Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70% uit water. Een deel van dat water zit in ons bloed, is intercellulair; het overige gedeelte is nodig voor de werking van onze organen. 90% van de hersenen, 79% van hart en longen, 76% van de spieren, 70% van de lever, 22% van de beenderen en zelfs 10% van de tanden is water.
Niet alle organen zijn overigens even waterrijk: de longen bestaan bijvoorbeeld voor 90 procent uit water; de huid voor 80 procent en de hersenen voor 70 procent. Botten en tanden bevatten toch ook nog respectievelijk 20 en 10 procent.” “De overige 40 procent van het totale watergehalte bevindt zich buiten de cellen.
Hoeveel vocht zit er in je lichaam? Het lichaam van vrouwen bestaat gemiddeld voor 52% uit vocht en dat van mannen voor 63%. Baby's bestaan zelfs voor 75% uit vocht. Vrouwen hebben minder vocht in hun lichaam, omdat ze over het algemeen meer vet hebben dan mannen.
Door te zweten komt het water via de poriën op de huid terecht. Het lichaam verwarmt dan automatisch het zweet naar de eigen temperatuur met de warmte die vrij is gekomen van bijvoorbeeld je workout. Het water neemt echter de temperatuur van de grootste aanwezigheid aan, en dat is de omgeving.
Een groot deel van het menselijk lichaam bestaat uit water. Water vormt 40-70% van het lichaamsgewicht. Het precieze percentage is afhankelijk van leeftijd, geslacht en lichaamssamenstelling (1).
Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink. Deze dranken staan in de Schijf van Vijf.
Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken. Het is wel belangrijk om verschillende drinkmomenten te hebben zodat je nieren het kunnen verwerken.
Nieren regelen de hoeveelheid water en zouten
Daar zorgen je nieren voor. Ze produceren bijvoorbeeld extra urine als je veel drinkt, en juist minder als je veel zweet. Ernstige problemen met je nieren (en dus met je vocht- en zouthuishouding) zorgen voor klachten als vochtophoping en krampen.
Dan gaat het langzaam er via een paar manieren er weer uit: ongeveer 1.400 milliliter plas je er uit. ongeveer 100 milliliter gaat met je ontlasting mee, je ademt ongeveer 500 milliliter gewoon uit en je zweet zo ongeveer 500 milliliter uit. Er waar is het water allemaal geweest?
Te veel water per dag drinken is niet goed
Als je meer dan dit drinkt, dan wordt de zoutbalans verstoord en dan kunnen je hersencellen uitzetten. Dit komt doordat ze meer water opnemen dan ze gewend zijn. Hoofdpijn is een voorteken hiervan. Je hersenen zetten uit en drukken daardoor tegen je zenuwen aan.
Voor je nieren is 1,5 tot 2 liter vocht genoeg. Door voldoende te drinken help je je nieren natrium, ureum en gifstoffen af te voeren. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je minder risico loopt op het krijgen van chronische nieraandoeningen. Let er op wel dat te veel drinken juist schadelijk kan zijn.
Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.
Een doorsnee waterglas heeft een inhoud van 200 tot 250 milliliter. Twee liter komt overeen met tien kleine glazen of acht wat grotere.
Wanneer je te veel water drinkt, kunnen de nieren de vochtbalans in het bloed niet op orde houden. Je lichaam reageert door overtollig vocht te verwijderen. Dit leidt tot misselijkheid, braken en diarree. Overtollig water in het lichaam zorgt ervoor dat cellen opzwellen in de hersenen en tegen de schedel drukken.
Kameel en de mens
Een mens kan maar drie of vier dagen zonder te drinken. Een kameel heeft daar wat op gevonden. Hij kan water opslaan in het weefsel van zijn bulten op zijn rug. Daar kan hij lang mee doen, wel acht tot tien dagen voordat hij opnieuw moet eten en drinken.
Een komkommer bestaat voor ruim 97% uit water. Daardoor is komkommer ook heel caloriearm (14 kcal per 100 gram) en verfrissend op warme dagen.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Vet raak je kwijt door het uit te ademen
Als je vet verbrandt, worden deze atomen omgezet in water en CO2. Voor iedere 10 kilo die je afvalt, zet je lichaam 1,6 kilo om in water. Dat vocht plas, poep of zweet je er inderdaad uit. Maar dan heb je nog 8,4 kilo verbrand vet over.
Ze houden het vochtgehalte in je lichaam op peil. Wanneer je teveel vocht in je lichaam hebt (bijvoorbeeld doordat je veel hebt gedronken) zorgen je nieren ervoor dat je dat teveel aan vocht kwijtraakt door meer urine te maken. Je moet dan vaker plassen en je plas ziet lichter van kleur.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Een gezonde volwassene heeft ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze richtlijn wordt u aanbevolen door wetenschappelijke organisaties. Een persoon van 50 kilo heeft dus 1,7 liter nodig, bij 60 kilo 2,1 liter, bij 70 kilo 2,4 liter en bij 80 kilo 2,8 liter.
Bewegen stimuleert de doorbloeding, waardoor je lichaam minder vocht vasthoudt. Drink dranken met een vochtafdrijvend effect, zoals gemberthee, groene thee of thee van paardenbloem, brandnetel of peterselie. Eet voldoende groenten met een vochtafdrijvende werking, zoals citroen, venkel en asperges.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Hoe snel je het water dat je drinkt weer uitplast, daar valt geen exact antwoord op te geven. Het water dat je drinkt verspreid zich in je lichaam en mengt zich met het water dat je lichaam al bevatte. Sommige moleculen plas je snel weer uit, andere waterdeeltjes uit datzelfde glas kunnen weken in je lijf blijven.