Op Bonaire, in de Nederlandse Antillen, heeft de 41-jarige Carlos een nieuw record neergezet. Hij wist als langste ooit onder water te zwemmen, zonder adem te halen. Carlos legde maar liefst een afstand van 170 meter af. In totaal was hij drie minuten en vijf seconden zonder te ademen onder water.
De meeste mensen kunnen hun adem onder water niet langer dan een minuut inhouden. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en moet je ademen, anders raak je bewusteloos. Maar door te trainen kun je je adem steeds langer inhouden. Freedivers kunnen dat wel tien minuten lang.
Hoe dan ook, kort na de krachttoer van de jonge Amerikaan David Berkoff sloeg de FINA met de vuist op tafel en legde ze de afzet onder water reglementair vast op 10 luttele meters. In 1991 herzien ze de afstand dat er onder water mag worden afgezet en komt er 5 meter bij.
De Kroatische Budimir Buda Šobat heeft deze week een indrukwekkend wereldrecord neergezet voor het inhouden van zijn adem onder water. De 54-jarige man bleef maar liefst 24 minuten en 33 seconden onder water in een zwembad in de Kroatische stad Sisak. Hij deed dat onder toezicht van artsen, verslaggevers en supporters.
Haal langzaam adem vanuit je middenrif.
Begin met gedurende vijf seconden per keer in de ademen. Adem vervolgens elke keer dat je inademt een paar seconden langer in. Je rekt daarmee je longen uit en vergroot hun vermogen om meer lucht vast te houden. Je wangen opbollen betekent niet dat je genoeg zuurstof hebt.
Na gemiddeld 16 minuten onder water zijn de meeste mensen overleden.
“De gemiddelde mens kan slechts 3 tot 5 minuten overleven zonder zuurstof”, zegt professor inspanningsfysiologie Jan Bourgois (UGent). "Daarna is er hersenschade en ga je dood." Toch kunnen sommige mensen veel langer hun adem inhouden.
'Als wij onder water ademhalen, lopen onze longen vol met water. De blaasjes kunnen de zuurstof er wel uit opnemen, maar wij krijgen het water niet meer uit onze longen,' zegt Van der Geest. 'We kunnen het zuurstofloze water niet vervangen voor vers, zuurstofrijk water.
Er doet een eenvoudige test de ronde die je elke ochtend zou kunnen doen om te zien of je besmet bent met het coronavirus: haal diep adem en houd het langer dan tien seconden vast. Als je dit met succes kan doen zonder ongemak of benauwdheid, zou het bewijzen dat je geen infectie hebt in je longen.
William Trubridge heeft een nieuw wereldrecord neergezet. De Nieuw-Zeelander dook zonder zuurstofflessen naar een absurde diepte van 122 meter. De waaghals hield daarvoor bijna 4,5e minuut zijn adem in. Trubridge is de enige die zo gek is om dit te blijven doen: al 15 keer eerder had hij het wereldrecord in handen.
In Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, is het diepste zwembad ter wereld geopend. Het is 60 meter diep, is gevuld met 14 miljoen liter water en omvat ook een indrukwekkende onderwaterstad.
Hoe kan een duiker zonder persluchtflessen zijn adem zo lang onder water inhouden, en hoe lang kan hij zonder zuurstof? Normaal haal je ongeveer eens in de vier seconden adem, maar getrainde vrijduikers kunnen hun adem meer dan tien minuten inhouden en slaan daarmee zo'n 150 ademhalingen over.
Normaal gesproken zal een mens met zijn longen geen (voldoende?) zuurstof uit water kunnen halen, en zal onder water dus verdrinken. Maar wordt er echt helemaal geen zuurstof opgenomen in het bloed en waardoor kan dat dan niet in water maar wel uit de lucht.
Het is de Egyptische Ahmed Gabr gelukt om het wereldrecord SCUBA-duiken te vernietigen. Hij dook daarvoor naar een diepte van maar liefst 332,35 meter. De heenreis duurde twaalf minuten. De terugreis bijna vijftien uur.
Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis. Dat gaat eigenlijk de hele tijd zo door.
Met een diepe inademing neem je evenveel zuurstof op als met een lichte ademhaling. Je blaast er ook koolzuurgas mee weg, die juist nodig is om de zuurstof naar je lichaamscellen te vervoeren. ' Als je heel vaak diep ademhaalt, kun je gaan hyperventileren: je hartslag versnelt, je begint te zweten en je wordt duizelig.
Samengevat De meeste mensen kunnen hun adem onder water niet langer dan een minuut inhouden. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en moet je ademen, anders raak je bewusteloos. Maar door te trainen kun je je adem steeds langer inhouden. Freedivers kunnen dat wel tien minuten lang!
Als je vaak een piepende of brommende ademhaling hebt, is het goed om te kijken of daar een reden voor is. Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je moet naast een piepende ademhaling ook veel hoesten.
In principe kan een bij dus niet verdrinken. De hydrofobe waslaag stoot water af.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
Op tien meter diepte oefent het water een bijkomende druk uit van 100 kPa. Dat is ongeveer gelijk aan de normale luchtdruk. Bij iedere tien meter die je verder afdaalt, komt er 100 kPa bij.
Het lichaam laat methaanthiol vrij gedurende het ontbindingsproces. Methaanthiol ruikt naar zweetvoeten en rotte witte kool. Dimethyldisulfide is een stinkend gas dat voortkomt via vele bronnen, zoals bacteriën, schimmels, planten, en dieren.
Ook al begrijpt de stervende waarschijnlijk niet alles meer wat wordt gezegd, waarschijnlijk hoort hij wel alles en blijft hij tot op het laatst gevoelig voor geluid. Rust rondom de stervende is belangrijk. Aanraking kan rustgevend zijn, maar dit verschilt per persoon en per moment.
Wanneer mensen aan het sterven zijn is een stokkende ademhaling een teken dat de dood dichterbij komt. De ademhaling kan stil vallen en daarna weer met een diepe zucht op gang komen. De tijd tussen de ademteugen wordt langer en langer, dit kan soms oplopen tot wel 30 seconden.