De Staten-Generaal: de Eerste en Tweede Kamer samen De Eerste en de Tweede Kamer samen zijn de Staten-Generaal. De Eerste Kamer heet officieel dan ook Eerste Kamer der Staten-Generaal en de Tweede Kamer de Tweede Kamer der Staten-Generaal.
De Staten-Generaal bestaat uit 225 leden. 150 leden vormen samen de Tweede Kamer en de andere 75 leden maken deel uit van de Eerste Kamer . De leden van de Tweede Kamer worden direct gekozen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen .
De Koning en de ministers vormen samen de regering.Het parlement (de Staten-Generaal) controleert de regering. Ministers leggen in het parlement verantwoording af over hun beleid.
Hervorming in 1795
Uiteindelijk werd in december 1795 in de Staten-Generaal met vier tegen drie (Friesland, Zeeland en Groningen) stemmen besloten in te stemmen met verkiezing van een Nationale Vergadering .
De volksvertegenwoordiging in een democratie noemt men een 'parlement'. In Nederland heet het parlement de Staten-Generaal. De Staten-Generaal bestaat uit twee kamers: de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Anders dan de naam misschien doet vermoeden heeft de Tweede Kamer meer rechten dan de Eerste Kamer.
De Staten-Generaal bestaat uit 225 leden. 150 leden vormen samen de Tweede Kamer en de andere 75 leden maken deel uit van de Eerste Kamer .
In Nederland bestaat het parlement dus uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer samen. Dit zijn politici die (in)direct door het volk gekozen zijn en beleid maken voor het hele land. De Tweede Kamer telt 150 rechtstreeks gekozen leden.
Hij is tevens minister van Algemene Zaken. De minister-president draagt de ministeriële verantwoordelijkheid voor het optreden van de leden van het Koninklijk Huis. Daarnaast vertegenwoordigt hij Nederland in de Europese Raad. Sinds 14 oktober 2010 vervult Mark Rutte deze functie.
De Kamer van Volksvertegenwoordigers is een deel van het federale parlement: De volksvertegenwoordigers worden rechtstreeks verkozen. De kamer bestaat uit 150 volksvertegenwoordigers. De leden worden verkozen om de 5 jaar tenzij vervroegde verkiezingen worden georganiseerd na de val van een regering.
Waar de Tweede Kamer nieuwe wetten kan wijzigen en maken, is de Eerste Kamer er alleen om nieuwe wetten goed- of af te keuren. Daarnaast controleert de Eerste Kamer, net als de Tweede Kamer, de regering. De Tweede en Eerste Kamer samen noemen we de Staten-Generaal of het parlement.
De regering bestaat uit de Koning en alle ministers.Het kabinet bestaat uit alle ministers en alle staatssecretarissen.
Een Kamervoorzitter heeft twee, eveneens gekozen, vaste plaatsvervangers. Bij diens taken wordt de voorzitter bijgestaan door de griffier van de Eerste Kamer. Sinds 2 juli 2019 is Jan Anthonie Bruijn (VVD) voorzitter van de Eerste Kamer.
De Eerste Kamer heeft 75 leden. Hieronder staan deze leden op alfabet gesorteerd.
Ontstaan. In 1386 richtte Filips de Stoute (r. 1384-1404) in Rijsel een Raadkamer voor financiële en juridische aangelegenheden voor Vlaanderen, Artesië, Antwerpen en Mechelen in. Dit bovenregionale orgaan was een kiem waaruit later de Staten-Generaal van de Nederlanden zou groeien.
Artikel 67, lid 3 van de Grondwet bepaalt dat leden van de Staten-Generaal in de Kamer stemmen zonder last. Hoewel Eerste Kamerleden gekozen worden via de kieslijst van een politieke partij, hebben zij als Kamerlid officieel een onafhankelijke positie ten opzichte van die partij.
Mark Rutte (Den Haag, 14 februari 1967) is een Nederlands politicus. Sinds 14 oktober 2010 is hij minister-president van Nederland en minister van Algemene Zaken en daarmee de langstzittende minister-president in de Nederlandse geschiedenis.
De Koning vormt samen met de ministers de regering. De Koning is het staatshoofd en heeft op grond hiervan een aantal formele taken. De Koning is staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden, dat naast Nederland bestaat uit de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
De regering in Nederland is belast met het bestuur ofwel de uitvoerende macht. De regering wordt gevormd door de Koning en de ministers, zo bepaalt art. 42 lid 1 Grondwet. Een vergadering van de voltallige regering (onder leiding van de Koning), ook wel kabinetsraad genoemd, vindt zelden plaats.
Op 7 juli 2023 heeft minister-president Rutte aan de Koning het ontslag aangeboden van alle ministers en staatssecretarissen. Daarmee is het kabinet-Rutte IV demissionair. Dit houdt in dat het kabinet alleen lopende zaken afrondt.
De Eerste Kamer is medewetgever en controleur van de regering. Ieder wetsvoorstel dat aangenomen is door de Tweede Kamer, moet ook door de Eerste Kamer worden aangenomen voordat het een wet kan worden. De Eerste Kamer let er met name op of wetsvoorstellen juridisch kloppen, goed uit te voeren en te handhaven zijn.
In Nederland is de Koning de jure de regeringsleider.De facto wordt deze functie uitgeoefend door de minister-president, vaak (officieus) aangeduid als "premier". Zie hier voor namen.
De Eerste Kamer heeft bijvoorbeeld nog nooit gebruik gemaakt van het recht van enquête, en slechts zelden van het recht van interpellatie, het recht om een bewindspersoon direct ter verantwoording te roepen in de Kamer. Ook stelt de Eerste Kamer minder schriftelijke vragen dan de Tweede Kamer.
De officiële benaming voor het Nederlandse parlement is Staten-Generaal. Sinds de grondwetswijziging van 1815 waarbij een tweekamerstelsel werd ingevoerd, bestaan de Staten-Generaal uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer.