Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden. Mei, juni, juli, augustus en september. Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.
De tomaat is eigenlijk een meerjarige plant, maar kwekers gebruiken hem vaak eenjarig. Ook in Nederland kun je prima tomaten kweken: in de zomer buiten en het hele jaar door in een kweektent. De plantenvoeding en substraten van CANNA bieden je tomatenplant precies de basis die ze nodig heeft.
Tomatenplanten kunnen helaas niet tegen vorst. Men dient hierdoor maatregelen te nemen om te voorkomen dat de plantjes doodvriezen. Dit kan door de plant in een warmere ruimte te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een tomatenplant binnen plaatsen en in het voorjaar opnieuw planten.
De tomaten waren toen niet groter dan kersen. Langzaam verspreidde de tomaat zich over Zuid-Amerika en toen de Spanjaarden Mexico rond 1519 veroverden, ontdekten ze ook de tomaat.
Oogsten. In de maand augustus, zo'n tien weken na het zaaien, zijn de eerste tomaten in je tuin rijp om te oogsten. Pluk altijd boven het kroontje, zo blijven de vruchten langer vers. Wanneer in de maand september de kou toeslaat is het vaak verstandig om ook de nog niet rijpe tomaten te plukken.
Als hobby kweker maakt je tomatenplant zo een 6 tot 8 trossen aan in je serre of tuinkas en 4 tot 6 trossen buiten. Wanneer je in april al 1 tros bloemetjes hebt, wil dat zeggen dat je in mei al drie trossen hebt met de eerste groene vruchten op de onderste tros.
Voor het krijgen van tomaten moeten de gele bloemen 'bestoven' worden. Dit houdt in dat het stuifmeel van de stuifmeeldraden op de stamper terechtkomt. In de natuur wordt het bestuiven van de tomaten- bloemen gedaan door insecten, die op zoek zijn naar stuifmeel of door de wind.
Voor wat betreft tomaten is de totale smaak het gevolg van de combinatie van diverse suikers, zuren en een dertigtal vluchtige stoffen[2]. Het blijkt dat er in tomaten een zestal vluchtige stoffen zitten die, onafhankelijk van de aanwezige natuurlijke suikers, een illusie van zoet kunnen geven.
De volgroeide, groene tomaten van de wilde tomaat bevatten naast tomatine (3390 mg per kilogram tomaat) ook andere alkaloïden, en zijn niet eetbaar. Tomaten bevatten alleen α-tomatine, geen solanine zoals vaak wordt beweerd, tenzij ze aan aardappelziekte lijden.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Als je hem uitgraaft, kan je hem op een lichte warme plaats wel overwinteren. Hij zal dan echter lang en dun uitgroeien (Etoilleren). Mocht je hem tot het voorjaar in leven weten te houden dan kan hij de tuin in geplant worden. Makkelijker is het om volgend voorjaar een nieuw plantje op te kweken.
Waarom dieven verwijderen? De korte diefjes in struiktomaten zijn nuttig en maken al snel nieuwe bloemtrosjes en zorgen dus voor meer opbrengst. Bij stamtomaten is dat niet het geval. Stamtomaten maken dieven die wat langer worden, makkelijk kunnen gaan hangen of breken.
Dieven van tomaten is simpelweg het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen. Een okselknop is een knop in de ruimte (oksel) tussen de stengel en het blad. Zo'n knop ontwikkeld zich spontaan tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen, en vruchten.
De groei van tomatenplanten
De grootste rassen worden ongeveer vijftig centimeter hoog en één meter in doorsnee. De meeste rassen worden echter vijftig centimeter hoog en vijftig centimeter in doorsnee, dit zijn de rassen die vroeg gezaaid en geoogst kunnen worden.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Toppen doe je door de stam te verwijderen boven de 2 eerste bladeren na de laatste tros. Tomatenplanten kunnen echt groeien als onkruid. Het verwijderen van bladeren heeft als voordeel dat de plant beter opdroogt na regen (buitenteelt), maar ook dat er meer licht en lucht aan de plant en zijn vruchten kan.
In onrijpe tomaten zit tomatine, een stof die in grote hoeveelheden giftig is voor de mens. Tomatine kan koorts, zwakheid, slaperigheid, lusteloosheid, depressie, buikpijn en diarree veroorzaken. Tomatine verdwijnt tijdens het rijpen van de tomaat, dus eet alleen rijpe tomaten. Tomaten rotten relatief snel.
Hoe vaak bemest je tomaten? Je kunt beter regelmatig een klein beetje mest geven dan heel veel in één keer. Bemest je tomatenplant eens per drie weken. Maar houd vooral de dosering op de verpakking aan.
Je kan tomatenzaden voor trostomaatjes in een pot in huis zaaien, of eerst binnen zaaien en later verplaatsen naar de tuin. In huis blijven de planten en tomaatjes wat kleiner dan buiten. Een tomatenplant kan wel vrij groot worden als je hem in huis kweekt en niet snoeit.
Snoeptomaatjes zijn veel kleiner dan gewone tomaten, maar ze worden op dezelfde manier gekweekt: in kassen met de juiste temperatuur en met hommels voor de bestuiving van de planten. Op die manier worden in deze kwekerij elke dag 2 miljoen tomaatjes geplukt. Dit is hem geworden.
Is je tomatensaus vaak wat te zuur? Voeg dan wat suiker toe. Of gebruik de ultieme truc van redactrice Sofie en vervang de suiker door een snuifje kaneel. De smaak zal je positief verrassen!
Water geven gebeurt het best 's ochtends en niet op de plant, maar aan de voet van de plant. Zorg bovendien voor voldoende waterafvoer en een kaliumrijke grond.
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.
Vergeelde blaadjes onderaan de plant kunnen wel weggesneden worden. Als, bij de sterker groeiende tomatenplanten, een paar bladeren op de grond hangen, kan je die wel verwijderen. II. Bloei tros 2 : De onderste 3-4 bladeren kunnen nu definitief weggesneden worden.