Pleisterwerk is de manier van stukadoors om een muur of plafond glad te maken ( schilder klaar ), het gebruikte materiaal wordt hierbij pleistergips genoemd. Pleisterwerk is dus stukadoorswerk zonder structuur.
Wat is pleisterwerk? Pleisterwerk is het aanbrengen van een dunne laag mortel, die niet dikker is dan 6 millimeter. Pleisterwerk gebruik je dientengevolge bij lichte beschadigingen aan je muur of je plafond. Pleisterwerk wordt ook wel glad stucwerk genoemd.
Stuken op gipsplaat
Voor het aanbrengen van stucwerk dienen speciale stucplaten gebruikt te worden. Een gewone gipsplaat kan niet zomaar gebruikt worden voor het aanbrengen van stucwerk, omdat deze een andere kartonlaag dan stucplaten hebben en eerst met een primer (Flevopol) voorbewerkt moeten worden.
Pleister of pleistermortel is een laag mortel van enkele millimeters tot enkele centimeters dik, in hoofdzaak bestaande uit gips of kalk, soms met zand en andere toeslagen vermengd, aangebracht op een muur, gewelf of plafond.
Verschil tussen stucplaten en gipsplaten
Ook de structuur van het karton verschilt in grote mate: bij gipsplaten dient gewerkt te worden met voorstrijkmiddel, terwijl het poreuze karton van een stucplaat ontworpen is om er direct op te stucadoren.
Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Sono plaat 22mm.
Over bestaand stucwerk zoals granol, spack etc. kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
Waarom de badkamer voorzien van stucwerk? Stucwerk is een van de nieuwste trends op het gebied van wandafwerking in badkamers. Pleisterwerk dat volledig waterdicht is en ook nog eens een stuk hygiënischer is dan badkamertegels is dan ook een fantastisch alternatief voor het betegelen van badkamermuren.
De belangrijkste redenen voor het aanbrengen van voorstrijk voor het stucen en erna zijn: De zuigende werking tegengaan – Het stucwerk zal langzaam drogen, waardoor het zich beter aan de ondergrond hecht. Een ruwere ondergrond verkrijgen – Een te glad oppervlak zorgt ervoor dat stucwerk zich niet kan hechten.
Uw binnenmuur bepleisteren zorgt niet alleen voor een esthetische afwerking maar dient ook als een luchtdichte afwerking van de wand. Daarnaast is het ook gewoon makkelijker om de muur nadien te verven of te behangen.
Renovlies als alternatief voor stucen
Renovlies, ook wel glasvlies of scanbehang genoemd, is tegenwoordig wat populairder. Dit komt omdat het resultaat lijkt op glad stucwerk. Renovlies is daarentegen een stuk goedkoper. Ook is het snel aan te brengen en werkt het oneffenheden weg.
Over het algemeen is het beter om niet meer dan twee lagen stucwerk op elkaar aan te brengen om de droogtijd niet te beïnvloeden.
Dit heb je nodig: stucmiddel, speciekuip, mortelmixer, raapbord, stukadoorstroffel, pleisterspaan, rijlat, spackmes, spons en een plantenspuit.
De gemiddelde dikte van de pleisterlaag bedraagt meestal ongeveer 10 mm. Bij renovaties kan dit echter soms oplopen tot 20 à 25 mm (of meer), afhankelijk van de staat en de vlakheid van de ondergrond.
Als u uw muren sausklaar of behangklaar wilt laten maken zal de stukadoor een gipslaag moeten aanbrengen. De gipsmortel die aangebracht wordt wordt glad gemaakt en gepleisterd. Pleisteren is niets anders dan het glad en vlak maken van de muren en plafonds.
Pleisterwerken zijn altijd nodig, zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten. Met de nodige oefening kan je zelf pleisterwerken uitvoeren.
Als je gaat verven zonder vooraf voor te strijken, is er een grotere kans op strepen en glansverschillen. Bovendien hoef je minder muurverf te gebruiken, omdat de zuigende werking van de muur compleet ongedaan wordt gemaakt.
Dit kan gedaan worden door zowel een schilder als een stukadoor en je hele woning kan binnen een dag klaar zijn. Deze opties zijn goedkoop, omdat de klussen niet arbeidsintensief zijn. Hoe groter het aantal vierkante meters, hoe lager de prijs per eenheid.
Hoelang moet je wachten voordat je stucwerk kunt overschilderen? Gemiddeld moet je per millimeter pleisterwerk, twee dagen reserveren om het te laten drogen. Gemiddeld zal het stucwerk ongeveer 6 tot 14 dagen moeten drogen.
De dikte van de stuclaag
Hoe dikker je de lagen aangebracht hebt, hoe langer het duurt voordat deze gedroogd is. Je moet er daarom rekening mee houden dat stucwerk gemiddeld 1 millimeter per dag droogt. Als je een dikte van 3 centimeter hebt, dien je de muren en het plafond dus voor 30 dagen te laten drogen.
U kunt kiezen om de badkamer glad te laten stucen en te verven of een prachtige betonlook afwerking aan te laten brengen door een stukadoor. De kosten van het stucen van een badkamer zijn in het algemeen goedkoper dan een badkamer laten betegelen met badkamertegels.
De dikte van een stuclaag op de muur kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type stucwerk, de gewenste afwerking en de staat van de ondergrond. Over het algemeen kan de dikte van een stuclaag variëren tussen de 1 tot wel 10 millimeter.
De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren. Je hoeft hier dus geen voorstrijkmiddel te gebruiken. Bij gipsplaten moet dat namelijk wel.
Voor deze voorbehandeling kan het beste gebruik gemaakt worden van speciale stuc- voorstrijk. De voorstrijk zal daarbij de onregelmatige zuiging van de ondergrond opheffen en deze geschikt maken voor het verder afwerken. Om te beginnen dient een pas gestukte muur of plafond glad gemaakt te worden.