Door de nieuwsgierigheid van honden en katten is er een grote kans dat ze gestoken worden in een poot, in de bek of op de neus. De neus is een extra gevoelige plek voor een hond of kat om gestoken te worden, maar in en rondom de bek en keel is het meest gevaarlijk.
Ja, en ze kunnen gevoelig zijn voor kietelen op elk deel van hun lichaam (net als mensen!), maar de meest voorkomende plekken zijn hun nek, oren, onder hun oksels, hun rug en hun staart. Net als bij mensen zal elke hond zijn gevoelige plek (als hij die heeft!) variëren van dier tot dier.
Cellen. Een hond kan in vergelijking met een mens ontzettend goed geurtjes ruiken. Ze kunnen dat wel een miljoen keer beter dan mensen! Dat komt doordat een hond veel meer cellen in zijn neus heeft dan een mens.
Sommige mensen denken dat wrijven over deze plek op de buik van een hond is wat ze willen, maar in de meeste gevallen willen honden liever naast je liggen en over de borst geaaid worden.
Een hand over z'n kop aaien kan voor een hond een bedreiging lijken. Volgens de experts vinden honden het niet prettig wanneer je recht op ze afloopt en boven ze blijft hangen om ze een aai over hun kop te geven.
Sociaal gedrag
In een roedel van wilde honden is het gebruikelijk om op de rug te slapen als een teken van onderdanigheid. Wanneer je hond dit gedrag vertoont in jouw aanwezigheid, kan het zijn manier zijn om respect te tonen en zijn ondergeschiktheid aan te geven.
Haar neus tegen jou aan
Daar hebben we het nu niet over. Maar als een hond heel even het puntje van haar neus tegen je aandrukt (meestal op neushoogte, in jouw kruis dus), betekent dit een moment van verbinding. Ze wil even bij je zijn, zich met je verbinden. Ze heeft jou op dat moment even nodig.
Wanneer je hond met zijn neus tegen je hand duwt wil hij dolgraag geaaid worden.
Een hond kan tot wel 20 kilometer ver ruiken
en zelfs ziektes detecteren met zijn neus! Waarom een hond zo goed kan ruiken? Er zitten meer dan 300 miljoen geurreceptoren in de neus van een hond. Het deel in zijn hersenen dat geuren analyseert is veertig keer groter dan bij een mens.
Ultrasoon geluid schrikt dieren, zoals honden en katten, af en dat zonder dierenleed. De sensor herkent beweging en zendt een voor de mens onhoorbaar geluid af. Deze hoge piep vinden honden zeer vervelend en het zorgt ervoor dat deze dieren direct uw tuin verlaten.
Honden hebben net als mensen emoties.Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Een gelukkige hond is een relaxte hond.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Geef aandacht: Als je hond zijn poot op je legt, betekent dit waarschijnlijk dat hij aandacht wil. Geef hem dus de aandacht die hij nodig heeft, speel met hem, knuffel hem of geef hem wat lekkers. Zo zal je hond weten dat hij op de juiste manier om aandacht heeft gevraagd.
Honden zoeken plekken op waar veel lichaamsstoffen vrij komen en de geur dus het sterkst is. Daarom ruiken ze vaak onder elkaars staart, en bij ons vaak aan kruis, billen, oksels en mond. Vind je dat vervelend? Bied de hond dan als alternatief je hand aan om aan te ruiken.
Door het grommen te bestraffen doe je alleen aan symptoombestrijding, maar aan de werkelijke oorzaak wordt niets gedaan. Er zit een emotie onder het gedrag en daar moet aan gewerkt worden. Niet aan het grommen. Dat is slechts een gevolg van hoe je hond zich voelt.
Een hond komt graag bij je liggen op bed of de bank, dit komt omdat ze veiligheid zoeken, niet omdat ze de leiding willen overnemen. Gaat een hond bovenop je liggen, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken, dit is geen dominantie maar genegenheid.
Een andere manier om aan je hond te laten zien dat je van hem houdt, is door het gebruiken van je stem en tegen hem te praten. Zeg eens 'Ik hou van je' tegen je hond op een hogere toon en gebruik daarbij de liefdevolle blik. Probeer daarnaast eens wat naar je hond toe te leunen.
Het is simpelweg een manier om te laten zien dat jij de baas bent en dat het vertrouwd voelt. Maar honden likken ook als het baasje een tijd van huis weg is geweest, of als de hond zelf een aantal dagen weg is geweest. De hond begint dan vaak het gezicht en de handen te likken.
Een hond op zijn zij is vrijwel altijd een gelukkige hond. Een van de leukste slaaphoudingen om te zien, is wanneer honden plat op hun buik liggen, met hun voor en achterpoten gestrekt. We noemen dit de 'super-dog' positie. Uw hond ligt iets comfortabeler maar is nog steeds klaar om te reageren op elk moment.
Aaien en geaaid worden is fijn. Als je jouw hond aait komen er endorfines vrij die zorgen voor een gelukkig gevoel. Zowel bij jou als bij je hond. Als je jouw hond aait dan komt er bij jou als mens ook oxytocine vrij, wat zorgt voor een ontspannen gevoel.
Of ze vinden het lekker om stevig over hun rug geaaid te worden. Ook over de flanken aaien vinden ze vaak prettig. Sommige honden maken er een feestje van en bieden hun buik aan. Dit is ook een teken van vertrouwen; een hond laat niet zomaar zijn buik aan iedereen zien.