De mooiste rieslings ter wereld worden in Duitsland gemaakt, daar is vriend en vijand het over eens. In het begin van de 20e eeuw waren riesling wjn samen met Bordeaux wijn de duurste wijnen ter wereld. Ook nu behoren zoete rieslings op veilingen elke jaar tot de top 10 duurste wijnen ter wereld.
De Herkomst
De riesling is en wijn van een zeer veelzijdige Duitse druivenras. De riesling-druif kan namelijk overleven in veel verschillende klimaten. De druif gedijt goed in een koud klimaat als de Duitse Moezel,maar ook het warmere klimaat in Australië.
De oorsprong van de riesling druif ligt in Frankrijk, in de Elzas streek. Toch komen de meeste riesling wijnen uit Duitsland, omdat de druif hier het meest aangeplant wordt. Andere landen waar de druif wordt geplant zijn Oostenrijk, Australië en het noorden van Italië.
Franse wijnen van Riesling druif komen voornamelijk uit de Elzas. Verder wordt de Riesling druif ook in Luxemburg, Noord-Italië, Moravië (Tsjechië), Kroatië en Roemenië geteeld. Buiten Europa wordt de druif in Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, de VS (Verenigde Staten), Californië, verbouwd.
Stefan Winter Rheinhessen Riesling Trocken 2022
Krachtig en vol van smaak. Origineel aperitief, maar ook erg lekker bij zuurkool, zoetwatervis of pittige Aziatische gerechten. Laat de borrel maar beginnen!
Eind 2021 koos Wine Spectator unaniem de rode wijn Castillo Ygay Gran Reserva Especial als "Beste wijn ter wereld" en sindsdien is het aanpoten voor het Rioja wijnhuis Marqués de Murrieta.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken. Heb je een jonge riesling dan proef je gele en groene appels met een lekkere rinsheid.
Op nummer 1 staat Italië met bijna 55 miljoen hectoliter geproduceerde wijn per jaar.
Bij welk gerecht drink je riesling? Riesling combineert het beste bij gerechten waarin je ook frisse zuren terug proeft. Denk maar eens aan een frisse salade. Maar ook gerechten waarbij je citrusvruchten gebruikt zoals citroen, limoen, grapefruit of sinaasappel.
De geschiedenis van wijn in zevenmijlslaarzen. Wijnbouw is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in het Nabije Oosten, in Mesopotamië of in de Kaukasus. In die laatste regio claimt Georgië het oudste wijnland ter wereld te zijn met een wijnbouwtraditie die 7000 jaar teruggaat!
OORSPRONG. Hoewel hij op meer plaatsen in Oost-Europa voorkomt en er op kleine schaal in Nieuw-Zeeland mee wordt geëxperimenteerd, hoort grüner veltliner bij Oostenrijk. Een van de drie wijnstokken daar is grüner veltliner. De druif komt het meest voor in Niederösterreich, het gebied ten noorden van Wenen.
Wijnen met een hogere zuurgraad, zoals Riesling en Grüner Veltliner, zijn langer houdbaar: zo'n 3 dagen.
Hoe lang geopende witte wijn bewaren? Voor witte wijn geldt dat een fles, zodra deze eenmaal is geopend, nog zo'n 4 tot 5 dagen goed blijft in de koelkast. Daarna nemen de zuren toe en zullen de aroma's meer naar de achtergrond verdwijnen.
De Moezel strekt zich in Duitsland uit tussen Koblenz en Trier (Rijnland-Palts). De streek is bekend om zijn voornamelijk witte wijnen van de Riesling, Elbling en Müller-Thurgau druiven. De meeste wijnen zijn halfzoet of zoet, maar de laatste jaren neem het aantal droge wijnen toe en bedraagt thans zo'n 41%.
Kabinet en Spätlese zijn gematigd zoet.Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein zijn allemaal zoete wijnen.
De Riesling is een langzaam rijpend ras, dat gekenmerkt wordt door een fruitig zuur. Daarom is hij voorbestemd voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit.
Volle witte wijn
Volle aromatische wijnen als Chardonnay, Pinot Grigio, Viognier en Riesling serveer je op een iets hogere temperatuur van 10-12°C (1,5 tot 2 uur koelen of een half uurtje vantevoren uit de koelkast). Op deze temperatuur proef je minder zuren en komt de smaak van een volle wijn beter tot zijn recht.
Riesling uit de Rheingau
Veel zon dus! Riesling uit de Rheingau heeft structuur en body dan Riesling uit de Moesel. De Riesling uit de Rheingau is over het algemeen droog.
Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove.
Verkoop van rode wijn daalt
Jarenlang werd rode wijn veruit het meest gedronken, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Tot nu was het gebruikelijk dat 50 procent van de verkochte wijn rood was. Zo rond de 35 procent was wit, en dan nog een beetje rosé.
Op het per capita lijstje staat Portugal fier bovenaan, met 51,9 liter. Gevolgd door Frankrijk (46,9) en Italië (46,0). Onze oosterburen drinken niet zo heel veel meer dan wij.
Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Voor talloze internationale wijnmakers vormt het land nog steeds hét grote voorbeeld op wijnbouwgebied.
Is Gruner Veltliner droog of zoet? De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
De wijn. De Riesling Brut is een fijne mousserende wijn en ideaal als feestelijk aperitief. Het heeft een fijne bubbel, frisse zuren en mooie concentratie. Het karakter van de riesling is duidelijk herkenbaar door de tonen van citrus, appel, abrikoos en lichte tonen van getoast brood.
Deze veelzijdige druif staat bekend als een krachtige, kruidige en rode wijn met een sterk bouquet van rijp zwart fruit. Een bijzondere druif en we leggen u graag uit waarom. Daarnaast leuk om te vermelden dat deze druif zelfs zijn eigen nationale dag heeft: 17 april is het namelijk Wereld-Malbec-dag.