Over het algemeen wordt in Spanje actief gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, wind- en zonne-energie, kernenergie en hydro-elektrische energiebronnen.
De meeste elektriciteit in Spanje wordt nog altijd opgewekt door kerncentrales (23 procent in 2016), gevolgd door windenergie (19 procent) en waterkrachtcentrales (15 procent). Vooral de productie door windmolens neemt nog altijd toe.
In juni dit jaar meldde de Spaanse netbeheerder Red Eléctrica trots dat Spanje na Duitsland de meeste duurzame energie opwekte. In 2021 was bijna 47 procent van de Spaanse elektriciteit afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. Daarvan bestond 23 procent uit windenergie en 8 procent uit zonne-energie.
Voeding. Spanje wordt vaak de tuin van Europa genoemd vanwege de hoge productie van groenten en fruit die vervolgens wordt geëxporteerd (Spanje heeft 13% van de bruikbare grond van de EU). Spanje is de nummer één producent van groenten en fruit in de EU en de 6de in de wereld.
De Medgazpijpleiding vervoert aardgas van Algerije naar Spanje.
In 2019 werd 58,6% van de stroom in Spanje opgewekt door energiebronnen die geen CO2-uitstoot hadden. De meeste stroom werd in Spanje opgewekt door Stoom- en gascentrales (Ciclo combinado) met 21,9% gevolgd door kerncentrales die goed waren voor 21,2% van het totaal.
De capaciteit van de zes raffinaderijen, vijf in Spanje (in Cartagena, A Coruña, Petronor, Puertollano en Tarragona) en één in Peru, omvat 1,0 miljoen barrels per dag. In 2016 had Repsol over heel Europa en de rest van de wereld 4715 verkooppunten van olie- en gasproducten, waarvan 3500 in Spanje.
De Verenigde Staten zijn sinds 2017 het belangrijkste olieproducerende land ter wereld. Hier wordt olie geproduceerd in 32 staten en in de Amerikaanse kustwateren, waarvan het merendeel wordt geboord in Texas (41%). Het land is ook de grootste verbruiker van olie, met een totaal van 7,47 miljard vaten olie in 2019.
Venezuela heeft de grootste ruwe olievoorraad van de wereld.
Vanuit Spanje kan een grote hoeveelheid gas naar het noorden van Europa vervoerd worden maar op dit moment zijn er slechts twee pijpleidingen die Spanje met Frankrijk en daarna de rest van de EU verbinden.
Maar het gevolg is dat er in Spanje veel fabrieken zijn die met schepen aangevoerd vloeibaar gemaakt aardgas, ook wel bekend als lng, kunnen omzetten in normaal gas. Bijna 40 procent van alle West-Europese installaties op dit vlak bevindt zich in Spanje.
Spanje is het zesde land op de lijst met de duurste elektriciteit in Europa met een prijs van 0,21 euro/kWh, waarvan 17,6% naar belastingen gaat.
Volgens gegevens van het Ministerie van Industrie van de Generalitat Valenciana en de distributiebedrijven zijn de gemiddelde kosten voor een zonne-installatie ongeveer 6.000 euro en kan de installatie in zes jaar worden afgeschreven.
Ook je gas, water en licht vallen in Spanje waarschijnlijk goedkoper uit dan in Nederland. Voor een tweepersoons- huishouden zijn deze kosten bij elkaar ongeveer 70 euro per maand. Ter vergelijking: In Nederland ben je al snel meer dan 100 euro kwijt (ook voor 1 persoon).
Nederland de rest van Europa zijn nog te afhankelijk van gas uit Rusland. Zonder het Russische gas is er niet voldoende gas om aan de vraag naar gas te voldoen. Wel wil Europa zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van Russisch gas. Maar dat kan niet op de korte termijn.
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.
Gebruik van Russisch gas
Rusland heeft een marktaandeel van z'n 40% op de Europese gasmarkt. Ofwel: 40% van al het gas in Europa komt uit Rusland. In Rusland draait de export voor een heel groot deel op energie, zowel gas als olie. Het gas komt op verschillende manieren naar Europa.
Wereldwijde gasreserves
Vooral Iran (18%) en Rusland (18%) en het Midden-Oosten als regio (39,6%) bezitten een sleutelrol in de voorraadsituatie van de wereldwijd bekende reserves.
Het weer aanzetten van de kolencentrales en het importeren van vloeibaar aardgas (LNG) zijn de alternatieven die Nederland heeft om van het Russische gas af te komen. Dat zegt energiedeskundige René Peters van TNO.
Volgens de laatste gegevens van 1 januari 2021 van het Spaanse Instituut voor de Statistieken (INE) leven er officieel 112.034 Oekraïners en 95.239 Russen in Spanje.
Aardgasvoorraad. Per 1 januari 2021 heeft Nederland 495 ontdekte aardgasvoorkomens. Bijna de helft hiervan (221) is momenteel in productie, dit zijn er 5 meer dan vorig jaar.
Die prijs bepaalt voor een groot deel hoe lang we met onze voorraden toe kunnen, vertelde Cyril Widdershoven, olie- en gasspecialist bij TNO in 2014: “Bij een olieprijs van rond 100 dollar per vat en nu bekende voorraden is de olie over circa tachtig jaar op. Dat kan twintig jaar meer of minder zijn.
Ruwe aardolie is Nederlands belangrijkste importproduct. Afgelopen jaar werd voor 36 miljard euro olie ingevoerd, waarvan bijna de helft afkomstig was uit Noorwegen en Rusland. Een groot deel daarvan wordt verwerkt tot geraffineerde olieproducten om te dienen als brandstof of grondstof voor wegenbouw.