De keizer werd als een machtiger heerser dan een koning aangezien. Na het herinvoeren van de keizerstitel in het jaar 800 werden de Europese koningen als een leenman van de keizer beschouwd. In hun koninkrijk fungeerden zij in naam van de keizer van het Romeinse Rijk.
Voorbeelden van keizerrijken zijn onder andere het Heilige Roomse Rijk en het Latijnse Keizerrijk. In de islamitische wereld werd de keizer vaak grootmogol of kalief genoemd. Tot diep in de 20e eeuw waren er nog veel keizerrijken, vooral in Europa. Zoals het Duitse rijk.
De zoon of dochter van een keizer worden bij mijn weten 'gewoon' prins en prinses genoemd. De opvolg(st)er van een keizer(in) is ook kroonprins of kroonprinses.
Koning is na keizer de hoogste vorstelijke titel. Met deze titel wordt het (mannelijk) staatshoofd van een koninkrijk aangeduid. Het vrouwelijke equivalent heet een koningin.
Karel V was een Habsburgs keizer die over het grootste Europese rijk regeerde sinds dat van Karel de Grote. Hij was landsheer van de gewesten die de latere Nederlandse Republiek zouden vormen.
"Het verschil zit in traditie en eer – een keizer, keizerin en keizerrijk zijn groter in aanzien dan hun koninklijke tegenhangers, die dan op hun beurt meer eer toekomen dan groothertogen et cetera," zegt dr. Karl Catteeuw van de universiteit van Leuven. "Vaak werden titels gecombineerd.
Ongeacht geslacht wordt de vorst(in) in de wet aangeduid als Koning. Gezien vrouwen ook Koning kunnen zijn, wordt bij hen als aanspreektitel de vrouwelijke vorm 'koningin' gebruikt. De aanspreektitels zijn niet in de wet vastgelegd. De echtgeno(o)t(e) van de vorst(in) blijft prins of prinses.
In eenvoudig Nederlands. De Koning mag het werk van een Koning gaan doen als hij achttien jaar is. Een troonopvolger kan wel Koning worden voordat hij achttien is.
Hoe word je een Koning? Er is geen specifieke opleiding voor nodig om Koning te worden. Om Koning te kunnen worden, moet je een wettelijke erfgename van de huidige Koning zijn. Bij het aftreden van de Koning wordt de eerste in lijn van troonopvolging benoemd.
Niet te verwarren met een keizerskoppel: hierbij wordt verwezen naar kinderen in de ideale gezinssituatie. De geboorte van éérst een meisje en dan een jongen. Dit heet ook wel een 'rijkeluiswens' (tevens koningswens of koningsdroom genoemd).
Een opsomming van de meest spraakmakende keizers kan alleen maar beginnen bij de eerste en bekendste: Gaius Octavius, beter bekend als Augustus (de verhevene).
Een rijkeluiswens, in Zuid-Nederland en Vlaanderen ook wel koningswens of koningsdroom, is de gedachte van een "ideale" gezinssituatie met twee kinderen; een zoon en een dochter. De term kent een tegenhanger in de Franse uitdrukking souhait de roi, fils et fille.
Andorra is geen monarchie maar een diarchie en heeft dus twee vorsten. Dit zijn de bisschop van La Seu d'Urgell en de president van Frankrijk. Dit maakt de Franse president tot enige persoon die gekozen staatshoofd is van twee landen.
Van die twaalf monarchen zijn er echter maar zeven landen waar daadwerkelijk een koning of koningin aan het hoofd staat (niet alle monarchieën zijn dus koninkrijken). Dit zijn het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden, Denemarken, België, Nederland en Spanje. Er heersen op dit moment vijf koningen en twee koninginnen.
Alulim staat in de oudst bekende koningenlijst van Soemer als eerste genoemd. Deze lijst is van voor 2.900 voor Christus. Scorpion I wordt gezien als de eerste koning van Egypte en wordt gedateerd op circa 3.200 voor Christus Bovenstaande koningen zijn praktisch gezien de eerste die ergens genoemd worden.
Koning Willem Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia en prinses Beatrix krijgen jaarlijks een onbelaste uitkering. Zo ontvangt koning Willem-Alexander in 2022 ongeveer € 6,1 miljoen, waarvan ongeveer € 5,1 miljoen als tegemoetkoming voor personeels- en materiële kosten.
Macht heeft de koning niet. Voor het uitvaardigen van wetten en besluiten zijn de handtekening van zowel de koning als een minister nodig. De minister(s) zijn verantwoordelijk. De positie van de koning en de opvolging zijn geregeld in de Grondwet, vandaar dat in Nederland sprake is van een 'constitutionele monarchie'.
De koning kan buiten het gezag worden geplaatst
Maar wat als de koning nu echt iets heel ergs doet, zoals een moord plegen? Wordt hij dan vervolgd? In het uiterste geval kan in Nederland het staatshoofd buiten het gezag worden geplaatst. Dat noemen we een 'buitenstaatverklaring'.
Huisdieren en het Koningshuis
Willem-Alexander en Máxima hebben nog drie andere honden: de labradors Nala, Skipper & Luna. Willem-Alexander heeft naast honden ook vaak kippen gehad. Tijdens zijn studententijd verzorgde hij kippen én een haan. Vooral met de haan waren de buren wat minder blij.
Willem-Alexander Claus George Ferdinand, koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg (Utrecht, 27 april 1967) is sinds 30 april 2013 Koning der Nederlanden.
Haar familie behoorde tot de betere kringen, maar was niet van adel. Máxima bezocht de middelbare school en ging vervolgens economie studeren. Haar vader was in 1976 benoemd tot staatssecretaris van Landbouw in het regime van dictator Jorge Videla.
Een monarchie is van oorsprong een regeringsvorm waarbij één persoon, de monarch, de macht heeft. Dit kan een koning, keizer, paus, farao, sultan of nog wat anders zijn (zie 'Titels'). Vaak is deze macht erfelijk en is er dus sprake van een dynastie.
De keizers van een aantal Europese keizerrijken en die van de keizerrijken die in de Europese koloniën ontstonden droegen een keizerskroon en voerden in hun heraldische wapen ook deze kroon.
Een monarchie is van origine een regeringsvorm waarbij de macht bij één persoon berust, de monarch.