Japanse vrouwen eten bijna geen bewerkt voedsel. Ze geven de voorkeur aan vis, groenten, fruit, zeewier, gefermenteerde soja producten (bijvoorbeeld miso) en groene thee. Geen fast food, fruitsappen met toegevoegde suikers, zoetigheden of frietjes!
De meeste van ons denken vaak dat Japanners van nature dun zijn. Dat het “in de genen” zit, maar dat is zeker niet (helemaal) waar. Het heeft vooral te maken met de manier waarop men in Japan omgaat met eten, bewegen en gezond leven. En volgens sommige experts is een verborgen anorexia epidemie de ware oorzaak.
Het zal je dan vast niet verbazen dat de gemiddelde levensverwachting in Japan 84,2 jaar is. Ter vergelijking: in Nederland is dit 81,5 jaar en in Tsjaad slechts 54,3 jaar (World Health Organization, 2016).
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Japanners hebben hun goede gezondheid dus mede te danken aan een gezond voedingspatroon, wat bestaat uit pure ingrediënten en veel groenten. Andere positieve invloeden die bijdragen aan de hoge levensverwachting zijn een sterk sociaal netwerk, en het hebben van doelen oftewel ''Ikigai''.
Japanse vrouwen zijn erg plichtsgetrouw, met een grote toewijding voor werk, studie en het gezin. Daarnaast vallen veel Nederlandse mannen voor hun verfijnde uiterlijk. Het is dan ook niet zo gek dat je graag in contact zou komen met Japanse vrouwen. Je stapt natuurlijk niet zomaar in een vliegtuig voor een date.
Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Voor het kruiden wordt gewoonlijk sojasaus (shoyu) gebruikt, en bij rijst wordt vaak gedroogd zeewier (nori) gegeten. Zeewier is lekker en ook erg gezond!
Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant 'groene thee'. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
Japans ontbijt
Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee.
Onigiri wordt door Japanners vaak gegeten als gemakkelijk ontbijt of lunch (warm of koud). Het is een bal of driehoek van plakkerige rijst, gewikkeld in nori (gedroogd zeewier). In het midden van de bal kunnen allerlei soorten vulling zitten, zoals soya, gedroogd fruit of vis.
Japanners eten geen brood en weinig zuivel (op probiotische yoghurt en andere gefermenteerde zuiveldrankjes met probiotica na). Verder wordt er weinig alcohol gedronken en zo goed als niet gesnackt. Wat Japanners wél eten is rijk aan umami, de zogenoemde vijfde smaak die ook wel smaak van de heerlijkheid wordt genoemd.
Japan staat bekend als een duur land. Het is niet de standaard budget backpackbestemming en is qua kosten ook zeker niet te vergelijken met Zuidoost-Azië. Sommige dingen zijn zelfs duurder dan in Nederland, openbaar vervoer bijvoorbeeld. Andere dingen zoals eten, is goedkoper dan in Nederland.
Het populairste gerecht in Japan is natuurlijk sushi en sashimi. Gevolgd door ramen (noodles), tempura snacks, curry rijst, Okonomiyaki (hartige pannenkoek) en shabu shabu (soort hotpot).
Het Japanse woord geisha betekent uitvoerend kunstenaar. Dit beschrijft heel goed wat de taken zijn van een geisha. Het zijn vrouwen die vanaf jonge leeftijd getraind worden om anderen, zowel mannen als vrouwen, te entertainen. Ze kunnen dansen, zingen en bespelen meerdere instrumenten.
Maar de meest genoemde oplossing voor haar “vrijgezellenprobleem” is het bijwonen van zogenaamde konkatsu. Dit zijn georganiseerde groepsontmoetingen voor mensen die een partner willen ontmoeten. Dit kan zijn in de vorm van feestjes, uitjes, of zelfs mini-vakanties.
In Japan zijn de drie waarden harmonie, orde en zelf-ontwikkeling de belangrijkste maatstaven voor sociale interactie in de maatschappij. Deze reflecteren zichzelf naar het denken aan andere, respect voor ouderen, je plaats kennen, altijd je best doen en nooit opgeven.
In een restaurant kost een flesje cola vaak rond de ¥ 300, maar in de automaat kost een blikje van 300 ml meestal ¥ 120 en 500 ml kost ¥ 150.
De bouw van een nieuw huis in Tokyo kost ongeveer 12,9 jaarinkomens van een gemiddelde Japanner, die met zijn werkende vrouw gemiddeld 5.600 euro per maand of 67.200 euro per jaar verdient. Dat betekent dus meer dan 860.000 euro voor een optrekje van 90 m 2 .
Japanners eten driemaal zo veel vis als vlees.
De Japanse keuken behoort tot de meest geliefde ter wereld. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is.
Meer smaak. Volgens Aziaten smaakt eten ook nog eens lekkerder met stokjes. Als je met stokjes eet, krijg je met elke hap veel zuurstof binnen, en daardoor proef je de smaken beter. Lekker slurpen dus!
Eten en drinken
Maar globaal gezien is Japan goedkoop tot spotgoedkoop om te eten. Ontbijten kan voor 5 euro en minder, een middagmaal kost je gemiddeld 8 euro en een avondmaal 12.