Het MRKH-syndroom wordt meestal ontdekt omdat de eerste menstruatie in de puberteit uitblijft. Na lange en soms vervelende onderzoeken vindt de diagnose plaats. Als je te horen krijgt dat je het MRKH-syndroom hebt, is dat een heftig bericht.
Is deze ziekte erfelijk? Meestal is een vrouw met MRKH syndroom de eerste en enige in de familie. Het MRKH syndroom lijkt in sommige families autosomaal dominant erfelijk te zijn, waarbij de kenmerken van vrouw tot vrouw kunnen verschillen. Maar meestal is niet bekend of en hoe de aandoening erfelijk is.
Met Mayer-Rokitansky-Küster syndroom (MRK syndroom) is een aangeboren aandoening welke alleen bij vrouwen voorkomt. Het MRK syndroom is niet erfelijk. Het MRK syndroom wordt gekenmerkt door afwezigheid van de vagina en de baarmoeder of de onvolledigheid hiervan. Soms is er een kuiltje op de plaats van de vagina.
Geboren worden met het MRKH-syndroom betekent dat je geboren bent zonder baarmoeder en vagina. Je ontwikkelt je als een normale vrouw, alleen inwendig ontbreekt er iets. Je uitwendige geslachtsdelen, de clitoris en de buitenste en binnenste schaamlippen, zijn aanwezig.
Mensen met deze aandoening hebben geslachtschromosomen zoals mannen (namelijk XY), maar zien er uit als vrouwen (die de geslachtschromosomen XX hebben). Een kind met het syndroom van Swyer heeft zich al tijdens de zwangerschap ontwikkeld als meisje. Er ontwikkelen zich een baarmoeder en eileiders.
De vagina kan variëren van een kuiltje in het buikvlies tot een normale lengte, maar ze eindigt altijd blind. Dat betekent dat de vagina niet aansluit op de baarmoeder.
Wat is een intersekse persoon? Intersekse personen zijn geboren met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Iemand heeft bijvoorbeeld een niet volgroeide penis en een vagina-ingang of baarmoeder. Of iemand is geboren met een vulva en een grote clitoris die op een penis lijkt.
Wat is intersekse? Intersekse verwijst naar de ervaringen van mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet past binnen de normatieve definities van man en vrouw. Intersekse gaat niet over seksuele oriëntatie of genderidentiteit.
Bij transseksualiteit is iemand in het verkeerde lichaam geboren. Een transseksueel meisje is dus iemand die als jongen is geboren, maar zich eigenlijk een meisje voelt, Een transseksuele jongen is iemand die als meisje is geboren, maar zich eigenlijk een jongen voelt.
Hoewel de mensheid doorgaans in twee geslachten wordt ingedeeld, is de natuur gevarieerder. Er zijn mensen met een intersekse-conditie; meestal hebben zij afwijkende geslachtschromosomen. Soms is er maar 1 X-chromosoom aanwezig; dergelijke mensen zien eruit als vrouw (syndroom van Turner).
Het lichaam zit dan net even anders in elkaar, bijvoorbeeld op het gebied van chromosomen, hormonen of geslachtsdelen. Bijvoorbeeld een vrouwelijk lichaam met XY-chromosomen, maar andere vormen komen ook voor. In Nederland gaat dit om ruim 190.000 mensen.
Van Dorst is geboren met echt hermafroditisme, en noemt zichzelf hermafrodiet. Op doktersadvies lieten de ouders van Van Dorst vlak na de geboorte de uiterlijke mannelijke geslachtskenmerken operatief verwijderen.
Het wordt in de wetenschap een uterus masculinus genoemd. Hoewel een klein verschrompeld orgaantje hebben mannen hun versie van de baarmoeder. Huidige stand van zaken in de wetenschap leert ons dat de bepaling van het geslacht al bij de bevruchting bekend is.
De meeste mensen met een intersekseconditie zijn onvruchtbaar. Er zijn echter condities waarbij wel degelijk zaadcellen of eicellen worden geproduceerd. Bij ovotesticulaire DSD, bijvoorbeeld, is vaak sprake van werkzame geslachtsklieren, hoewel het nooit mogelijk is dat men zichzelf zou bevruchten.
Een 'echte' man – of alpha man – zijn, draait niet dus om hoe groot je ego is. Je dwingt respect af omdat mensen tegen je opkijken; niet omdat je intimideert, maar inspireert. Het gaat niet om agressiviteit, maar om assertiviteit.
Een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen.
Iemand die zich man voelt (of hij nu geboren is met of zonder penis & ballen) noemen we binair. Iemand die zich vrouw voelt (of zij nu geboren is met of zonder vagina) noemen we ook binair. Iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw, noemen we non-binair.
Het syndroom van Turner is een aangeboren ziekte die alleen bij meisjes en vrouwen voorkomt. Bij het syndroom ontbreekt één van de twee vrouwelijke chromosomen (XX) helemaal of gedeeltelijk. In Nederland komt dit syndroom bij 1 op de 2500 meisjes voor.
Het syndroom van Kallmann is een erfelijke aandoening waarbij sprake is van volledige of gedeeltelijk verlies van het reukvermogen. Bij patiënten met dit syndroom treedt verder geen puberteit op en zijn de geslachtsorganen onderontwikkeld. Het Kallmann-syndroom komt voornamelijk bij mannen voor.
In plaats van dat vader en moeder beide één chromosoom van ieder paar doorgeven, kan het gebeuren dat de chromosomenparen niet delen voor de bevruchting. Dan komt er een derde chromosoom bij de embryo terecht, in dit geval dus 2 Y chromosomen.
Soms wordt een baby geboren en is het niet mogelijk om direct het geslacht vast te stellen. Dit gebeurt ongeveer 30 tot 50 keer per jaar in Nederland. In sommige gevallen is het voor de geboorte bekend dat het kindje een onduidelijk geslacht heeft maar meestal is dit geheel onverwachts en voor ouders een grote schok.
Elke vrouw heeft inderdaad 3 gaatjes. Een anus, de vagina en een urinebuis. In je clitoris zit geen gaatje, maar doordat je schaamplippen samenkomen is het soms wat rimpelig en lijkt er misschien een gaatje te zitten. Je clitoris is een 'bobbeltje' en er zit geen opening in.
Je vagina is gekanteld in een hoek van 130 graden
Echt waar. Dat verklaart ook waarom je je tampons schuin naar achteren moet inbrengen. Naarmate je ouder wordt, neemt de hoek wel wat af.
De vagina of schede is het inwendige deel van het geslachtsorgaan dat bij vrouwelijke zoogdieren de baarmoeder met de buitenkant van het lichaam verbindt. Het uitwendige deel wordt vulva genoemd. De vagina is geschikt om de penis in te brengen bij het paren.