Volgens het Etymologisch woordenboek van het Nederlands komt het woord van het Italiaanse tosti – geroosterde sneden brood – dat een 'veritaliaanst' meervoud van het Engelse toast is. Een Franse croque-monsieur kan getopt worden met een bechamelsaus.
Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk. De Fransen, maar ook de Belgen, noemen deze gegrilde ham/kaas sandwich een croque-monsieur (krokante meneer). Volgens de Franse culinaire encyclopedie 'Larousse Gastronomique' is de eerste croque-monsieur geserveerd in een café in Parijs, in 1910.
Technisch gezien is de croque-monsieur een culinaire uitvinding uit Australië. Wanneer aboriginalnomaden terugkwamen van de jacht, hadden ze immers de gewoonte om hun vlees te bakken tussen twee koekjes van bloem. Die gevulde koekjes werden samengedrukt met behulp van een grote tang en gebraden boven een open vuur.
Een boterham, gevolgd door een plak kaas en ham, met nog een boterham bovenop: de klassieke tosti is een gouwe ouwe.
Volgens onze bronnen (De Grote Larousse) werd de eerste tosti 'croque monsieur' in 1910 geserveerd in een café in Parijs. Waarschijnlijk was deze geroosterd in een pan boven het vuur en niet uit een tosti-ijzer zoals we die vandaag de dag kennen.
Eigenlijk is het heel simpel: de croque monsieur wordt getopt met een goddelijke laag béchamelsaus en soms nog gegratineerd met een extra laagje geraspte kaas.
Het beste antwoord
Daarvoor bestond er al langere tijd een tosti-ijzer dat niet electrisch was (moest dus op het vuur). Het tostiapparaat dat ook de randen samenperst (zodat de kaas er niet uitloopt) werd in 1974 uitgevonden door het Australische bedrijf Breville. Dit is het type dat wij nu kennen.
De tosti (Nederland) of croque-monsieur (België/Frankrijk) is een sandwich-gerecht dat bereid wordt door twee dungesneden sneetjes brood samen met het tussenliggende beleg te roosteren. Het beleg kan sterk variëren, maar bestaat meestal uit kaas en ham.
Croque kan verwijzen naar: Croque (gerecht) of croque-monsieur (BE) of Tosti (NL), een gerecht. Croque (plaats), een plaats in Canada.
croques cheval) in sommige regio's, o.a. in Leuven en omstreken, noemt men een croque met een spiegelei een 'croque à cheval', of kortweg 'croque cheval'. Letterlijk vertaald is het dus een ei te paard op een croque.
Currysaus, ketchup, mayonaise of misschien eet jij je tosti het liefst met whisky cocktailsaus. Welke saus je ook gebruikt, het maak de tosti vaak extra lekker.
Rutger Kiezebrink ðµ on Twitter: "Het verkleinwoord van 'tosti ' is overigens 'tostietje': https://t.co/EedgGi6GnF https://t.co/QH5kplZ6p2" / Twitter.
Calorieën. Een Croque Monsieur gemaakt van twee witte boterhammen, besmeert met halfvolle boter, twee plakken Goudse kaas en één plak hesp bevat 380 kilocalorieën en 20 gram verzadigd vet. Wanneer je deze boterham koud eet, bevat hij precies dezelfde hoeveelheid calorieën en vet.
Perfect gesmolten kaas is een vereiste voor elke goede croque monsieur – tosti voor de Nederlanders. Hoe goed een kaas smelt, hangt grotendeels af van de zuurtegraad van de kaas, bepaald door de pH-waarde. Een pH-waarde tussen 5,3 en 5,5 is perfect. Die vind je bijvoorbeeld bij gouda, gruyère en manchego.
Een tosti-ijzer (of, in België croque-monsieurijzer of -pan) is een huishoudelijk apparaat dat gebruikt wordt om een tosti (croque-monsieur) te bereiden.
Bak je tosti zo'n vier minuten per kant op laag tot middelhoog vuur. Je tosti is klaar als de kaas helemaal gesmolten is en het brood goudbruin.
Reacties. ongeveer 175 graden of hoger.
Er zijn namelijk geen regels voor het maken van een tosti. Onze favorieten zijn wit desembrood, meergranen brood, meergranen desembrood en natuurlijk het klassieke casinobrood. Casinobrood, verkrijgbaar in bruin en wit, is extra handig wanneer je een tosti-ijzer gebruikt, dit brood is namelijk vierkant!
Zorg ervoor dat het echt droog is. Snijd de tosti daarna in stukken zodat het in de thermosfles kan en sluit de fles daarna af. De metalen binnenkant van de thermosfles zorgt ervoor dat de warmte van het kokende water wordt behouden en hierdoor blijft je broodje warm.