De populairste sport bij vrouwen is, net als voor de mannen, fitness (23%), gevolgd door hardlopen, zwemmen, tennis en yoga.
Jongeren sporten het meest, ouderen het minst
In 2021 sportten Nederlandse jongeren (12 t/m 17 jaar) het meest (74%), gevolgd door kinderen (4 t/m 11 jaar, 60%) en daarna volwassenen (18 t/m 64 jaar, 56%). Ouderen (65 jaar en ouder) sportten het minst (37%).
Van de Nederlandse mannen van 6 tot 80 jaar doet 71 procent aan sport, tegen 66 procent van de vrouwen. Hardlopen, biljarten en voetbal zijn vooral bij mannen in trek, terwijl dansen, korfbal en hockey typische vrouwensporten zijn.
Na golf wordt American football als de saaiste televisiesport gezien (59 procent). Daarna volgen cricket (58 procent), darten (ook 58 procent) en snooker (57 procent).
Bossabal: een combinatie van volleybal en trampolinespringen. Het wordt vaak gespeeld op een groot opblaasbaar speelveld en tijdens het spel staat er muziek aan. De sport komt uit Rio de Janeiro en kun je ook in Nederland spelen!
Fitness, bowlen en tennis vinden zowel meisjes als jongens leuk om te doen. Er zijn duidelijk verschillen in populariteit van takken van sport tussen de jonge en de oudere jeugd. Zwemmen, (veld)voetbal, turnen en dansen zijn de meest beoefende sporten onder de zes tot elfjarigen.
Basketbal en hockey komen in het rapport naar voren als de duurste sporten als het gaat om contributiekosten. Een gemiddeld lidmaatschap van een basketbalvereniging komt op € 260,-.
Het heeft ongeveer 3,5 miljard mensen in het fandom, met meer dan 250 miljoen mensen die zich eraan overgeven. Voetbal neemt de nr. 1 plek op onze lijst van meest populaire sporten ter wereld. In Canada en de Verenigde Staten is het beter bekend als voetbal.
Iedere dag een half uur matig bewegen is genoeg om het risico flink omlaag te brengen. Matig bewegen wil zeggen: ramen wassen, gras maaien, de trap nemen, een ommetje in de pauze op je werk - maar wel iedere dag een halfuur.
Misschien wel de meest doorslaggevende reden dat mensen liever fitnessen dan sporten bij een vereniging is de prijs. Fitnessen is relatief erg goedkoop. Voor een vast bedrag per maand of per jaar kun je onbeperkt sporten. Een ander groot voordeel van fitness is dat het niet afhankelijk is van een tijd.
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
Sinds de maatregelen rondom het coronavirus zijn wekelijks 1,7 miljoen Nederlanders minder gaan sporten. Waar in maart 2019 wekelijks nog 10,4 miljoen Nederlanders aan sport deden, is dat nu gedaald tot 8,7 miljoen. De grootste daling vindt plaats bij kinderen.
Wereldgezondheidsorganisatie: 'Tachtig procent van jongeren beweegt te weinig' Meer dan tachtig procent van de tieners tussen de 11 en 17 jaar beweegt niet voldoende. Ze brengen hun eigen gezondheid in gevaar, door voortdurend op een scherm te kijken en minder dan één uur per dag te bewegen.
Tennis en voetbal
Want volgens onderzoek van het Mulier Instituut uit 2017/2018 zijn voetbal en tennis namelijk de goedkoopste sporten. Voor een jaar voetballen betaal je voor een kind gemiddeld 116 euro. Niet voor niets is het dan ook de meest populaire sport in Nederland.
Onder fitness voor beginners vallen alle sporten, waarmee je een betere conditie krijgt. Dit is zowel cardio als krachttraining. Cardio helpt je vooral een goede conditie te krijgen, dus een gezond hart- en vaatstelsel, waardoor je rennen, fietsen of zwemmen lang vol kunt houden.
Als richtlijn wordt aangehouden dat een kind moet kunnen huppelen en hinkelen om op sport te gaan. Dit is rond de leeftijd van vier of vijf jaar oud.
Er zijn ook sporten die vroeger wel op de Olympische Spelen stonden, maar nu niet meer. Bijvoorbeeld touwtrekken. Dat was tussen 1900 en 1920 een olympische sport, maar verdween daarna van het programma. In de Olympische Spelen van 2020 verdwijnt worstelen als olympische sport.
Nicoline: 'Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie.