Een uitrit wordt gekenmerkt door de bestemming of de constructie ervan. Bij een zichtbaar beperkte bestemming, bijvoorbeeld de uitgang van een garagebox, een boerderij of een benzinestation, is vaak meteen duidelijk dat het een uitrit is.
Je hebt met een uitrit te maken als je over een doorgetrokken trottoirband moet rijden waar een eventueel trottoir ook is doorgetrokken. Dat zien we bij de Vrouwkensakker: het parkeerterrein is aangesloten met een uitrit die met schuine uitritblokken net zo is aangelegd als de meeste particuliere uitritten.
Bij het verlaten van een uitrit moet je aan het overige verkeer voorrang verlenen. In de film gaan we een uitrit naderen en afslaan naar links. ( het middenberm is te kort voor de hele auto om veilig voor te sorteren dus mogen wij daar niet staan! Anders blokker je het verkeer.)
Het is verboden om te parkeren voor een inrit of een uitrit. Dit staat letterlijk te lezen in artikel 24 RVV. De buur begaat met andere woorden een overtreding op de verkeersregels en kan daarvoor beboet worden. Hiervoor kan er dan ook contact worden opgenomen met de politie.
Een uitweg (ook wel inrit, uitrit en oprit genoemd) is een ingang of uitgang van een perceel voor motorvoertuigen om de openbare weg te bereiken, gelegen op gemeentegrond.
Je mag op de openbare weg voor geen enkele inrit, uitrit of garagepoort parkeren, tenzij de nummerplaat van het geparkeerde voertuig daar duidelijk op vermeld staat. Ook al is de garage in kwestie jouw eigendom. Wanneer een voertuig je oprit of poort toch blokkeert, kan je naar de politie bellen.
Wat kunt u doen indien een voertuig dat zich op de openbare weg bevindt de toegang tot uw garage of oprit blokkeert? Aangezien het een overtreding is op de wegcode, zult u een beroep moeten doen op de politie opdat ze ter plaatse komt, de situatie opmeet en een proces-verbaal opstelt.
De persoon voor wiens eigendom je geparkeerd staat, kan aan de politie vragen om je voertuig weg te takelen. De politie is hiertoe niet verplicht. Normaal zal ze eerst proberen uit te zoeken wie de eigenaar is van het voertuig, zodat deze zijn of haar voertuig vrijwillig kan verplaatsen.
Mag je parkeren voor je eigen uitrit of garage? Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens uit 1990 is in artikel 24, lid 1b, is duidelijk. Het mag officieel niet.
De in/uitritvergunning heb je nodig als je je eigen terrein met de openbare weg wilt verbinden. Als je wilt verbouwen op je terrein en het gaat niet om een bouwwerk, heb je een aanlegvergunning nodig.
Voorrangsregels woonerf
Op een woonerf gelden geen speciale voorrangsregels. Voetgangers en fietsers hebben dus niet altijd voorrang op een woonerf, zoals sommige mensen denken. Bij het inrijden of verlaten van een woonerf kan er sprake zijn van een uitrit, waar bestuurders al het andere verkeer voor moeten laten gaan.
Dat je van een parkeerplaats af komt maakt het geen uitrit. Er is geen regel dat je voorrang moet verlenen als je van een parkeerterrein af komt.
Wegrijden uit een parkeervak, achteruitrijden, een inrit oprijden, inparkeren en een uitrit verlaten zijn bijzondere manoeuvres. Dit staat in artikel 54 Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV):
U mag uw voertuig niet parkeren voor een inrit of een uitrit. Houd altijd rekening met ander verkeer als je parkeert. Parkeer niet (half) op de stoep. Als je een parkeerplek verlaat, laat dan het overige verkeer voorgaan.
Bel bij parkeeroverlast dan ook met de gemeente of meld het via hun website. De politie grijpt alleen in als een verkeerd geparkeerde auto, motor of ander voertuig zó geparkeerd staat dat het gevaar oplevert voor anderen. Alleen in dat geval kunt u bellen met 0900-8844.
Fout geparkeerd
Wanneer je je wagen ergens achterliet waar hij niet mag staan, zal een politie-inspecteur altijd eerst proberen om jou te bereiken. Via de nummerplaat weet de politie wie de eigenaar is. Blijk je telefonisch niet bereikbaar, dan belt de politie de takeldienst die actief is in de regio.
Voor een oprit gelden dezelfde principes. “Als het duidelijk om een oprit gaat die toegang verleent tot een garage of een privé-eigendom, dan mag je die toegang niet verhinderen.” Voor de voortuin die naast die oprit is gelegen, liggen de zaken helemaal anders. “Dat is de openbare weg, waar iedereen mag parkeren.
Of u uw auto mag parkeren op een oprit, hangt af van de verkeerssituatie. Soms is een oprit onderdeel van de openbare weg, bijvoorbeeld als de oprit over een stoep loopt.De oprit wordt dan niet beschouwd als 'eigen terrein' en u mag uw auto daar niet parkeren.
Gewoon opnieuw bellen met de gemeente. Jij hebt gewoon vrij recht op gebruik van je oprit. Je kan de gemeente vragen een kruis te schilderen voor de oprit zodat duidelijk is voor iedereen dat je er niet mag parkeren met je auto.
Een oprit is het gedeelte van een woonperceel bedoeld voor het parkeren of stallen van een voertuig, of voor het bereiken van de bij het huis behorende garage. Een oprit is altijd direct bereikbaar vanaf de openbare weg.
Het antwoord op deze vraag is: nee, je mag niet zomaar in je voortuin parkeren. Als je een parkeerplaats maakt van je voortuin, maak je in feite namelijk een nieuwe uitweg op de bestaande weg.
Komt u dus met de auto of fiets langs een uitrit, dan heeft u voorrang op het verkeer dat uit de uitrit komt rijden, ook al komt deze bestuurder van rechts. De wet spreekt over “bestuurder” en niet over personen. Toch heeft ook een voetganger voorrang op al het verkeer dat uit een uitrit komt.
Het aanleggen van verharde constructies, opritten, overwelvingen en terrassen is vergunningsplichtig.