Een getromboseerde aambei is een uitgerekt adertje bij de anus waarin een klein en ongevaarlijk bloedstolsel zit. Het adertje rekt uit, zwelt op en is hierdoor pijnlijk. Een getromboseerde aambei kan zich aan de binnen of aan de buitenkant van de anus bevinden. Soms ontstaan er meer bloedstolsels.
De sluitspier van de anus en de huid rondom dit gebied raken daarvan meestal geïrriteerd, wat een branderig gevoel en jeuk tot gevolg heeft. Er kan een pijnlijke zwelling in de anus ontstaan. Er vormt zich dan een pijnlijk, maar meestal ongevaarlijk bloedstolsel in de aambei (getromboseerd hemorroïde).
Heb je last van grote, uitwendige aambeien die na een toiletbezoek naar buiten blijven hangen? Dat kan vervelende klachten geven, zoals jeuk, irritatie en pijn. Deze uitwendige, uitpuilende aambeien kun je in dat geval voorzichtig terugduwen met de vingers. Prik nooit aambeien door en knijp ze niet uit.
Als een aambei kapot gaat, zal die (even) gaan bloeden.Ook kan het gebied rondom je anus gaan irriteren.Dan voelt het branderig aan, en kan het gaan jeuken.
Tijdens een toiletbezoek kan de knobbel openspringen, waardoor u bloed bij de ontlasting waarneemt.
hemorroïdectomie: operatie waarbij een incisie wordt gemaakt op de overgang van huid naar rectale slijmvlies, waarna de aambei wordt losgemaakt van het onderliggende weefsel. Na het plaatsen van een ligatuur wordt het hemorroïde weefsel verwijderd.
Persen zorgt voor onnodig veel druk op de zwellichamen in de anus en kan aambeien verergeren of doen ontstaan; gebruik vochtig toiletpapier. Dat is verzachtend voor de anus en voelt niet zo ruw aan. Zeker wanneer de anus bloed kan dit prettig zijn.
Niet te lang staan of zitten
Met lang staan of zitten kun je druk uitoefenen op de anus. Dit kan aambeien veroorzaken of bestaande klachten verergeren. Probeer je lichaamshouding zo veel mogelijk af te wisselen.
Aambeien sterven na 5 tot 10 dagen af. Ze verlaten uw lichaam met de ontlasting, samen met de elastiekjes.
Terugduwen. Je kunt proberen om uitwendige aambeien terug te duwen, zodat het weer een inwendige aambei wordt. Als dit lukt, kan de aambei opnieuw uitzakken.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.
Meestal veroorzaken aambeien bloedverlies.Het kan ook jeuk of een vervelend gevoel rond de anus geven.Tenslotte kunnen aambeien als ze opzwellen ook pijn veroorzaken. Als aambeien onder hoge druk komen te staan, loopt ook de druk in de bloedvaten van de aambeien op.
Graad 1 aambeien komen veel voor. Bij sommige mensen kunnen ze vergroten tot graad 2 of meer. Zijn wat grotere zwellingen. Ze kunnen gedeeltelijk uit de anus duwen wanneer je naar het toilet gaan, maar 'springen snel weer terug' naar binnen.
Thuis behandeling aambeien
Appelazijn (ook wel: appelciderazijn (ACA)), knoflook, tandpasta, ijsblokjes of neusspray zijn allemaal NIET (voldoende) wetenschappelijk bewezen. Het is dus risicovol om zelf uit te proberen.
Afhankelijk van de locatie, grootte en ernst van uw hemorroïden kan het zijn dat u er enkele, geen of ze allemaal ervaart. Als uw aambeien hevig bloeden of als u doorlopend bloedt, neem dan contact op met uw arts.
Bij aambeien zwellen deze kussentjes op en sluiten de darm niet goed meer af.Zo kan er soms wat vocht ontsnappen.Dit irriteert de anus en geeft jeuk. Krabben of extra hard wrijven bij het afvegen, maakt de irritatie erger.
Veel mensen hebben in hun dagelijks leven last van aambeien. Ze komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Aambeien zijn onschuldig, niet besmettelijk en kunnen niet kwaadaardig worden.
Als uw aambeien niet vanzelf overgaan door meer water te drinken, vezels te eten en te bewegen, kan uw huisarts u verwijzen naar het ziekenhuis. Daar doet de chirurg op de polikliniek een lichamelijk onderzoek. Vaak kunnen we dan direct de aambeien behandelen.
Aambeien zijn meestal onschuldig en gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Om klachten te voorkomen of aan te pakken is het belangrijkste om er voor te zorgen dat je stoelgang regelmatig is en de ontlasting zacht. Dit kun je doen door: Voldoende te drinken: minimaal 1,5 tot 2 liter per dag.
De behandeling van aambeien bestaat uit het terugbrengen van de zwellichamen op hun oorspronkelijke plaats of het teveel aan zwellichamen te verwijderen. Afhankelijk van de ernst van de klachten gebeurt de behandeling poliklinisch of tijdens een korte ziekenhuis opname.
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.
Eventueel kunnen zelfs extra vezels aan de voeding worden toegevoegd. Beperkt de hoeveelheden koffie en thee: deze veroorzaken irritatie van de anus en leiden tot jeuk en huiduitslag. Ook pikante voeding en alcohol worden best vermeden. Tracht de ontlasting niet te lang uit te stellen wanneer u aandrang krijgt.
Om de pijn tot een minimum te beperken, moet u elke dag minstens 10 minuten een warm waterbad nemen. U kunt ook op een warme waterfles zitten om de pijn van externe aambeien te verlichten. Als de pijn ondraaglijk is, gebruik dan een pijnstiller, zalf of crème om de brandende pijn en jeuk te verlichten.
Tip 2: Lichaamsbeweging
Zorg ervoor dat je minimaal 30 minuten lichaamsbeweging hebt per dag. Wandelen en zwemmen zijn hierbij goede voorbeelden.