Er is steeds meer bewijs dat octopussen (een onderafdeling van de inktvissen) een soort van mensachtige intelligentie hebben, wat leidt tot het vermogen om problemen op te lossen, het kunnen leggen van ingewikkelde verbanden, en te kunnen overleven, alleen door slim te zijn.
Ze kunnen ook communiceren, zaken aanleren en ze gebruiken werktuigen om problemen op te lossen. Ze zijn zelfs zo slim dat ze zich kunnen vervelen. Het is geen geheim wat dat mogelijk maakt: inktvissen hebben de meest complexe hersenen van alle ongewervelden te wereld.
Het zijn meesters in het ontsnappen en de slimste octopussoort is ongeveer zo slim als een aapachtige of papegaai. Of neem bijvoorbeeld de zeekat (sepia) die pigmentcellen in zijn huid heeft, waarmee hij van kleur kan veranderen en zijn uiterlijk aan de omgeving aan kan passen.
Zo blijkt dat sommige inktvissen over meer dan 500 miljoen (!)neuronen beschikken. Ter vergelijking, een rat heeft er 200 miljoen en een normaal weekdier zo'n 20.000. Het betekent dat de hersenen van koppotigen die van muizen, ratten en zelfs honden naderen.
Met je hart moet je zuinig zijn, wij mensen hebben er namelijk maar één van. Octopussen hebben niet een, twee maar drie harten. Daarvan is eentje het hoofdhart, dat bloed door het hele lichaam pompt. De andere twee bijharten pompen de zuurstof van de kieuwen naar het hoofdhart.
Octopussen kunnen licht waarnemen met hun huid. De huid van de inktvissen bevat rodopsine, een lichtgevoelig eiwit dat ook in het netvlies van mensen voorkomt. Zo blijkt uit twee nieuwe studies. Daarnaast reageren de cellen waarmee octopussen hun lichaamskleur aanpassen aan hun omgeving (chromatoforen) sterk op licht.
Inktvissen leven kort. De zeekat kan 1-3 jaar oud worden, de kleine achtarm leeft in het wild gemiddeld maar 18 maanden. Het vrouwtje achtarm is groter dan het mannetje. Wanneer ze tussen de 400-1000 gram weegt is ze geslachtsrijp.
"Overdag zit hij diep in de diepzee, maar 's nachts begint hij honger te krijgen. Dan laat hij wat lucht in de schelp en gaat hij omhoog. In ondieper water eet hij wat garnaaltjes, wat krabbetjes en als zijn buik vol zit, laat hij weer wat lucht ontsnappen en zakt hij dus weer veilig de diepzee in."
Zet ze snel terug in het water, luidt het advies aan passanten, anders sterven ze. Maar wie dat doet moet beslist handschoenen dragen, want inktvissen kunnen venijnig van zich af bijten.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Verwerk de octopus warm, lauw of koud in salades, gegrilld met een sausje of in takoyaki (Japanse poffertjes). Rauwe bereidingen zou ik aan een sushi chef overlaten. In Korea sterven elk jaar mensen omdat ze zich “verslikken” in levende octopus die zich vervolgens vastzuigen in hun keel.
Ze hebben geen botten.De enige harde delen van hun lichaam zijn hun mond, die lijkt op de snavel van een papegaai, en een kern van kraakbeen rondom hun hersenen. Hierdoor glippen ze door de kleinste spleten.
Het verschil zit 'm onder andere in het aantal tentakels. Een octopus heeft maar acht tentakels, terwijl alle andere inktvissen er tien (twee lange en acht korte) hebben. Een ezelsbruggetje hiervoor zit in de naam: octo is acht in het Latijn. Het verschil in tentakels onderscheidt de octopus van andere inktvissoorten.
Weekdieren zoals inktvissen, nautilussen, octopussen en zeekatten kunnen onder water geluiden horen. Een octopus kan geluiden tussen 400Hz en 1000Hz horen. Een inktvis heeft een breder bereik (400Hz tot 1500Hz). Het best horen beide diersoorten geluiden van 600Hz.
Inktvisinkt wordt vooral gebruikt om gerechten kleur te geven, het heeft geen uitgesproken smaak. De inkt wordt gebruikt voor pasta, maar ook in risotto en paëlla kom je hem tegen.
Vijanden van de octopus zijn dolfijnen, moeralen, zeepalingen en haaien. Als de octopus kan vluchten dan schiet hij snel weg met behulp van een felle wateruitstoot.
Inktvissen zijn roofdieren. Ze eten krabben en kreeften, vissen en weekdieren. Een octopus eet ongeveer 25 krabben per dag.
Zo kunnen ze doelbewust van kleur veranderen. Octopussen en inktvissen bepalen zelf de dikte en grootte van reflectorische cellen in hun huid. Zo kunnen ze doelbewust van kleur veranderen. De manier waarop licht weerkaatst op een object, bepaalt de kleur waarmee dat object wordt waargenomen.
Hij heeft een sifon, die zit onderaan z'n hoofd.Daar kan hij ook een beetje mee sturen.Daar beweegt-ie ook mee.En daar komt ook z'n poep uit.
Octopus heeft de sterkste smaak. Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels. Inktvissen leven meestal in groepen. Intvissen hebben acht armen en twee tentakels om prooi te vangen.
Naast het hoge eiwitgehalte en het lage vetgehalte is inktvis ook rijk aan essentiële vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van vitamine B12, die belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen, en bevat ook veel selenium, een mineraal dat het immuunsysteem helpt ondersteunen.
Een octopus kan heel groot worden. Maar hij kan zich ook heel klein maken. Door zijn schutkleur valt hij niet op. En om zijn vijanden in verwarring te brengen kan hij inkt spuiten.
De tentakels van de octopus zitten vol zuignapjes ('handen').Cellen in die zuignapjes registreren niet alleen aanraking, maar ook smaak. Op die manier kunnen ze vaststellen of hun voedsel eetbaar is of giftig.
Een octopus wordt niet erg oud. Ze sterven niet lang na de voortplanting. De meeste worden daardoor niet ouder dan twee jaar. De mannetjes gebruiken tijdens de voortplanting een speciale arm die hectocotylus wordt genoemd omdat deze spermatoforen bevat.