Als u als zelfstandige werkt kunt u een verzekering van UWV afsluiten tegen verlies van inkomen door ziekte (Ziektewet) en arbeidsongeschiktheid (WIA). U kunt deze verzekeringen afsluiten binnen 13 weken nadat uw verplichte verzekering is afgelopen.
U kunt als zelfstandig ondernemer voor een vervangend inkomen zorgen door: zelf geld te reserveren; een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten; een 'individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering tegen collectieve voorwaarden' af te sluiten.
Of je als ondernemer recht hebt op een uitkering bij ziekte is afhankelijk van hoe jij het als zzp'er hebt geregeld. Je moet namelijk zelf voor je inkomen zorgen, als je ziek of arbeidsongeschikt raakt. Je kunt hiervoor wel verzekeringen afsluiten. Je moet als ondernemer zelf voor je inkomen zorgen.
Het bedrag van je uitkering bij arbeidsongeschiktheid hangt af van je gezinssituatie: Met gezinslast: 70,26 euro per dag. Alleenstaande: 55,95 euro per dag. Samenwonend: 42,91 euro per dag.
Voorwaarden periodieke uitkering
u bent zelfstandige; u heeft minimaal 1225 uur per jaar in uw bedrijf gewerkt; u moet uw bedrijf noodgedwongen stoppen, omdat het niet meer levensvatbaar is; u kunt het bedrijf niet direct beëindigen (als dit wel kan, vraagt u een bijstandsuitkering aan).
Als zelfstandige moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en sociale bijdragen betalen. Daar staan echter ook rechten tegenover als je ziek wordt, met pensioen gaat, mama of papa wordt of voor een ernstig ziek familielid wil zorgen.
De maximale uitkering is gelijk aan de hoogte van het minimumloon. Werkte u in dat jaar minder dan 1.225 uur, dan is uw uitkering lager. De hoogte van de ZEZ is dan afhankelijk van uw winst in dat jaar. Dat geldt ook als u meewerkend echtgenote of partner bent.
U kunt geen aanspraak maken op uitkeringen gedurende de periode waarin u uw zelfstandig hoofdberoep uitoefent. De arbeidsdagen als zelfstandige komen niet in aanmerking om, na uw zelfstandige activiteit, toegelaten te worden tot het recht op werkloosheidsuitkeringen.
De naam zegt het helemaal: de verzekering Gewaarborgd Inkomen beschermt jouw inkomen als zelfstandige wanneer je niet kan werken bij ziekte of na een ongeval. Je krijgt dan elke maand een vervangingsinkomen, bovenop de eventuele uitkering van je ziekenfonds.
Als arbeidsongeschikte werknemer bedraagt de uitkering die u tijdens uw periode van primaire ongeschiktheid ontvangt, 60 % van uw brutoloon per dag, met het loonplafond als grensbedrag.
Als je als zelfstandig ondernemer volledig arbeidsongeschikt raakt, valt je inkomen helemaal weg. Je moet dan zelf voor je inkomen zorgen, totdat je recht hebt op AOW en/of pensioen. Hoeveel geld nodig is om die periode te overbruggen, is afhankelijk van je leeftijd en het inkomen dat je nodig hebt om te leven.
Als zelfstandig ondernemers (tijdelijk) weinig inkomen hebben, kunnen zij mogelijk een Bbz-uitkering aanvragen. Bbz staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De gemeente beslist of een (startende) zelfstandig ondernemer Bbz krijgt.
Het Bbz, Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen, houdt zzp'ers uit de bijstandswet. Je kunt deze uitkering tijdelijk bij de gemeente krijgen totdat je zelf weer in je levensbehoeften kunt voorzien. Je kunt in aanmerking komen voor een Bbz-uitkering als je zelfstandig bent en in (tijdelijke) financiële problemen zit.
Veel zelfstandigen hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten of zitten niet bij een broodfonds. Als je dan niet kunt werken, heb je geen inkomen. Dat levert naast het ziek-zijn veel zorgen op. Informeer in dat geval of je een uitkering van de gemeente kunt krijgen.
Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hierover afspraken staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst.
De enige verzekering die je verplicht af moet sluiten is een ziektekostenverzekering. Of je nu een bedrijf hebt, zzp'er bent of in loondienst werkt, iedereen heeft een ziektekostenverzekering. Naast je premie, betaal je achteraf ook een inkomensafhankelijke bijdrage via de belastingaangifte.
Als een werknemer arbeidsongeschikt is wegens ziekte of ongeval, andere dan beroepsziekte of arbeidsongeval, heeft hij voor een bepaalde periode recht op het behoud van loon ten laste van zijn werkgever.
Gewaarborgd inkomen geldt als een extra maandelijks vervangingsinkomen bovenop de uitkering die je via je mutualiteit ontvangt. Afhankelijk van je situatie (met gezinslast, alleenstaand of samenwonend) bedraagt die uitkering maximaal € 70,26 per dag. Dat is niet voor iedereen voldoende.
Hoe lang heeft een werknemer recht op gewaarborgd loon? Arbeiders en bedienden hebben een periode van 30 dagen recht op gewaarborgd loon ten laste van hun werkgever. Bij arbeiders zijn enkel de eerste zeven dagen volledig ten laste van jou als werkgever.
Stop je met je eenmanszaak, dan moet je ook je sociaal verzekeringsfonds en ziekenfonds hiervan op de hoogte brengen. Ben je niet langer als zelfstandige actief, dan hoef je geen sociale bijdrage meer te betalen. Binnen de vijftien dagen na je stopzetting moet je je sociaal verzekeringsfonds op de hoogte brengen.
De ZEZ -uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u de uitkering laat ingaan. Na uw bevalling heeft u recht op minimaal 10 weken uitkering.
Wij berekenen de ZEZ-uitkering op basis van de inkomsten die u vorig jaar had. Houd er rekening mee dat de uitkering nooit hoger is dan het wettelijk bruto minimum(jeugd)loon. Uw ZEZ-uitkering is inclusief 8% vakantiegeld. U ontvangt dus geen aparte betaling in mei.
Heb je als zzp'er recht op geboorteverlof of ouderschapsverlof? Ouderschapsverlof en geboorteverlof krijg je alleen als je in loondienst werkt. Niet als zzp'er.