Eiwitten zijn ook vaak verzurende voedingsmiddelen. En te veel verzuring lokt ontstekingen uit. Daarom is het zo belangrijk om naast voldoende eiwit ook veel basische voeding als water, kruidenthee, noten, zaden, groente en fruit te eten/drinken.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Net zoals boswellia heeft kurkuma ook een ontstekingsremmende werking. De werkzame stof in kurkuma is curcumine. Studies tonen aan dat deze stof ontstekingsremmend werkt en kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende, dan kan de arts diclofenac voorschrijven. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit. Samen met vezels en vitamine C bevatten bessen fytochemicaliën van plantpigment, zoals anthocyanines en ellaginezuur, die mogelijk de oorzaak zijn van hun gezondheidsvoordelen.
Wat is niet gezond? Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Gemberthee: een krachtige ontstekingsremmer
Gember staat al eeuwen bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Gember bevat natuurlijke verbindingen: gingerolen. Die helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
Een ontsteking is klinisch te herkennen aan 5 klassieke tekenen: rubor (roodheid), calor (warmte), tumor (zwelling), dolor (pijn) en functio laesa (functieverlies).
'Ja!Onze onderzoeksresultaten laten zien dat het de ontstekingen zijn die de vermoeidheid veroorzaken.
Laaggradige ontstekingen worden ook wel stille ontstekingen genoemd, omdat ze vaak onopgemerkt blijven en zich langzaam kunnen opbouwen.
Psychologische stress, zoals langdurig te hoge werkdruk, relatieproblemen, onrecht, eenzaamheid of financiële stress kunnen daarom belangrijke oorzaken zijn waardoor een ontsteking chronisch wordt. Hoe meer leed iemand heeft meegemaakt in zijn leven, hoe groter de kans dat dergelijke factoren meespelen.
Stresshormonen. Bij stress komen er stresshormonen vrij, zoals adrenaline en cortisol. Cortisol heeft invloed op het immuunsysteem, de bloedstolling en op de hoeveelheid ontstekingsreacties in het lichaam.
Ze werken bovendien ontstekingsremmend en verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Feit is dat een ei meer cholesterol bevat dan andere voedingsmiddelen.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Vitamine D werkt ontstekingsremmend.
Broccoli
Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van veel kruisbloemige groenten in verband wordt gebracht met een verminderd risico op hartziekten. Dit kan te maken hebben met de ontstekingsremmende effecten van de antioxidanten die ze bevatten. “Broccoli is voedzaam en ontstekingsremmend.”
Bij chronisch gebruik is er namelijk al leverschade gerapporteerd bij 3 tot 4 gram paracetamol per dag. Vandaar dat volgens de huidige richtlijnen bij chronisch gebruik (langer dan een maand) de maximale dagdosering van 2,5 gram wordt geadviseerd. ' Je hoort vaak de term 'één is geen', als het om paracetamol gaat.
Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u paracetamol gebruiken. Dit medicijn is in die gevallen een veiliger medicijn dan een ontstekingsremmende pijnstiller, die hier vaak voor wordt aangeraden. Het werkt meestal even goed. Dit medicijn vermindert de pijn, maar heeft geen effect op de ontsteking en zwelling.
Ibuprofen stilt pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts. Paracetamol doet hetzelfde, maar werkt niet ontstekingsremmend.
Een acute ontsteking duurt vaak enkele dagen en gaat vanzelf over. Spreken we van een chronische ontsteking, dan is dit een ontsteking die langdurig is en die steeds weer terug komt. Denk hierbij aan de ziekte van Crohn of COPD.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Regelmatig en gematigd sporten verlaagt je ontstekingswaarden in je bloed met 20-60%. Maar pas op: overmatig en onregelmatig sporten heeft het tegenovergestelde effect. Dus alleen in het weekend helemaal los gaan in de sportschool is niet verstandig. Elke dag een stukje wandelen, fietsen of zwemmen wel.