Oesters bevatten het hoogste gehalte zink van alle voeding. Per 100 gram oesters krijg je zo'n 59 mg zink binnen, dat is ongeveer 4 keer de dagelijkse behoefte.
De belangrijkste leverancier van het mineraal zink zijn dierlijke producten zoals vlees, zuivel en vis. Ook verschillende soorten noten bevatten zink. De meeste zink zit echter in schaal- en schelpdieren zoals oesters, garnalen en mosselen. In mindere mate komt zink voor in brood, peulvruchten en rijst.
Op het vlak van gezondheid zijn oesters en andere schaal- en schelpdieren vergelijkbaar met andere vis, en worden ze beschouwd als een gezonde keuze. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine B1 en B12 en de mineralen calcium, jodium, kalium, fosfor, seleen, magnesium en zink.
Wij houden rekening met 2 oesters per persoon. Onze ervaring heeft ons geleerd dat deze rekenmethode in 95% van de gevallen perfect uitkomt. Er zijn gasten die er 2 eten, er zijn gasten die er geen eten en er zijn gasten die er (veel) meer dan 2 eten.
Wat is veilig
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink per dag is 7mg voor een vrouw en 9mg voor een man. De maximale veilige dosis Zink voor een volwassene is 25mg per dag.
Functie van zink
Zink is nodig bij de celdeling, celgroei, wondgenezing, en de afbraak van koolhydraten. Zink is voorts zeer belangrijk voor de smaakontwikkeling en het nachtelijke gezichtsvermogen. Daarnaast is zink betrokken bij de aanmaak van insuline.
Een geopende schelp levert een uitgedroogde oester en die kun je niet eten. Als je de schelp niet of lastig open krijgt, dan is het in orde. Druppel wat citroensap op de kieuwen van de oester. Als deze samentrekt, kun je hem eten.
rauw. Oesters zijn heerlijk om zo uit de schelp te eten. Na het openen, de oester even bestrooien met verse peper en sprenkel er wat citroensap overheen.
Oesters eten is lekker én gezond. Oosters zijn heel gezond. Ze bevatten veel magnesium en zink. Dit zijn mineralen die een belangrijke rol spelen in de stofwisseling.
Oesters zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Oesters zijn een 100% natuurlijk product en bevatten een hoog zinkgehalte, magnesium, vitaminen B12, B3 en D. Zink en magnesium spelen een grote rol in onze stofwisseling.
Vroeger kwamen ze al voor, maar toen uitsluitend in de platte variant. Overal langs de Europese kust lagen de langzaamgroeiende oesters. Doordat deze oesters langzaam groeien, en eigenlijk pas na een jaar of vijf geraapt mogen worden, zijn ze duur en exclusief.
oesters openen. Reken op 2-3 stuks per persoon, of meer natuurlijk.
De mogelijke gevolgen van een overdosis zink zijn problemen met de maag en darmen (o.a. diarree), met de nieren, haarverlies en ijzertekort gerelateerde bloedarmoede. Te veel zink verhindert de opname van ijzer, waardoor geen rode bloedcellen meer aangemaakt kunnen worden, met bloedarmoede als gevolg daarvan.
Een tekort aan het mineraal zorgt ervoor dat het lichaam eten niet goed kan verwerken en moeilijker voedingstoffen kan opnemen. Symptomen als misselijkheid, overgeven of diarree worden soms verward met bijvoorbeeld een glutenallergie, maar dit zou ook een signaal kunnen zijn van een zinktekort.
De oester creëert een parel als er een extern element binnendringt. Dit kan bijvoorbeeld zand, een stukje schelp of een diertje zijn. Om zichzelf te beschermen maakt de oester kleine laagjes parelmoer aan. Al die laagjes vormen uiteindelijk een glanzend bolletje.
"Een slechte oester heeft een penetrante zwavelgeur. Dit ruik je zodra je de oester opent." Ook mag er niets anders in de schelp zitten dan de oester zelf en het oestervocht. "Zit er bijvoorbeeld een worm in de schelp, dan betekent dit niet per se dat de oester niet goed is.
Het oesterseizoen duurt van september tot en met april en dan kunt u deze lekkernij volop eten in de betere restarants in Zeeland.
Kauw goed, minstens drie keer, zodat alle smaken vrijkomen. Wie goed proeft, herkent de vlezige en zoute 'buik' van de oester en de wat stevigere kieuwen. Extra feitje: door lang te kauwen voorkom je ook dat de oester niet levend in je maag terecht komt (ja, oesters leven nog!).
Maak de oester los met een vork, zet de schelp aan je mond en laat hem naar binnen glijden. Het is niet de bedoeling dat je de oester meteen doorslikt. Kauw goed (minstens drie keer) zodat alle smaken vrijkomen. Oesters leven nog als je ze eet.
"Helaas is er nog geen definitief bewijs of oesters pijn voelen", laat de organisatie weten. "Er zijn groepen die beweren dat oesters pijn kunnen voelen en anderen die zeggen dat ze geen centraal zenuwstelsel hebben en dus geen pijn voelen zoals andere soorten zeevoedsel.
Zink is ook betrokken bij celgroei en wondgenezing, ondersteunt het immuunsysteem, beschermt het lichaam tegen infecties en is ontstekingsremmend.
Zink voor sterk haar
Voor sterke haren heb je zink nodig. Dit mineraal is nodig voor de opbouw van eiwitten en daarmee voor alle lichaamsweefsels, en dus ook haar. Zink vind je in vlees, vis, haring, bruinbrood, peulvruchten en zilvervliesrijst.