Ga naar het Configuratiescherm.Klik op Netwerkstatus.Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren.De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt.
WPA/WPA2 staat voor Wi-fi Protected Access. Met andere woorden: het wifi-wachtwoord. Deze vind je op de bijgeleverde stickers van het modem en bij op het mee verstuurde plastic kaartje.
WPA2-PSK (TKIP/AES) - redelijk veilig : Deze optie activeert zowel WPA alsook WPA2 met TKIP alsmede AES. Dit geeft maximum compatibiliteit met oudere apparaten die u misschien gebruikt, maar het impliceert wel dat een hacker via de sleutel met de laagste beveiligingsgraad (WPA) uw netwerk kan binnendringen.
WEP staat voor Wired Equivalent Privacy, and WPA staat voor Wireless Protected Access. WPA2 is de tweede versie van de WPA-standaard. Het gebruik van enige versleuteling is altijd beter dan geen, maar WEP is de minst veilige van deze standaarden; gebruik deze niet als u het kunt vermijden.
WPA3 WiFi-netwerken
Bij WPA2 konden hackers nog relatief eenvoudig inbreken op het WiFi-netwerk en vervolgens het netwerkverkeer uitlezen. Bij WPA3 is dit niet meer het geval, dankzij nieuwe functies die WiFi-beveiliging vereenvoudigen en robuustere authenticatie mogelijk maken.
WPA3 activeer je op je FRITZ!Box onder 'Wi-Fi > Beveiliging', waar je vervolgens de Wi-Fi-modus 'WPA2 + WPA3' instelt. Vanaf nu kunnen Wi-Fi-apparaten zich met WPA2 of WPA3 aanmelden. Deze zogenaamde 'transition mode (overgangsmodus)' zorgt dus voor de nodige compatibiliteit.
Om er optimaal van te profiteren moet je beschikken over een geschikt toegangspunt (router) en een geschikte client (iPhone of ander apparaat). Huidige iPhones, iPads en Macs werken met WPA2 Personal en dat is wat Apple aanraadt.
Een WPA-sleutel is een wachtwoord dat je gebruikt om verbinding te maken met een draadloos netwerk. Je kunt het WPA-wachtwoord opvragen bij degene die het netwerk beheert. In sommige gevallen is een standaard WPA-wachtwoordzin of -wachtwoord op een draadloze router afgedrukt.
WPA en WPA2
WPA is betere beveiliging voor uw draadloze netwerk en vele malen moeilijker te kraken dan WEP. U kunt het dan ook zien als de vervanger voor WEP beveiliging. Wanneer kunt u WPA beveiliging gebruiken?
SSID staat voor Service Set IDentifier en is simpelweg de naam van je netwerk. Als je de lijst met wifi-netwerken op je laptop of telefoon opent, wordt er een lijst met SSID's weergegeven.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Controleer of uw router gehackt is
Gelukkig kunt u controleren of uw thuisnetwerk veilig is door naar de online routercontroleservice van F‑Secure te gaan. Deze is gratis en volledig web gebaseerd.
Tenzij je op een afgelegen boerderij woont, is de kans groot dat je wifi-netwerk zichtbaar is voor de buren of mensen die langs je huis lopen. Als onbekenden je netwerk kunnen gebruiken, gaat niet alleen de snelheid omlaag, maar loop je ook het risico dat zij toegang krijgen tot persoonlijke gegevens en bestanden.
Nee, alleen bij Wi-Fi modellen wordt er om een wachtwoord gevraagd, als je hier een apparaat mee wilt verbinding. Bij niet-Wi-Fi modellen, wordt nooit om een dergelijke netwerksleutel gevraagd.
U moet precies weten wat de SSID en de beveiligingssleutel zijn. Deze informatie is opgeslagen in de draadloze router en kan worden opgevraagd met een computer die met de draadloze router is verbonden. De precieze methode voor het opvragen van informatie uit de router verschilt per routerfabrikant.
Ga naar het Configuratiescherm. Klik op Netwerkstatus. Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren. De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt.
WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) is een versleuteld beveiligingsprotocol dat internetverkeer op draadloze netwerken beschermt. WPA2 is de tweede generatie van het beveiligingsprotocol Wi-Fi Protected Access waarin eerdere fouten zijn opgelost en dat krachtigere versleuteling biedt.
Je kan als je bent ingelogd op de Experia Box gaan naar network > WLAN > security. Hier kan je de beveiligingssleutel aanpassen (ook de netwerknaam, bij SSID, en het wachtwoord kan je voor de zekerheid wijzigen).
Apple (iPhone en iPad) geven bij verbinding met de Ziggo modem/router een melding van zwakke beveiliging: WPA/WPA2 (TKIP) wordt niet als veilig beschouwd. Stel WPA2 (AES) of WPA3 in als encryptieniveau.
De beste manier is via een WPA2-wachtwoord.
Als u 'Privacywaarschuwing' ziet onder de naam van het netwerk van uw provider in de wifi-instellingen, zou uw mobiele identiteit kunnen worden achterhaald als uw apparaat verbinding zou maken met een kwaadaardige hotspot die zich voordoet als het wifinetwerk van uw mobiele aanbieder.
De router benaderen
Via een internetbrowser kun je in het configuratie menu van de router komen. De router benader je door het ip adres als internetadres in de browser in te voeren, vaak is dit 192.168.1.1 of 192.168.0.1. Welke dat precies is, lees je in de handleiding van je draadloze router.
Een verborgen wifinetwerk is een netwerk waarvan de naam niet wordt uitgezonden. Om verbinding met een verborgen netwerk te kunnen maken, moet je de naam van het netwerk, het type draadloze beveiliging en indien nodig de modus, de gebruikersnaam en het wachtwoord weten.
Geen van de modemrouters die Ziggo levert, ondersteunt momenteel WPA3. Alleen door Ziggo zelf geleverde modems worden geactiveerd, je kunt (nog) geen zelf aangeschaft modem laten activeren. Je kunt wel een eigen router gebruiken, modem gaat inderdaad (nog) niet.