Rauwe lever kun je ingevroren ongeveer negen maanden in de vriezer bewaren.Gekookte of gebakken lever kun je ongeveer 2 tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun het vlees, rauw of verwerkt, nog twee dagen bewaren. Natuurlijk moet het vlees dan wel goed afgedekt zijn.
Hoe Lever bewaren en schoonmaken
Lever kun je twee dagen in de koelkast bewaren, vanzelfsprekend wel goed verpakt of in een bewaardoos bewaard. Je kunt dit vlees ook invriezen. Dep het vlees droog met wat keukenpapier, en verpak het luchtdicht in diepvrieszak of diepvriesbak.
Het kan, je loopt alleen met lever - dat wel gaar moet zijn maar niet doorbakken - het risico dat ze toch net effe te gaar worden, en daardoor wat rubberig of te droog kunnen worden. Niet helemaal verpest, maar net niet meer zo lekker als vers. Kort opwarmen dus, alleen maar warm laten worden, want gaar zijn ze al.
Het uitgebreide “Gebalanceerde Nutriënten Model” maakt duidelijk, dat 5 gram runderlever of 15 gram kippenlever de maximale hoeveelheid per dag mag zijn (voor een volwassen man van 75 kg), als je ook rekening houdt met vitamine A in andere levensmiddelen.
Deze kalfsnieren zijn omgeven in eigen vet. Verse, goed bereide niertjes hebben een aparte en bijzonder lekkere smaak. Eenmaal gekocht is het raadzaam om ze zo snel mogelijk te bereiden, bij voorkeur nog op dezelfde dag. Het is ook mogelijk om niertjes in te vriezen na ze gekookt te hebben.
Hoe lang kun je Lever bewaren? Rauwe lever kun je ingevroren ongeveer negen maanden in de vriezer bewaren. Gekookte of gebakken lever kun je ongeveer 2 tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun het vlees, rauw of verwerkt, nog twee dagen bewaren.
Verwerkt varkensvlees, zoals spek, worst of hesp mag je niet langer dan een à twee maanden in de vriezer bewaren. Gehakt van rund, kalkoen, lam of kalf blijft bevroren drie tot vier maanden goed.
Het zou zeer cholesterolrijk zijn, allerlei afvalstoffen en zelfs zware metalen bevatten, enz. De waarheid is iets ingewikkelder. Orgaanvlees bevat effectief veel cholesterol, soms tot drie keer zoveel als in ander vlees. Maar dit heeft veel minder effect op het cholesterolgehalte van het bloed dan verzadigd vet.
Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.
Het stukje orgaanvlees runderlever is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Kalfslever is volgens kenners de lekkerste lever. De lever is lichtbruin van kleur, vrij zacht van structuur en een echte delicatesse. De lever is minder stug dan runderlever en is na het bakken minder snel droog. Kalfslever kan, naar smaak, rosé gegeten worden.
Ganzenlever kun je kopen bij de poelier. Rond de feestdagen vind je ook redelijk vaak ganzenleverpaté in de supermarkt. Je kunt bereide ganzenlever eventueel invriezen, maar verse lever niet.
Kippenlevertjes zijn niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees. Bereidingstips: Je kan lever verwerken in jus door ze mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht.
Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
Slik je bijvoorbeeld 6 Liver capsules per dag, dan 'eet' je ongeveer 100 gram lever per week (de hoeveelheid die de Weston Price Foundation aanraadt). Daarmee ondersteun je niet alleen je voedingsstoffenvoorraad, maar ook je eigen lever.
"Lever is vrij taai als je het kookt, maar rauw valt het gemakkelijk te eten", zegt Yoshiko Miki, een 38-jarige kok die rauwe lever als specialiteit had. "Vooral hier was de lever heel lekker.
De Gezondgids, een uitgave van de Consumentenbond, onderzocht het zoutgehalte en slecht (verzadigd) vet in elf merken leverworst en elf merken cervelaat. Uit de resultaten blijkt dat deze meest gegeten vleeswaren zo veel zout en verzadigd vet bevatten dat je die beter niet elke dag kunt eten.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
De chocolade vermindert de schade aan de bloedvaten en herstelt zo leverschade door alcoholmisbruik of ziekte. Dat blijkt uit onderzoek. De donkere chocolade zorgt ook voor een lagere bloeddruk in de lever en bevat veel antioxidanten die de beschadigde cellen uit het lichaam verwijderen.
Maar als je makkelijk vocht vasthoud, vermijd deze voeding dan zoveel mogelijk, omdat door zoute voeding te de lever te veel vocht vasthoudt. Producten waar veel zout in zit: Vleeswaren. Kaas.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
De voedingswaarde en de smaak gaan daardoor achteruit. Verder 'denatureren' vetmoleculen in het vlees, met als gevolg dat het vlees na verloop van tijd ranzig wordt. Doordat er zoveel cellen worden lekgeprikt, kan het voedsel na het ontdooien minder vocht vasthouden.
Het eten is dan in contact gekomen met lucht, het water is eruit gekropen en veranderd in ijs. Er bestaat een grote kans dat het vlees een bruin-grijze kleur heeft gekregen. Het kan dan nog wel gegeten worden. Alleen is de structuur van het vlees anders, het kan erg droog zijn.