De meeste baby's van 7 maanden kunnen al rollen, zitten met ondersteuning en sommigen kunnen zelfs al kruipen of zichzelf optrekken tot staan met behulp van meubels. Ze kunnen objecten grijpen met hun handen en beginnen te experimenteren met het gebruik van hun vingers.
Je kleine na-aapje bootste waarschijnlijk al enkele geluiden en bewegingen na. Nu hij rond de 7 maanden oud is, gaat hij ook jouw gemoedstoestand imiteren. Als je lacht, lacht hij mee en als hij een ander kindje ziet huilen, betrekt zijn gezicht ook en sijpelt er een traantje over zijn wang.
Je baby heeft steeds meer interesse in zijn omgeving en kan nu goed zijn hoofd draaien. Door samen bellen te blazen kijkt hij zijn ogen uit én train je zijn fijne motoriek door hem naar de bellen te laten graaien. Hop, hop, hop… Je baby vindt het heerlijk om op schoot te zitten en paardje in galop te spelen.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten.
Relaties, verbanden en categorieën
Bovendien zit je baby rond de 7 maanden precies tussen sprong 5 en 6, waardoor ook het categoriseren van informatie voor de deur staat. Al deze verschillende ontwikkelingen volgen elkaar snel op, waardoor er veel meer in het hoofdje om gaat dan je in eerste instantie zou denken.
Sprong 3 – vanaf 11 weken: De wereld van vloeiende overgangen. Het hele eerste jaar leert je baby dingen die voor ons als volwassenen zo simpel zijn, dat we er niet meer bij stil staan. Maar voor baby's zijn ze het hoogst bereikbare en dus hun piekervaringen. Zo volgen op de vaste 'patronen' de 'vloeiende overgangen.
Bij 7 maanden, kan je baby langzaamaan zelfstandig gaan zitten .Het begint met slechts enkele seconden, want het evenwicht moet nog ontwikkeld worden. Het hoofd is het zwaarste onderdeel van je baby's lichaam, daarom moet er door je kindje eerst nog geoefend worden om de juiste balans te vinden.
Als de bovenste helft van de rug recht wordt dan kan een kindje leren om te gaan zitten. Dit is doorgaans rond de 8-9 maanden. Dit is vaak 1 of 2 maanden nadat ze voor het eerst gingen tijgeren of kruipen.
Over het algemeen wordt aangeraden om te wachten tot je kindje zelfstandig kan rechtzitten, vanaf 6 à 7 maanden. In het begin is het beter om de rugleuning van de buggy in de volledig vlakke slaapstand te plaatsen. De ideale leeftijd om over te schakelen naar een plooibuggy is tussen 10 en 12 maanden.
Kijkt hij je aan en maakt hij geluid, dan wil hij contact met jou. Aan het gezicht kun je aflezen hoe hij zich voelt, en aan lichaamstaal kun je het merken. Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier.
Wat boeit jouw baby het meest, herkent hij al dingen het huis? Tip: Jouw baby kan zich gaan vervelen als hij steeds hetzelfde ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft. Varieer daarom de omgeving van jouw baby en verplaats bijvoorbeeld de box, het wipstoeltje, speelkleed op de grond en/of varieer met speeltjes.
Met 7 maanden slapen veel baby's nog 2, of soms 3 keer. Na een jaar schakelt je kind geleidelijk over naar 1 keer slapen overdag. Tussen de slaapjes door zijn veel baby's 2-4 uur wakker. 's Nachts heeft je baby rond de 11 uur slaap nodig, maar slaapt meestal niet aan een stuk door.
Een baby van 7 maanden slaapt overdag nog twee tot drie uur per dag en slaapt 's nachts in totaal zo'n elf uur. Tussen de slaapjes door, is hij twee tot tweeënhalf uur wakker.
Eigenlijk is al het fruit geschikt voor baby's. Wel houden ze vaak van zachte, zoete smaken zoals banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango. Later kun je ook wat zuurder fruit proberen zoals kiwi's, pruimen, nectarines, aardbeien, bosbessen, mandarijn, sinaasappel en ontpitte en ontvelde druiven.
Geef kleine stukjes (ongeveer zo groot als een postzegel). Stop het brood in de zijkant van de mond, bij de wang. Je baby zal waarschijnlijk automatisch beginnen te kauwen. Als je kind eenmaal gewend is, pakt het zelf de stukjes van zijn bord.
Met 7 maanden heeft je baby nog ongeveer 500-550 milliliter melk per dag nodig. Als je baby flesvoeding krijgt, geef je nu opvolgmelk. Dit geef je verdeeld over de dag. Hoeveel flessen je baby van 7 maanden nodig heeft, hangt ook af van hoeveel maaltijden vaste voeding hij al eet.
Tijdens zijn slaap kan jouw baby last hebben van angsten en zelfs nachtmerries. Heel anders dan bij nachtmerries, is het mogelijk dat jouw baby begint te gillen en te huilen terwijl hij slaapt. Op zulke momenten is hij misschien niet in staat je te herkennen, dus is het beter hem niet wakker te maken.
Zodra je baby 7 à 8 maanden oud is, kan hij mensen en dingen herkennen die zich aan de andere kant van de kamer bevinden.Hij kan snel bewegende objecten volgen, ernaar wijzen, ze vastpakken en in zijn mond stoppen.
Naar achteren tijgeren op de buik: dit leren baby's gemiddeld tussen de 7 en 8 maanden. Naar voren tijgeren op de buik:baby's leren gemiddeld tussen de 8 en 9,5 maanden om naar voren te tijgeren op hun buik door zich met de armen voort te trekken en met de benen af te zetten.
Laat je baby na 17.00 tot bedtijd niet meer slapen, anders is er geen slaapdrang voor de nacht. Alles na 18.00 is een goede bedtijd en de ochtend mag beginnen vanaf 06.00. Dit is gebaseerd op het circadiaanse ritme en de invloed van licht en zon.
3 à 5 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per voeding: 150 - 200 ml. 1 à 2 keer per dag een klein bordje (evt. geprakte) groente, fruit, rijst of pasta en eventueel een beetje brood of broodkorst.