Dood van AchillesVolgens de meeste verhalen werd Achilles vermoord door een pijl, afgeschoten door Paris. In sommige legenden wordt daarbij verteld dat die pijl in Achilles' hiel geschoten werd, dat de pijl giftig was of dat de pijl geleid werd door Apollo.
Het paard van Troje zat nooit vol soldaten en Hector versloeg Achilles. Het was de Grieks-Romeinse redenaar Dio Van Prusa die de verhalen van de Griekse dichter Homerus volledig op hun kop zette.
Nadat Paris Helena mee had genomen naar Troje, trokken alle Grieken gezamenlijk ten strijde tegen Troje. Na een tienjarige strijd verloren de Trojanen de oorlog van de Grieken door de list met het paard van Troje.
De achillespees dankt zijn naam aan Achilles, de beroemde held in de oorlog tegen Troje uit de Griekse mythologie. Om hem onkwetsbaar te maken had zijn moeder, de zeenimf Thetis, hem in de rivier de Styx gedompeld. Ze hield hem hierbij vast aan zijn hiel, waardoor deze niet in aanraking was geweest met het water.
In de Trojaanse oorlog wist Achilles uiteindelijk in een duel Hector te verslaan. Hector was de grote held van de Trojanen.
De Helena in Troje was volgens deze lezing slechts een hersenschim.Menelaus kwam daar pas na de val van Troje achter en redde zijn vrouw vervolgens uit handen van de Egyptische koning. De Trojaanse oorlog werd in dit verhaal bestempeld als onnodig en leek vooral het gevolg te zijn van een wraakactie van de godin Hera.
Er is weinig bekend over de taal die in Troje werd gesproken. Sommige wetenschappers vermoeden het Luwisch, anderen het Lydisch. Kloekhorst kwam tot de slotsom dat de oorspronkelijk taal van Troje mogelijk een voorloper van het Etruskisch was.
Hector. Achilles doodt Hector Tijdens de oorlog maakt Achilles de vrouw Briseis buit, maar deze wordt hem afgenomen door de Griek Agamemnon, de koning van Mycene. Achilles is hier woest over en trekt zich vol wrok terug uit de strijd. De Grieken verliezen hierop de overhand in de oorlog.
Nadat Paris Helena mee had genomen naar Troje, trokken alle Grieken gezamenlijk ten strijde tegen Troje. Na een tienjarige strijd verloren de Trojanen de oorlog van de Grieken door de list met het paard van Troje.
De achillespees dankt zijn naam aan Achilles, de beroemde held in de oorlog tegen Troje uit de Griekse mythologie. Om hem onkwetsbaar te maken had zijn moeder, de zeenimf Thetis, hem in de rivier de Styx gedompeld. Ze hield hem hierbij vast aan zijn hiel, waardoor deze niet in aanraking was geweest met het water.
Troje (het huidige Hisarlık) lag bijzonder strategisch in het noordwesten van het huidige Turkije aan de Dardanellen.
De wonde van Paris was dodelijk, door het gif van de Hydra van Lerna, waarin Herakles zijn pijlen gedoopt had. Van het slagveld in de stad gedragen, dacht Paris thans eerst aan datgene, wat hem door zijn eerste gemalin Oinone voorspeld was, dat hij namelijk alleen door haar genezen zou kunnen worden.
Maar Priamus is vooral bekend als de koning van Troje tijdens de Trojaanse Oorlog. Aan het begin van de oorlog was hij een machtige en rijke koning, wiens rijk zich uitstrekte van Lesbos via Frygië tot aan de Hellespont.
Tijdens de achtervolging op de Trojanen werd Patroclus zelf in het nauw gedreven. Patroclus werd uiteindelijk gedood door Hektor en Euphorbus met hulp van de god Apollo.
Achilles (Latijn) of Achilleus (Oudgrieks: Ἀχιλλεύς, Akhilleús) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is de belangrijkste held uit de Trojaanse Oorlog en de hoofdpersoon in het boek van Homerus, Ilias. Homerus beschrijft de held als de schoonste, de dapperste, sterkste en verhevenste van alle helden.
Tot aan het moment dat Hektor Patroklos doodt is het hoofdthema van de Ilias de twist tussen Agamemnon en Achilles. Wanneer Agamemnon de slavin Briseïs, het eergeschenk aan Achilles, van Achilles afpakt, wordt deze woedend.
In het eerste deel van de Oresteia-trilogie van Aischylos, Agamemnon, voltrekt zich in een sfeer van onheil die slechts door Kassandra wordt aangevoeld, het noodlot aan Agamemnon: hij wordt omgebracht door Klytaimnestra - een gebeurtenis die ook centraal staat in Seneca's Agamemnon.
De oorlog duurt al 10 jaar, als de Griekse held Odysseus een list bedenkt. Hij bouwt een groot houten paard waarin een paar Grieken zich verstoppen. Het paard wordt voor de poorten van Troje gezet.
Troje, met zijn 4000 jaar geschiedenis, is een van de beroemdste archeologische vindplaatsen ter wereld. De eerste opgravingen werden er in 1870 uitgevoerd door de archeoloog Heinrich Schliemann.
Onder haar slachtoffers waren Callisto, Leto en Herakles. Hera was als vrouw van Zeus ook een machtig heerseres over de lucht en de atmosfeer. Zij kon het, net zoals haar echtgenoot, laten donderen en bliksemen.
Hera was zeer jaloers en trachtte op allerlei manieren Zeus van zijn amoureuze escapades te weerhouden, maar vaak tevergeefs: hij had ten minste negen relaties met godinnen en veertien met sterfelijke vrouwen uit de mensen. Hij verwekte bij hen tientallen kinderen.
Uit Grieks Achilleus; de betekenis is onbekend. Het is de naam van de dappere held van de Grieken voor Troje. Er zijn enkele heiligen van deze naam, onder andere Achilleus en Nereus, Romeinse martelaars onder de vervolgingen van Diocletianus, omstreeks 304. Vermoedelijk waren het bekeerde soldaten.
De oudste is van het 3e millennium v.Chr., de jongste uit de Byzantijnse tijd. De stad werd meerdere malen verwoest en vervolgens op de puinhopen van de vorige weer opgebouwd. Vandaag de dag vermoeden de meeste wetenschappers dat op Troje VIIa het Troje van de Ilias is gebaseerd.
Het Oudgrieks is met afstand de oudste, opgeschreven taal. Al 3000 jaar geleden werd Grieks gesproken.
Troje was een rijke en relatief grote stad. De stadsmuur van deze periode is een ruwe cirkel met een doorsnee van ongeveer 250 m. Het inwoneraantal wordt op 6000-12000 geschat.