Het jodendom is in veel opzichten bijzonder. Het is een van de eerste en oudste religies met één God en de enige godsdienst die ook een volk is.
Het christendom was al eerder ontstaan. Daar heb je als het goed is al les over gehad.
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Volgens het eerste Bijbelboek Genesis schiep God op de zesde scheppingsdag de eerste mens. Het Hebreeuwse woord voor 'mens' is Adam. God schonk Adam het paradijs, een prachtige tuin, om te verzorgen.
De aard of natuur van Jezus bleef een belangrijk thema. Ook in deze eeuw geloofden sommigen (zoals Paulus van Samosata) niet in zijn godheid en anderen (zoals Praxeas en Sabellius) juist niet in zijn mens-zijn. De doctrine dat Jezus Christus "waarachtig God en waarachtig mens" was, werd dominant in de Kerk.
De geschiedenis van het christendom begint, volgens de Bijbel en naar de mening van christenen, in Palestina in de dagen van Jezus van Nazareth. In wetenschappelijk-historische zin “treden de christenen de grote geschiedenis binnen” met de vermeldingen door Plinius, Tacitus en Suetonius in de jaren 110-120 na Chr.
De Romeinen geloofden in meerdere goden. Dat noem je polytheïsme, van het Griekse poly = veel en theos = god. Eigenlijk geloofden ze eerst vooral in natuurkrachten. Later gaven Etruskische koningen de goden een gezicht.
God de Vader is de allerhoogste God waarin we geloven en die wij aanbidden. Hij is de hoogste Schepper, Heerser en Bewaker van al het bestaande. Hij is volmaakt, almachtig en alwetend. Hij heeft 'een lichaam van vlees en beenderen, even tastbaar als dat van de mens' (LV 130:22).
Christenen geloven in één God maar spreken wel van de drie-eenheid God, Jezus en de Heilige Geest. God is de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest is de Geest van God (zowel de Vader als de Zoon) op aarde en in mensen.
JHWH of JHVH komt van de Hebreeuwse lettercombinatie יהוה Jod-Hee-Waw-Hee en is in de Hebreeuwse Bijbel de naam van God. Deze lettercombinatie wordt ook wel tetragram(maton) genoemd (Grieks: τετραγράμματον, "woord van vier letters").
Het heilige boek is circa 1.500 jaar oud. De onderzoekers gebruikten C14-datering om de leeftijd van de organische materialen – die gebruikt zijn om het boek te maken – te bepalen. De tekst in deze Koran is met 95,4% zekerheid geschreven tussen het jaar 568 en 645 na Christus.
Het christendom blijft de grootste religie ter wereld met meer dan 2,5 miljard gelovigen. Dat meldt het International Bulletin of Mission Research van de World Christian Encyclopedia. Daarmee bedraagt het aandeel christenen in de wereldbevolking 32,2 procent.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 31 procent van de wereldbevolking), de islam (25 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme en de traditionele Chinese religie ( beide 5 procent).
Christenen vormen vandaag de grootste religieuze groep op aarde. Moslims komen op de tweede plaats. Beide religies zullen de komende decennia verder groeien. Omdat de islam echter sneller groeit wordt die tegen 2060 nagenoeg even groot als de christelijke godsdienst.
Zowel het Christendom, als de Islam en het Joodse geloof stellen dat Abraham hun aartsvader is.
De Koran of Qoer'ān (Arabisch: القرآن, al-qoer'ān) is het enige van de door moslims erkende islamitische heilige boeken dat zuiver zou zijn overgeleverd. Volgens de islamitische traditie zijn de woorden in de Arabische taal door God via de engel Djibriel aan de profeet Mohammed geopenbaard.
Vader van Jezus
Volgens Lucas woonde Jozef in Nazaret en reisde hij in verband met een volkstelling met Maria naar Bethlehem "om zich te laten inschrijven". Toen zij in Bethlehem waren aangekomen, begon de bevalling en werd Jezus daar geboren (Lucas 2:1-7).
Voorafgaande aan Jezus' dood volgens de Evangeliën
In waarschijnlijk zijn 33e levensjaar werd Jezus van Nazareth net voor het joodse paasfeest door Judas Iskariot, een van zijn volgelingen, met een kus verraden en door een groep van Romeinse soldaten, hogepriesters, oversten en tempeldienaars gearresteerd.
Hoewel de Bijbel bestaat uit een grote verzameling losse geschriften van diverse auteurs, wordt hij in het christendom als één werk beschouwd, als de door God geopenbaarde waarheid, oftewel het "onfeilbare Woord van God", aangezien alle auteurs worden verondersteld direct te zijn geïnspireerd door God.
Meestal verving men de naam Jahweh door 'Heer'. In het Hebreeuws is dat 'Edonai'. Dit gebruik bestond vermoedelijk reeds in de tijd van Christus. Daardoor is het te verklaren dat men in het Nieuwe Testament nooit de naam 'Jahweh' aantreft maar wel 'God', of de 'Heer', of 'Heer God'.
De heilige Geest is Gods presentie binnen de mens.God komt nu niet langer van buitenaf.Hij komt in de Geest als het ware van binnenuit. Waar het in de christologie gaat om God voor ons, gaat het in de pneumatologie - dit is de christelijke leer over de Geest - om God in ons.
Met God de Vader wordt in de theologie het mannelijke en vaderlijke concept of aspect van God aangeduid. De uitdrukking verwijst daarbij zowel naar God als Schepper van de wereld en van de mensheid, als naar het idee dat Jezus Christus de zoon van God is.
De Romeinse goden
De belangrijkste Romeinse goden waren de oppergod Jupiter (hemelgod, vader van de godenfamilie en schutspatroon van Rome), Júno (zijn echtgenoot), Minérva (de godin van alle verstandelijke en handvaardige kundigheden) en Mars (de god van de oorlog en de groeikracht in de lente).
De keizer – Constantijn de Grote – zag in dat hij er niet meer omheen kon en maakte het christendom gelijk aan andere religies. Tegen de tijd dat keizer Theodosius aan de macht kwam werd het christendom een staatsgodsdienst. Uiteindelijk, rond 392 n.C., werden alle andere godsdiensten verboden.
De Kerk bestaat al meer dan tweeduizend jaar. In die tijd heeft zij een rijke geschiedenis opgebouwd. De apostolische Kerk van de eerste eeuw(en) neemt hierbij een bijzondere plaats in. Toen werd immers de basis gelegd voor de christelijke geloofsgemeenschap zoals die vandaag bestaat.