Klimop hecht zich aan bijna iedere ondergrond door middel van de hechtwortels aan de stengel. Bij een boom maken de ranken ook nog een windende beweging waardoor een boom op de lange duur ook gewurgd kan worden.
Vanaf leveringen zijn ze al voor minimaal 90% dicht, daarna heeft de kant en klaar haag ongeveer een half jaar nodig om volledig dicht te groeien. Plant je jouw haag in maart dan is deze is augustus 100% dicht. Maak je de haag van losse stokken? Dan heb je na een jaar een volledig dicht gegroeide haag.
De snelgroeiende klimop groeit zo'n 50 cm tot 70 cm per jaar. Dit hangt af van de standplaats en de weersomstandigheden. Doordat hij zo snel groeit, heeft u binnen afzienbare tijd een mooie, groene, hoge haag. De plant kan enorm hoog worden, wel zo'n 10 meter.
Klimop kan 20 tot 30 meter hoog klimmen, groeit ook op muren, torens en bomen en is ook een prima bodembedekker. Klimop kan 400 jaar oud worden en een stamomtrek van 1 meter halen.
Nu het stekje in het water staat, zal het plantje langzaam wortels gaan ontwikkelen. Het zal zo'n 4 tot 6 weken duren voordat de wortels groot genoeg zijn om het stekje te planten. Ververs in de tussentijd het water regelmatig, zodat schimmels en bacteriën geen grip krijgen op het stekje.
De wortels van de klimop dringen diep in de voegen en kunnen er nauwelijks worden uitgehaald. Bij het planten moet daarom goed worden bedacht, of klimop de juiste keus is en of het muurwerk daartegen bestand is.
Klimop is heel makkelijk te stekken. Aan takken die op de grond liggen gaan vanzelf al wortels groeien, die kun je los snijden van de moederplant en apart opkweken. Knip in de late zomer/vroege herfst een stekje van 10-15 cm.
Zon. In de volle zon verliest de hedera veel vocht via het blad. Voorkom dat je hedera uitdroogt en geef hem voldoende water.
Zoals we al eerder schreven, is klimop geen veeleisende plant en groeit ze zowel in de schaduw als in de zon. Op heel zure grond zal klimop niet goed gedijen. Bij klei en leemgrond voeg je best wat compost toe. Let er ook op dat de planten niet constant in het water blijven staan.
Verwijder de aangetaste delen van de plant of probeer de spint van de plant te spoelen.Zorg er ook voor dat jij de klimop 1 à 2 keer per jaar bemest met een geschikte meststof. Dat maakt de plant weerbaarder tegen plagen en zal de hedera snel laten groeien.
Klimop is een groenblijvende, houtige klimplant die bij voorkeur groeit op zwak zure tot kalkrijke, matig droge tot matig vochtige gronden. De soort is schaduwminnend, maar kan ook in lichtrijke omstandigheden best lange tijd overleven.
Bij oude zachtere stenen en cement onttrekt de Hedera kalk en kan de muur verzwakt worden. Wel kunnen andere aspecten voor schade aan bouwwerken zorgen. Het kan via de kozijnen naar binnen groeien, dakpannen ontwrichten en goten of afvoerpijpen verstoppen.
De standaard klimop (Hedera Helix) heeft wat kleinere blaadjes en is daarom iets minder snel volgroeid dan de Ierse klimop (Hedera Hibernica). Voor de Helix kunt u ongeveer uit gaan van zo'n 25 tot 50 centimeter per jaar. De Hibernica wordt al snel een grote jongen.
Klimop kan snoei erg goed verdragen en zal altijd weer uitlopen. Door regelmatige snoei ontstaat er een dichte 'haag'. Eigenlijk knipt u een klimopwand ook net als een haag. Met een scherpe heggenschaar knipt u de wand op de gewenste breedte.
Hoe moet ik klimop verdelgen? De beste manier om klimop blijvend te verwijderen, is door de wortels uit de bodem te halen en de plant vervolgens, met de nodige dosis geduld, te laten afsterven. Dit vraagt tijd maar is wel de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat de klimop niet teruggroeit.
In principe kan je de klimop het hele jaar door snoeien, zolang het maar niet vriest. Het beste kan je een klimop twee keer per jaar een snoeibeurt geven. Doe dit bijvoorbeeld in mei en in september. Zo heeft de plant steeds voldoende hersteltijd en krijg je een mooie groene haag.
Voor klimop als haag aan draad worden de volgende plantafstanden aangehouden: Kleine potten (40-60 cm lang) 5 per lengtemeter. Grotere potten met een bamboestok (80/100 cm hoog) 4-5 per lengtemeter. Nog grotere potten met een bamboestok (150-200 cm hoog) 3-4 per lengtemeter.
Wanneer Klimop bomen en muren beklimt wordt al gauw de schaar bovengehaald. Klimop zou bomen wurgen en metselwerk aantasten. Maar niets is minder waar: Klimop is geen parasiet en zorgt zelfs voor extra isolatie en een droge muur.
Hedera grond & voeding
Deze potgrond bevat voldoende voeding voor jouw Hedera voor 6 tot 8 weken. Daarna kun je Pokon Plantenvoeding of voedingskegels gebruiken. Door je Hedera elk jaar in het voorjaar bij te voeden met Pokon Tuinmest, zorg je ervoor dat je klimop nóg mooier groen wordt en gezond blijft.
Plant de klimop daarom het liefst tijdens een vorstvrije periode. Als we dan toch een specifieke periode moeten noemen, kies dan het najaar om je hedera aan te planten. Simpelweg omdat de grond dan nog lekker warm is en je niet overdreven hoeft te bewateren om de wortels goed vochtig te houden.
Aan de slag! Maak een gat dat ongeveer 5 tot 10 centimeter dieper en breder is dan de maat van de pot. Plant je een haag dan graaf je een sleuf die hieraan voldoet. Zorg er bij arme grond voor dat je een laagje koemestkorrels in het gat strooit.
Een Hedera is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd hiervoor is het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober).
Wij raden u wel af om gedurende vorstperiodes in de winter te snoeien. De beste tijdstippen van snoei zijn in het voorjaar, in april en mei na de eerste groei. En in het najaar, Augustus, September zodat de klimop nog kan herstellen van de snoeibeurt voordat de winter invalt.