Warm bevroren lichaamsdelen alleen op wanneer zeker is dat niet opnieuw bevriezing op kan treden. Warm op met warm water (maximaal 40 °C). Heeft het slachtoffer veel pijn? Overleg dan met een arts of je hier medicijnen tegen mag geven.
Ga niet wrijven en vermijd direct contact met heet water. Let erop dat je opwarmt in een omgeving waar de huid niet opnieuw kan bevriezen. Opnieuw bevriezen na ontdooien geeft namelijk nog meer schade!
Warm slachtoffers alleen op wanneer er geen gevaar is voor opnieuw bevriezen. Warm de bevroren lichaamsdelen op en houd deze 20 tot 30 minuten onder de warme kraan. Maak het water niet warmer dan 40 graden Celsius.
Een brandwond komt als de huid in contact komt met extreme temperaturen, zoals hitte, kou of een chemische stof.
De huid voelt deegachtig aan; bij diepere letsels wordt de huid hard en gevoelloos. Uiteindelijk sterft het weefsel onder de blaren af (zwarte verkleuring of necrose). In het ergste stadium van bevriezing sterven de spieren en soms ook de botten af.
Warm bevroren lichaamsdelen alleen op wanneer zeker is dat niet opnieuw bevriezing op kan treden. Warm op met warm water (maximaal 40 °C). Heeft het slachtoffer veel pijn? Overleg dan met een arts of je hier medicijnen tegen mag geven.
In zeldzame gevallen kan er plaatselijk een korstje ontstaan. Krab niet aan de korstjes maar laat deze rustig genezen. De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droogdeppen, niet scrubben, geen geparfumeerde cosmetica of anti-acne-crèmes gebruiken.
1e graads brandwonden worden behandeld met een crème zoals after sun of vaseline. 2e en 3e graads brandwonden worden behandeld met Flammazine® of Flammacerium® . Beiden zijn antibacteriële middelen die er voor moeten zorgen dat er geen ontsteking ontstaat aan de brandwond.
De enige behandeling bestaat uit regelmatig hydrateren om verdere uitdroging vermijden. Veel apothekers hebben een eigen recept voor een voedende handcrème tegen kloven, een product dat 's winters vlot over de toonbank gaat. Informeer je bij je apotheker.
Bij een eerstegraads verbranding en bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond bestaat de behandeling uit het aanbrengen van een crème zoals 'after sun'. Diepe tweedegraads en derdegraads brandwonden behandelt de arts of verpleegkundige met flammazinezalf of vette gazen.
Koel bij verbranding direct 10 tot 20 minuten met lauw zacht stromend kraanwater. Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit. Laat kleding die aan de wond plakt, zitten. Smeer niets op de brandwond.
De huid ziet rood of paars en er is spra- ke van zwelling. Blaartjes kunnen ontstaan wanneer de lederhuid zich los maakt van de opperhuid. De aan- doening geneest restloos, maar de getroffen lichaamsdelen blijven vrij- wel altijd gevoelig.
Na 1 tot 2 weken ontstaat een korst. Dit geneest vanzelf, u hoeft hier niets aan te doen. Mocht er wat vocht uitkomen dan kunt u er een pleister op doen. Na 2 tot 4 weken is de huid hersteld van de behandeling, er kan nog enige restverkleuring zichtbaar zijn.
De meest voorkomende plekken waar bevriezing optreedt zijn: oren, wangen, vingers en tenen. Het weefsel wordt bleek, voelt doof aan en het gevoel wordt, zonder pijn, minder in het desbetreffende lichaamsdeel.
De kou zorgt er bijvoorbeeld voor dat je huid samentrekt, waardoor je poriën open blijven staan en daardoor minder zichtbaar zijn. Daarnaast vertraagt kou de aanmaak van talg, waardoor je minder kans hebt op onzuiverheden, acne en een glimmende huid.
Eerste graad: nog geen blijvende beschadiging aan de huid.Tweede graad: geeft blaren.Bij derde en vierde graad is ook een deel van de diepere huidlagen of zelfs daaronder bevroren. Bij mensen die al slechte bloedvaten hebben, zoals bij diabetes en andere aandoeningen is het bevriezingsgevaar groter.
Eerste graads
De huid is rood, warm, wat opgezwollen en pijnlijk.
4. Smeer niets op de brandwond. Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium.
Sudocrem is een echte klassieker in Engeland en veel Engelse gezinnen hebben altijd wel een Sudocrem thuis liggen. Sudocrem Antiseptic Healing Cream heeft een milde formule die een verzachtende werking heeft op de huid. De crème voorkomt verdere infectie bij wonden en brandwonden en geneest tegelijkertijd de huid.
Cryotherapie is een behandeling die zich voornamelijk richt op het verwijderen van goedaardige huidaandoeningen zoals gewone hand-/voetwratten, waterwratjes, genitale wratten en ouderdomswratten. Maar ook voorstadia van huidkanker zoals actinische keratosen en de ziekte van Bowen worden op deze manier behandeld.
Hoe werkt vloeibare stikstof ? Tengevolge van de bevriezing met vloeibare stikstof vindt weefselbeschadiging plaats.Het afwijkend huiddeel sterft af en wordt vervangen door nieuwe gezonde huid. Na de behandeling ontstaat er onder de huidafwijking een (bloed)blaar.
Huidkanker ziet eruit als een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal. Veel van dat soort plekjes kunnen onschuldig zijn. Het kan gaan om een bobbeltje dat een lichtere kleur heeft. Of een plekje dat verschillende kleuren heeft, of een onregelmatige rand.
Bevriezing: Bij temperaturen onder de 0 °C kunnen kwetsbare lichaamsdelen, zoals je neus, vingers en oren, bevriezen. Dit kan zo ernstig zijn dat een deel van het ledemaat afsterft (koudeletsel).