Momenteel is de komeet alleen zichtbaar vanaf het noordelijk halfrond. Vanaf die breedtegraden is ze altijd boven de horizon (of circumpolair). De komeet beweegt langs de hemel en bezoekt verschillende sterrenbeelden – blijf lezen om te weten te komen wanneer en waar hij heldere sterren en planeten zal ontmoeten.
Een komeet herken je aan zijn witte staart van stof en gas. Een meteoor kan afkomstig zijn uit een komeet en wordt pas zichtbaar als hij door de dampkring suist: een vallende ster.
Heb jij een verrekijker bij de hand en de lucht is helder, dan kun je de groene komeet met een goudkleurige staart wel scherp zien. Als je gaat kijken naar dit natuurfenomeen, dan kun je dat het beste doen op een donkere plek.
'C/2022 E3' draait in een baan rond de zon en wordt warmer als deze in de buurt van de zon komt. Daardoor wordt de bekende staart gevormd. De gaswolk om de komeet heen kan wel 100.000 tot 1 miljoen kilometer lang worden. Een komeet die in juli 2020 vanuit Nederland te zien was, zorgde voor veel bekijks.
En voor de sterrenkundigen onder ons: Het verschil met meteoroïden is dat ze in hun baan niet zo dicht bij de zon komen dat ze door smelten licht gaan geven. Het verschil met kometen is dat er minder variatie is in chemische verbinding, en dat de baan rond de zon minder eivormig is.
De kans is erg klein. Een komeet is over het algemeen niet erg groot, zo'n 10 kilometer in diameter. Grove afmeting, want het is geen bolvorm, maar een willekeurig vormgegeven ijsblok. De aarde zou dat niet merken, wel zou een flinke krater kunnen ontstaan, of het dak van mijn huis niet heel blijven.
Hoe groot is de kans dat een meteoriet op aarde inslaat? De kans dat zo'n stuk steen de atmosfeer inkomt en als een meteoriet inslaat op aarde, is heel erg klein. Een regenstorm aan meteorieten is dan ook extreem onwaarschijnlijk.
Een inslagwinter is een periode van langdurig koud weer door de inslag van een grote planetoïde of komeet op het oppervlak van de Aarde. Inslagen van uitstervingsgrootte gebeuren ongeveer elke 100 miljoen jaar op de Aarde.
De komeet is zichtbaar aan onze ochtendhemel met een helderheid groter dan achtste magnitude tussen 25 augustus en 12 september 2023, en aan de avondhemel van 13 tot 16 september 2023. Vanaf 17 september is het object in Nederland en België vrijwel onzichtbaar.
Veruit de bekendste komeet is de komeet Halley, genoemd naar de Britse astronoom die er voor het eerst de omloopperiode van berekende (76 jaar). Recente met het blote oog zichtbare kometen waren die van Halley, Hyakutake, McNaught, die op het zuidelijk halfrond zelfs overdag zichtbaar was, en 17P/Holmes.
'Hij is in principe vanaf vannacht na middernacht totdat de zon opkomt zichtbaar en dan blijft hij tot ongeveer half februari zichtbaar. Rond 1 februari is de komeet het dichtst bij de aarde en dan is hij ook het helderst, en dan kan je de komeet met het blote oog zien.
De kolossale reuzenmeteoriet die 66 miljoen jaar geleden een eind maakte aan de heerschappij van de dinosaurussen, was mogelijk niet alleen. Vrijwel tegelijkertijd sloeg er voor de kust van Afrika een kleiner hemellichaam in, dat een krater achterliet op de oceaanbodem.
Soms komen ze in de omgeving van een planeet waar ze worden aangetrokken door de zwaartekracht. In enkele gevallen slaan ze dan te pletter, zoals de komeet Shoemaker-Levy 9 die in 1994 aan zijn einde kwam op Jupiter.
Een komeet is niets anders dan een steenklomp, met ijs, gas en stof. Kometen draaien rondjes om de zon, net als de planeten. Sommigen staan ver weg, sommigen dichtbij. Dus doet de ene komeet erg lang om z'n rondje, terwijl de andere komeet met een paar jaar al rond is geweest.
Een meteoor (ook wel een vallende ster) is een lichtverschijnsel. Zo'n verschijnsel is te zien als een meteoriet de dampkring van de aarde binnenkomt. Gevaarlijk zijn meteorieten volgens Kriegsman absoluut niet. "De kans dat je er eentje op je hoofd krijgt, is echt veel kleiner dan dat je de bankgiroloterij wint.
NASA heeft de grootste komeet ooit waargenomen. De staartster heeft een diameter ter grootte van Amsterdam naar Antwerpen hemelsbreed. En die komt met een rotvaart op ons af. Met een diameter van 128 kilometer is komeet C/2014 UN271 de grootste die ooit werd waargenomen door astronomen.
Om een idee te geven: een stukje teruggevonden Marsmeteoriet heeft vandaag een gemiddelde marktwaarde van zo'n 1.000 euro per gram. Dat is méér dan de gramprijs voor goud, overigens iets wat ook in meteorieten voorkomt.
De komeet 103P/Hartley bereikte het perihelium op 12 oktober 2023. Deze periodieke komeet heeft een sterk elliptische baan, met een omlooptijd van circa 6.5 jaar. De komeet bevond zich tijdens het perihelium op een afstand van 1,06 AE van de Zon en op 0,40 AE van de Aarde.
in de Kuipergordel, ontdekt door de Nederlandse sterrenkundige Gerard Kuiper. In de Kuiper-Belt zitten miljoenen kometen. Soms komen de kometen bij elkaar in de buurt, dan kunnen ze afbuigen. 'Soms vliegt er daardoor een in de richting van de zon', zegt Lamers.
De Hoba meteoriet is de grootste meteoriet ter wereld. De meteoriet weegt maar liefst 66 ton en is een waar monument voor de Namibiërs. Ze werd in 1920 ontdekt door een boer nabij Grootfontein.
Door de energie van de botsing vertoont de atmosfeer een lichtspoor, op 75 tot 100 kilometer boven de aarde. Dat is de meteoor, of de 'vallende ster'. Als een stukje steen of ijzer uit de ruimte in de dampkring terechtkomt, geeft dat een lichtspoor. Dat is een meteoor.
Op 13 april 2029 scheert de asteroïde Apophis op een afstand van 35.000 kilometer langs de aarde. Hoewel de asteroïde geen bedreiging vormt voor de aarde, zal onze planeet wel invloed uitoefenen op deze kleine asteroïde. Zo zullen er naar verwachting lawines plaatsvinden.
In de afgelopen twee eeuwen zijn in ons land maar 6 meteorieten geborgen. Ze kwamen neer in Uden (1840), Utrecht (1843), Diepenveen (1874), Ellemeet (1925), Glanerbrug (1990) en Broek in Waterland (2017).