Een volgroeide fruitvlieg is circa 3 tot 4 millimeter lang, is geelbruin van kleur en heeft vaak helderrode ogen. Deze ogen zijn vrij groot in verhouding tot de grootte van de kop. Gedurende het vliegen hangt het achterlijf naar beneden. Je komt fruitvliegjes vaak tegen op of rondom fruit en afvalbakken.
Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open: fruitvliegjes houden niet van tocht.
Heb je last van fruitvliegjes? Was het fruit goed voor je het opeet, dat is sowieso altijd verstandig. Afdekken met bijvoorbeeld een vliegenkap kan ook helpen.
Als ze in een zwerm leven ligt de levensduur op slechts twee weken. Als de fruitvlieg niet in een zwerm leeft is de levensduur ongeveer 30 dagen. Maar in de juiste omstandigheden kan dit soms oplopen tot wel 4 maanden.
Nee, fruitvliegjes bijten geen mensen. Ze missen de doordringende en zuigende monddelen zoals die van steekmuggen en dazen. Hoewel fruitvliegen als een algemene ergernis in huizen en andere instellingen worden beschouwd, kunnen ze een aanzienlijk overlast en problemen veroorzaken in de voedselverwerking en catering.
De insecten hebben de voorkeur voor rottend en overrijpt fruit. Daarnaast komen fruitvliegjes ook af op beschimmelde groente, restjes alcohol, vruchtensap en frisdrank. Daarnaast kunnen de fruitvliegjes ook bij dorre blaadjes van planten en zelf uit koffiedik komen. De insecten hebben een zeer goed reukvermogen.
Zo ruimen ze fruitresten op in de natuur.Ook zijn ze een lekker hapje voor insecten, spinnen en vogels.En wetenschappers gebruiken vaak fruitvliegjes om erfelijkheid te onderzoeken. Onderzoekers gebruiken ze graag, omdat ze makkelijk en goedkoop te houden zijn.
2 dagen na de geboorte van de fruitvlieg, vermenigvuldigen ze zich al voort! De levenscyclus van een fruitvlieg duurt slechts 8 dagen. Er zijn wel 25 soorten fruitvliegjes.
Maak een fruitvliegjes vanger met een klein plastic bakje. Doe er iets zoets in: honing, azijn, overrijp fruit of siroop. Dek het bakje af met plastic folie waarin je een paar kleine gaatjes prikt. De fruitvliegjes kruipen daardoor naar binnen, maar kunnen er niet meer uit.
De volledige ontwikkeling van de fruitvliegjes duurt gemiddeld 14 dagen. Als het erg warm is, kan de ontwikkelingstijd korter zijn. Een week nadat het vliegje is verpopt, kan het zichzelf weer voortplanten.
Fruitvlieg ( Drosophila Melanogaster )
In huishoudingen komen ze ook vaak op flessen met restjes melk , bier, frisdrank of wijn af en zelfs op ketchup, jam of azijn. Fruitvliegjes leggen hun eitjes direct in deze stoffen. Soms dezelfde dag nog komen de maden al uit en boren zich direct in het voedsel.
Kevers en spinnen vreten de fruitvliegjes gewoon op. Het is eten en gegeten worden.
Zet iets zoets in een schaaltje, bijvoorbeeld de onderkant van een kapotgesneden plastic fles. Zet de hals er ondersteboven op. De vliegjes vinden wel de weg naar binnen maar niet meer hoe ze terug buiten geraken.
Fruitvliegjes worden aangetrokken door geur.Met name zijn ze dol op de geur van alcohol en azijn.Ze voeden zich met rottende en gistende materialen. En dan gaat het snel.
Als de vliegjes steeds terug blijven komen, dan kan dit zoals eerder gesteld op een slechte luchtkwaliteit duiden. Belangrijk is dus ook om je woning goed te ventileren. Als je niet van het probleem afkomt, kan het ook verstandig zijn om een gespecialiseerd bedrijf de luchtkwaliteit te laten meten.
Oma wist het allang. Fruitvliegjes houden van azijn.Doe daarom een laagje natuurazijn of appelcider azijn (werkt nog beter vind ik) in een kopje.Top hem af met een drupje afwasmiddel en je vliegenvanger is gereed.
'Fruitvliegen hebben een geweldig reukvermogen. Ze kunnen rottend fruit vanop honderden meters afstand ruiken.
Experimenteer met een bakje waar je een combinatie van azijn en iets zoets in doet (honing en suiker). Daar zullen de fruitvliegjes op afkomen en hopelijk in verdrinken. Je kunt ook een bakje met een deksel gebruiken, waar je een gaatje indoet. Zo kunnen ze wel naar binnen, maar niet meer naar buiten.
Fruitvliegjes houden van de geur van natuurlijke azijn (dus geen schoonmaakazijn), dus dit lokt ze naar het water toe. Zodra ze het mengsel raken, zullen ze ten onder gaan. Door de druppels afwasmiddel is het water 'gebroken' waardoor de fruitvliegjes zinken.
Herkennen van rouwvliegjes of fruitvliegjes
Het verschil is goed te zien in de ogen. Rouwvliegjes hebben donkere ogen terwijl fruitvliegjes rode ogen hebben.
Plaats een val: Vul een glas of kom met wijn, port of azijn met afwasmiddel.Doe hier huishoudfolie overheen, dit maak je vast met een elastiek.Prik hier gaatjes in met een vork of satéprikker. Zo lok je de vliegjes naar de val.
Vooral fruit en groenten, maar ook frisdrank, fruitsap, bier, wijn, zuivel.Zelfs thee, koffie en koffiedrab vinden ze interessant, net als verwelkende planten, bloemen en kruiden. Ze eten dat allemaal ook niet op, ze gebruiken het om zich voort te planten. Fruitvliegjes leggen hun eitjes in rijpend/overrijp voedsel.
Fruitvliegjes zijn dol op de geur van fruit en groente, maar er zijn ook geuren die ze verafschuwen en die dus afschrikwekkend werken. Zo zijn ze absoluut geen fan van lavendel en basilicum. Met enkele plantjes in uw keuken wordt uw huis al een stuk minder aantrekkelijk.
Etenswaren waar veel fruitvliegjes omheen hangen kun je daarom beter weggooien, dan eten. De kans is dan namelijk ook groot dat het al aan het rotten is. Mocht je toch iets willen eten, waarvan je niet zeker weet of er fruitvliegjes op hebben gezeten of gebroed? Was dan het fruit voor de zekerheid extra goed af.
In de winter zijn fruitvliegjes niet actief. De meeste fruitvliegjes zullen sterven van de kou. Fruitvliegjes kunnen de winter alleen overleven als ze een warm plekje, met voldoende voedsel hebben gevonden. Zo'n lekker warm plekje kan bijvoorbeeld ergens in je huis zijn!