En die beide eicellen moeten korte tijd na elkaar bevrucht worden door twee verschillende mannen. Heteropaternale superfecundatie, heet dat.'Een bijzonder zeldzaam fenomeen', zegt Sebastiaan Mastenbroek, klinisch embryoloog aan het Amsterdam UMC. Maar het kan nog wonderlijker.
Zwanger worden tijdens je zwangerschap, het klinkt bijna te bizar voor woorden. Toch bestaat het en het heet superfoetatie. Superfoetatie is extreem zeldzaam en komt iets vaker voor bij dieren dan bij mensen. Er zijn maar 10 menselijke gevallen wereldwijd bekend met dit fenomeen.
Alamjan's afwijking foetus in foetu is een zeldzame fout die optreedt bij eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' (omsloten) door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.
Hoe ontstaat een tweeling? Een dubbele eisprong is de oorzaak van de meeste spontane tweelingzwangerschappen. Als beide eitjes worden bevrucht, spreek je van een twee-eiige tweeling. In dit geval heeft elk kindje zijn eigen DNA waardoor ze minder op elkaar lijken dan bij een eeneiige tweeling.
Normaal gesproken komt er tijdens de eisprong 1 eitje vrij, maar het kan dus voorkomen dat er een dubbele eisprong plaatsvindt met als gevolg 2 eitjes die beiden bevrucht kunnen worden. Bij een twee-eiige tweeling worden de 2 eitjes afzonderlijk bevrucht door 2 verschillende zaadcellen.
Als een vrouw drager is, dan heeft ze bij iedere zwangerschap één kans op tien om te bevallen van een twee-eiige tweeling. Als de vader drager is, dan verhoogt dit niet de kans op een tweeling, maar hij kan het gen wel doorgeven aan zijn kinderen.
Symptomen bij een tweelingzwangerschap
Bij een twee- of meerlingzwangerschap komen klachten als vermoeidheid, brandend maagzuur en overgeven vaker voor. De extra grote baarmoeder zorgt vaker voor kortademigheid, bandenpijn en slaapproblemen.
De kans op een spontane tweelingzwangerschap neemt toe met de leeftijd van de zwangere; zo is de kans op het krijgen van een tweeling voor een 25-jarige vrouw ongeveer 1 op 90 en voor een 40-jarige vrouw 1 op 60. In Nederland worden de laatste jaren ongeveer 3000 tweelingen per jaar geboren.
Tijdens elke menstruatiecyclus zijn er een aantal vruchtbare dagen. Dat zijn de dagen rond de eisprong. Van de vrouwen die zwanger willen worden, is 70 à 80% binnen een jaar ook daadwerkelijk zwanger. Bij vrouwen boven de 35 jaar duurt het gemiddeld langer voordat ze zwanger worden.
Komen er in je familie twee-eiige tweelingen voor, dan heb je wat meer kans om in verwachting te raken van een twee-eiige tweeling. Soms komen er bij de vrouwen in een bepaalde familie meer eitjes vrij bij de ovulatie.
In de natuurlijke situatie, dus zonder vruchtbaarheidsbehandelingen, komt een twee-eiige tweeling (dus een dubbele eisprong waarbij beide eicellen bevrucht raken) voor in 1 op 83 zwangerschappen.
Probeer vanaf 20 weken extra rust te nemen. Tweelingen worden meestal te vroeg geboren: Tweelingen met 1 moederkoek en 2 vruchtzakken bij gemiddeld 35 weken. Tweelingen met 2 moederkoeken bij gemiddeld 37 weken.
Als de zwangerschapstest positief is kun je vanaf 5 weken de zwangerschap op een echo zien. Wanneer je een positieve zwangerschapstest hebt gehad, maar er niets te zien was op de echo gaat de gynaecoloog het zwangerschapshormoon in je bloed meten.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Hoewel er bij een zaadlozing miljoenen zaadcellen vrijkomen, zal slechts 10% de eileider bereiken. Daarvan zal maar één zaadcel de eicel ook daadwerkelijk kunnen bevruchten.
Het wordt aangeraden om na de vrijpartij nog even te blijven liggen. Je kunt dan ook een kussentje onder je billen plaatsen, zodat de kans nog kleiner is dat het sperma de verkeerde kant op gaat. Nog een tip: Probeer je vagina zo 'dicht' mogelijk te houden wanneer de penis weer terugtrekt.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Van alle zwangerschappen eindigt ongeveer 10 tot 15% in een miskraam.
De ontwikkeling van een tweeling is hetzelfde als bij een eenling, maar vanaf ongeveer 30-32 weken is de toename in gewicht bij de kinderen minder. Dat betekent dat er vaker, meestal elke 2 weken, een echo wordt gedaan om de groei te kunnen volgen.
Als je zwanger bent van een tweeling, dan is de kans op een miskraam groter dan als je zwanger bent van een eenling. De kans dat er na 20 weken zwangerschap alsnog een miskraam komt, is bij tweelingen twee keer zo groot. De reden hiervan is dat de kans op chromosomale afwijkingen is groter.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Je buik groeit hard en wordt meestal ronder. Als je een navelkuiltje had, zal deze waarschijnlijk rond week 26 naar buiten ploppen. Voor iedereen is nu duidelijk te zien dat je zwanger bent. Gemiddeld ben je tegen het eind van het tweede trimester (rond de 26 weken) zo'n 9 kilo aangekomen.
Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling of meerling hebben een hoge hCG-concentratie. Deze verhoogde hCG-concentratie zou ook de reden kunnen zijn waarom sommige vrouwen die zwanger zijn van een tweeling ernstigere ochtendmisselijkheid hebben dan vrouwen die slechts één baby verwachten.