De app is voor iedereen te downloaden en vormt een aanvullende manier om de hulpdiensten in Nederland te bereiken. Via de 112NL app krijg je contact met een meldkamer in Nederland en start de centralist indien noodzakelijk een chatgesprek. Ook kun je aangeven in welke taal je wilt communiceren.
De politie biedt meerdere manieren om meldingen te doen. Via internet, telefoon en aan het bureau. De politie werkt aan de kwaliteit van haar dienstverlening. Met de komst van WhatsApp biedt zij een extra service aan burgers om meldingen te doen op een snelle en toegankelijke manier.
Wil je er met de politie over praten maar durf je niet naar een politiebureau, dan kun je via deze website met de politie chatten. Je kunt elke dinsdagavond of donderdagavond tussen 19 en 21 uur chatten op vraaghetdepolitie.nl.
Open de internet browser op uw mobiel en voeg Politie.nl toe als favoriet op het startscherm.U kunt deze dan net als een app aanklikken om naar de website te gaan.
De 112NL app is er voor iedereen in Nederland die in nood snel en eenvoudig de meldkamer wil bereiken. Als u met de app 112NL belt: Kunt u direct met een knop aangeven welke hulpdienst u nodig heeft of dat u niet in de gelegenheid bent om te spreken.
112 locatie: Meldkamer ziet direct waar je bent
Dat meldt de Landelijke Meldkamer Samenwerking op haar website. Voortaan is Advanced Mobile Location (AML) automatisch ingeschakeld op Android-telefoons, waardoor de centralist je precieze locatie kan zien.
En dat kan vanaf nu ook met de nieuwe 112NL app! Wanneer bellen lastig is, bijvoorbeeld omdat je niet kunt praten, kunnen we via de app jou nóg beter en sneller helpen. Het werkt heel eenvoudig: Download de app, het is belangrijk dat je meteen een aantal gegevens vastlegt zodat de app klaar is voor gebruik.
Je hebt via WhatsApp geen toegang tot alarmnummers, zoals 112. Voor noodoproepen moet je alternatieve communicatiemiddelen gebruiken.
Via het alarmnummer (112) en het landelijk telefoonnummer van de politie (0900-8844) komen bij de meldkamer 24 uur per dag alle telefoontjes binnen.
Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zonodig wordt u snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. 0900-8844 is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar. Belt u met 0900-8844 of 144 dan betaalt u 2 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten.
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.
Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Als het op encryptie aankomt, valt er niets tegenin te brengen. WhatsApp maakt gebruik van het Secure Real-Time Transport Protocol (SRTP) voor audio- en videocommunicatie. De gesprekken zijn E2E-versleuteld en kunnen momenteel niet worden afgeluisterd.
Later heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het automatisch uitlezen en uitvoerig onderzoeken van een telefoon een stevige inbreuk op de privacy maakt, en dat de politie dit niet zelfstandig mag doen. Er is dan toestemming van de officier van justitie of zelfs de rechter-commissaris nodig.
Vanaf het tijdstip dat we de melding krijgen, doen we er alles aan om er binnen 10 minuten te zijn. De agenten op straat worden aangestuurd door de centralist van de Meldkamer. De centralist is het persoon die jij aan de lijnt krijgt als je 112 belt.
Politiegegevens inzien
Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie. U vindt een voorbeeldbrief voor inzage in uw gegevens op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.
De politie wordt sinds de uitbraak van het coronavirus veel vaker gebeld dan voorheen. Het aantal telefoontjes naar het landelijk nummer 0900-8844 is het afgelopen jaar met twintig procent toegenomen. Landelijk werd het 0900-nummer van de politie het afgelopen jaar bijna vijf miljoen keer gebeld.
Aan de app 112NL, die te downloaden is voor iOS en Android, is jaren gewerkt. Mensen kunnen in de app hun persoonlijke kenmerken aangeven, die bij het maken van een melding worden meegestuurd naar de meldkamer. Zo kan de centralist de melder beter en sneller helpen, aldus de politie.
Krijgt u geen verbinding met het mobiele netwerk van uw eigen provider?Dan kunt u toch altijd 112 bellen.
112 bellen met een mobiele telefoon
Wanneer je 112 belt dan verschijnen je telefoonnummer en locatie automatisch op het computerscherm van de medewerker van de meldkamer. Dit geldt ook voor een mobiel nummer en ook bij een geheim nummer.
Misbruik van 112 is strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale.
Kan ik een sms sturen naar 112? Ja.U mag de 112 sms-service alleen gebruiken als u niet of niet goed kunt spreken of horen. Om in een noodsituatie te kunnen sms'en naar 112 moet u zich eenmalig aanmelden bij 112.
Nu is er ook voor Android de mogelijkheid deze meldingen te zien met behulp van de gratis applicatie Alarmering Droid.