leg de tent niet los op de zolder of in de kelder of schuur.
Over het algemeen houden we de regel aan van één keer per 3 a 4 jaar impregneren. Een tent is goed geïmpregneerd wanneer het water direct van de stof afdruppelt. Het is belangrijk om lekkage voor te zijn. Wanneer je tent begint te lekken ben je namelijk al te laat.
Katoen is een natuurlijk materiaal dat waterdicht is en goed ademt, waardoor er een erg prettig leefklimaat in de tent ontstaat. Goed bestand tegen uv-straling. Erg geschikt voor warme gebieden.
Een goedkope vochtvreter voor je schuur is houtskool. Houtskool voor de barbecue moet je altijd op een vochtvrije plaats bewaren, omdat het anders teveel vocht opneemt. Dus zet een emmer met houtskool in je schuurtje en je schuur is zo vochtvrij.
Wat een vollediger advies:
Probeer zo lang mogelijk alleen met water en een (niet al te harde) borstel moddervlekken en vogelpoep te verwijderen. En de tent daarna gewoon zo aan de lucht laten drogen, dus niet in de droger, als ie daar al in past, maar ook geen hete föhn of zo gebruiken.
Bleekwater helpt meestal om de grootste schimmel- of weerplekken weg te halen door het met een borstel of spons schoon te schrobben, maar het weer er helemaal uit halen lukt haast nooit. Ook al zijn de zwarte vlekken weg, onzichtbaar, is de schimmel dan toch nog aanwezig.
Rol het geheel zo strak mogelijk op. Begin met oprollen aan de kant waar geen deuropening zit. Als je begint met rollen kan vervolgens aan het uiteinde bij de deur constant lucht ontsnappen. Op deze manier kun je de tent erg strak oprollen, omdat er geen lucht in de tent blijft zitten.
Een partytent is licht en daardoor makkelijk vatbaar voor de wind. Geven ze dus windvlagen op? Altijd je tent vast zetten.
800 tot 5.000 mm: Waterdicht tegen regen. Wanneer er tegen de tent aangeleund wordt of iets tegen de tent aanstaat kan het lekken. 5.000 tot 15.000 mm: Waterdicht tegen regen en verschillende vormen van druk.
Van een stevige bries heeft een tent, caravan of vouwwagen meestal niet veel last, maar vanaf circa windkracht 7 (harde wind) zul je ze steviger moeten verankeren. Wordt er windkracht 10 of hoger voorspeld? Dan kun je de boel beter afbreken en een hotel in de buurt opzoeken.
“Als een katoenen tent na een regenbui weer opdroogt, krijgt het doek zijn oude vorm weer terug en is de tent waterdicht. Nat inpakken is echter wel uit den boze. Een nat ingepakte tent, of het nu katoen, nylon of polyester is, kan gaan schimmelen. Het 'weer komt erin' zoals we het ook wel zeggen.
Tip 5: Sluit je tent niet af met een slot
Een slot op je tent kan bijvoorbeeld averechts werken: je tent wordt hierdoor interessanter voor inbrekers. Het lijkt immers of je iets van waarde te verbergen hebt. Doe ook vooral 's nachts geen slotje op de rits. Als er wat gebeurt kun je hierdoor niet snel wegkomen.
Een tenttapijt wordt meestal gebruikt voor in een voortent of in een kampeertent. Een Aerotex of Safaritex tapijt kan daarentegen ook prima gebruikt worden als een antislip ondertapijt voor in een caravan, camper of op een balkon.
Ik heb zwart gebruikt om de slaaptent echt donker te maken, maar je zou hem zelfs roze kunnen verven. Je wast de tent eerst een keer gewoon, zodat er geen vlekken meer op zitten. Direct nadat het gewone wasprogramma is afgelopen – de tent is dan nog nat – voeg je de inhoud van de potjes verf toe.
Gebruik plastic folie onder het grondzeil. Zo verleng je de levensduur van je grondzeil. Let erop dat het folie is zonder weekmakers want die tasten de coating van je grondzeil aan. Zorg ervoor dat het grondzeil niet onder je tent uitsteekt.