Een stukje stokbrood, een cracker of een stukje Hollandse kaas doen het erg goed. Bij Bockbier passen herfstige hapjes, zoals mini bladerdeeghapjes (met blauwe kaas en peer), gedroogde pruimen met spek of een mini stoofpotje.
De koffie & donkere nootjes passen goed bij de bittere donkerbruine tot zwarte Stout bieren en de pinda's met citrussmaak doen het goed bij de verschillende hopsoorten in IPA's.
Bier en eten per biersegment
Pils: lichtere gerechten, zoals kip, salade, zalm en braadworst. Blond: lichtere gerechten, zoals gegrilde kip, salade, zalm, notige kaas, en groentequiche. Weizen: lichtere gerechten, zoals salade, zeevruchten, witvis, zachte geitenkaas of kruidenkaas.
De zoete toffee en nootachtige smaken van bruin bier gaan goed samen met hartig eten. Denk aan oude kaas, geroosterd vlees, gegrilde vis of herfstgroenten. Bruin bier is ook ideaal om mee te koken.
Genieten zal nooit meer hetzelfde zijn! Samen met de beste smaakexperts heeft PepsiCo Lay's® chips gecreëerd voor bierliefhebbers en borrelfanaten. Door het eten van pittige chips smaakt een mooi glas bier nóg beter. Zoek dus niet langer naar de ideale chips voor bij de borrel en geniet van deze droomcombinatie.
Vul aan met olijven, kaasjes en worstjes. Laat de chips achterwege, het zout zorgt ervoor dat je de smaken van het bier minder goed proeft. Zet bij de laatste biertjes de frituurpan aan en bereid bitterballen, een bittergarnituurtje of frikandellen (snijd deze in stukjes om als hapje op tafel te zetten).
Vlaamse klassiekers met vis
Ook vis gaat prima samen met bier. Bij visgerechten serveer je best een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, geuze of tripel bijvoorbeeld. Grijze garnalen, daar hoort Rodenbach bij. En zeetong meunière met tripel, een hemelse combinatie!
De meeste mensen denken dat bier en pils hetzelfde is. Dit is niet het geval, er zit namelijk wel degelijk een verschil tussen deze twee dranken. Pils is altijd bier, maar bier is niet altijd pils.
Tripel is aan te raden als u gegrilde kip, tonijn of geroosterde groenten op het menu heeft staan. Karamelachtig bier, zoals een donker bockbier en amber, is smaakvol in combinatie met gegrilde zalm. Herfstbock gaat perfect samen met een stoofschotel met veel uien, deze combi versterkt de smaak.
Wanneer je bij je pintje, wijntje of andere alcoholische drank dus een portie gemengd of eender wat om te eten bestelt, heeft de cafébaas wél schuldvordering en dus een poot om op te staan. Heel wat uitbaters bieden daarom bijvoorbeeld ook borrelnootjes aan, om de wet van 1939 te omzeilen.
Water, 16,7 % gerstemout, glucosestroop, hopextract, kleurstof (E150c).
Dubbel bier & eten
Kortom, wat eten we bij dubbel bier? Vlees, en dan hebben we het over veel én gegrild vlees. Denk bijvoorbeeld aan Mexicaanse of Argentijnse stukken vlees. Geitenkaas is ook heel goed te combineren met een dubbel bier.
Bij het bereiden van een 'standaard' steak, is een red ale bijvoorbeeld een geweldige match. Rode ales zijn zwaar en hebben een fijne aroma waardoor ze de smaak van het sappige vlees versterken. Ook porters passen geweldig bij een biefstuk - vooral bij een een porterhouse steak.
Heel bekend is de 'Berliner Weisse' die in Duitsland veel verkrijgbaar is en vooral door vrouwen besteld wordt. Dit is een glas witbier waar een scheut frambozen- limonadesiroop in geschonken wordt.
Hertog Jan Pilsener is ons bekendste bier, echt het visitekaartje van onze brouwerij. Gebrouwen met de mooiste ingrediënten en natuurzuiver water. De volle, rijke smaak dankt het aan ons gist én aan de manier waarop we het brouwen. Hoe we dat precies doen?
Dubbel (donker, tot 7% alcohol) is een stijl die over het algemeen donker is. Hiervoor wordt ongeveer een dubbele storting mouten gebruikt, waaronder zowel lichte mouten voor de vergistbare suikers, als donkere mouten voor de donkere kleuren en karamel en chocolade smaken.
Geen twijfel mogelijk, een stevige tripel of een sterk blond bier maken hier de dienst uit. Als de vis een volle en iets vettige structuur heeft, zoals zalm, kies dan voor een sterke tripel.
Bij een lekkere klassieker als vol-au-vent moet je gewoon gaan voor een klassieke Belgische tripel! Het maakt niet zozeer uit van welke brouwerij, zolang hij maar goede fruitige toetsen heeft.
Een High Beer wordt meestal aan het einde van de middag of begin van de avond gehouden, rond borreltijd.
Je kunt allemaal verschillende bieren nemen, bijvoorbeeld een blond, een dubbel, een tripel. Je leert dan veel over de verschillende bierstijlen. Je kunt er ook voor kiezen om allemaal dezelfde soorten bier te nemen. Zo ervaar je de verschillen.