Onderhoud en reiniging: Deze steen mag met water worden gereinigd, snel reinigen met koud stromend water. of reinigen met hematiet, dit vooral in sieraden die verder niet goed tegen water kunnen. Opladen in maanlicht of met bergkristal.
Opladen kan door de Rode Jaspis bij daglicht in een schaaltje met Bergkristal trommelsteentjes, of op een Bergkristalgroep te leggen. de steen, nadat deze met water is afgespoeld, ook op een kristalstukje Amethist of beter nog in een grote Amethist-geode, ofwel Amethist-druse gelegd worden.
Kwartsvarianten zoals Bergkristal, Rozenkwarts, Lavendelkwarts maar ook Amethist, Jaspis, Aquamarijn en Fluoriet zijn stenen die wel in het water kunnen. Kies bij twijfel altijd een andere methode. Gebruik nooit zout water om de stenen te reinigen.
De rode jaspis is geliefd voor ringen, hangers en kralen. En het is een van de belangrijkste heelstenen, die vooral voor de onderste drie chakra's wordt gebruikt. Edelsteentherapeuten gebruiken rode jaspis vaak bij uitputting, bloedarmoede, herstel na ziekte, en darmklachten.
Het maakt strijdlustig, daadkrachtig, volhardend, vastberaden en helpt je ergens voor 100% voor gaan. Jaspis helpt je ook voor jezelf opkomen en geeft moed, maakt je weerbaar en assertief en vermindert angst voor conflicten. Het maakt oprecht, eerlijk, hulpvaardig en zorgt voor balans in lichaam, ziel en geest.
Het is beter om (fel) zonlicht en water te vermijden. Kies liever een andere manier om deze steen op te laden of te reinigen. De beste manier om deze steen op te laden is een nachtje in maanlicht leggen (kan ook vanachter het raam in de vensterbank).
Naast de algemene werking van jaspis is rode jaspis één van de meest dynamische en activerende jaspis soorten. Het werkt aardend en bevordert de energiedoorstroming door blokkades te doorbreken in de onderste chakra's en knieën. De steen werkt verwarmend en voorziet het lichaam van energie.
De naam jaspis is via het Latijn en het Grieks ontleend aan een Semitische taal en betekent 'gevlekte of gespikkelde steen'. Het is een variëteit van kwarts en oorspronkelijk was het een verzamelnaam voor allerlei stenen. In de oudheid werden er al ornamenten, amuletten en zegelstenen van gemaakt.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
Meten is weten
Het is daarom handig om te weten of stenen die je regelmatig gebruikt nog wel werkzaam zijn. De beste manier om dat vast te stellen, is door te testen hoeveel energie de steen nog bevat. Je kunt dat vaststellen met bijvoorbeeld een spiertest, een biotensor of een pendel.
Er bestaan echter ook mineralen die relatief veel giftige stoffen bevatten, zoals cadmiumerts, zwavel, cinnaber, realgaar en orpiment. Worden dergelijke mineralen ruw verkocht, dan zitten ze meestal in kleine doorzichtige doosjes. Want je kunt de ruwe stenen beter niet aanraken.
Nadat de edelstenen zijn gereinigd en opgeladen kun je de steen activeren. Tijdens dit proces kan de steen zich afstemmen op jouw energie en het doel waarvoor je hem wilt gebruiken. Het is zeer belangrijk dat je de steen activeert want alleen dan kan de edelsteen met je samenwerken.
Als je een steen bij je draagt voor de (geneeskrachtige of therapeutische) werking is het verstandig om hem minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden, afhankelijk van hoe intensief de energie van de steen gebruikt wordt.
De amethist zorgt voor meer rust tijdens het slapen. Leg een amethist op je nachtkastje of onder je kussen en val sneller in slaap. Deze krachtige steen is familie van de bergkristal en de kleur varieert van roze, lichtpaars tot donkerpaars. Amethist wordt veel verwerkt in sieraden.
Jaspis is een aardende en beschermende steensoort. De edelsteen helpt bij het tastbaar maken van ingevingen. Het zorgt dat ideeën verwezenlijkt worden hier op Aarde. Dromerige mensen varen wel bij de steen.
De kenmerkende lakrode kleur wordt veroorzaakt door de ijzerverbinding hematiet (Fe2O3). Jaspis wordt daarom ook wel ijzerkiezel genoemd. Als jaspis groen is, is dat aan het mineraal chloriet te danken. Jaspis wordt vaak gevonden samen met andere soorten fijnkristallijne kwarts, zoals agaat, onyx gewone kwarts.
Leg een rozenkwarts onder het wiegje of ledikantje om de slaap te bevorderen. Onrustige kinderen hebben veel baat bij een groene aventurijn. Ze worden dan rustiger en makkelijker in de omgang. Groen Aventurijn zorgt voor een goed nachtrust en bovendien bevordert deze steen de groei.
Celestien is ook een echte slaapkamer edelsteen. Het geeft je rust en je zult heerlijk dromen. Een combinatie van seleniet, rozenkwarts, zwarte toermalijn en bergkristal zullen je slaapkamer reinigen. Zwarte toermalijn zal ook in de slaapkamer de electromagnetische straling weer neutraliseren.
Het is siliciumdioxide met ingesloten ijzer, titaan en mangaan. Deze elementen geven dit mineraal zijn karakteristieke roze kleur. Zonlicht kan rozekwarts doen verbleken.
Bodhi's, borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien/ celestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende mogen niet in water. Deze stenen zijn namelijk poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor door het water.
Wat Verkleuring bij Edelstenen Betekent
Sommige stenen veranderen van kleur als je ze een tijdje bezit. Dit kan te maken hebben met de negatieve energie die het kristal opneemt. Je kunt hem reinigen, maar volgens sommigen is het een teken dat de edelsteen voor jou 'uitgewerkt' is.
Opladen kan door de Rozenkwarts bij daglicht (niet in de felle zon) in een schaaltje met Bergkristal trommelsteentjes, of op een Bergkristalgroep te leggen. Bergkristal versterkt de energie in een steen.
Je edelstenen bewaren doe je het liefst op een plek waar ze niet blootgesteld worden aan de elementen. Pas dus op voor fel zonlicht, water of vuil. Dat geldt zeker voor stenen die niet tegen zon of water kunnen! Ook de plek waar je kristallen bewaart kan bijdragen.