De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Je kleding kun je het beste op een donkere plek bewaren. Dan hoef je niet meteen aan de kelder te denken; kastdeuren doen al wonderen. Zolang er maar niet te veel zonlicht bij komt. Anders krijg je nare verkleuringen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Bijvoorbeeld een poef of hocker met opbergruimte. Zet hem aan het voeteneind van je bed. Gebruik hem om je schoenen aan te trekken en om je kleding in op te bergen. Ook kun je een kleine poef naast je bed zetten en deze als nachtkastje en opbergplek gebruiken.
Zomerse kleding en schoenen kun je het best opbergen op een droge plek waar het (zo goed als) altijd op kamertemperatuur is. De zolder is een prima plek om alles te stallen, mits het er goed geïsoleerd is en áltijd droog blijft. Bovenin je kledingkast, onder het bed of trap zijn ook goede opbergplekken.
Om hem te beschermen tegen stof en insecten, kun je hem in een luchtdichte zak of doos opbergen. Je kunt ook een plastic hoes kopen die je vacuüm kunt zuigen met je stofzuiger of bewaar 'm in een plastic bak met deksel. Zorg ervoor dat je trui volledig droog is voordat je hem opbergt om nare geurtjes te voorkomen.
Blouses en jurken van zijde, 100% katoen, satijn, fluweel en rayon kun je het beste aan een hanger ophangen. Ook nette broeken, blazers en jumpsuits moet je ophangen. Sweaters, hoodies en truien daarentegen, kun je juist wel beter opvouwen dan ophangen. Deze kledingstukken rekken namelijk uit als je ze ophangt.
Een halfuurtje is voldoende, daarna kan je het textiel gewoon wassen in de wasmachine, zoals normaal. Iets meer omslachtig is het gebruik van een emmer met 50 % azijn en 50 % heet water om in je kleerkast te plaatsen.
Het ziet er fantastisch uit zo'n mooie strakke jurk, maar echt fijn om te dragen is het niet op een zomerse warme dag. Doordat de stof strak om je lichaam valt, plakt het sneller tegen je aan en zorgt het voor meer transpiratie. Kies liever luchtige en wijde kleding in de juiste pasvorm.
Je kunt natuurlijk ook altijd een gilet meenemen die je kunt dragen over jouw T-shirt of blouse, als het wat afkoelt. Of je draagt gewoon een jurkje of blouse met lange mouwen, om er zeker van te zijn dat je geen kippenvel krijgt. Als het warmer is dan 20 graden dan kun je dus prima zonder jas naar buiten.
De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte meer buiten houdt dan andere stoffen.
Badzout, bakpoeder of natriumbicarbonaat: strooi één van deze stoffen op de planken of vermeng het met wat water in een kom en plaats het in de kast. Na een paar uur kun je het poeder wegzuigen of de kom verwijderen – en je kast ruikt weer als nieuw.
In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
De bekendste methode om pilling te voorkomen is de vriezer. Stop je nieuwe item gewoon in een plastic zak en plaats deze ongeveer 48 uur in de vriezer. Zodra deze uren voorbij zijn, mag het item ontdooien en moet het direct in de machine worden geplaatst voor een eerste wasbeurt. Waarom dit zo goed werkt?
Veel cooler en overzichtelijker: een kledingladder. Hij neemt niet veel ruimte in beslag en hij is ideaal om je kleren netjes aan op te hangen. Nog gezelliger wordt het als je guirlandes of een lichtketting over de ladder drapeert.
Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Kies kleding van luchtige stoffen zoals katoen of linnen. Wij Nederlanders staan bekend om onze lichte huidjes en hebben dan ook de neiging om snel te verbranden. Kies dus voor kleding die wat meer bedekt. Het klinkt tegenstrijdig, maar een lange broek of jurk is comfortabeler dan u denkt in extreme hitte.
Winterjassen bij temperaturen onder de 10 graden
Wanneer het buiten 8 á 9 graden is, dan zul je merken dat je tussenjasje toch wel een beetje te fris wordt. Vooral bij een koud Hollands windje. Bij temperaturen onder de 10 graden raden we dan al snel een winterjasje aan.
Wanneer het 15 graden is, kun je bijna iedere top of T-shirt in je kast dragen. Zolang je ze maar combineert met de juiste buitenkleding. Op een bewolkte of regenachtige dag dat het 15 graden is, kies je een knusse top met lange mouwen voor onder een licht jack.
Zwart neemt warmte op en wit niet, maar hoe zit het dan met andere kleuren? Stijgt de temperatuur geleidelijk naargelang hoe donker de kleur is? Als een zwarte auto in de zon staat, wordt hij warm omdat de kleur zwart de energie van de zonnestralen opneemt. Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Bij kou vernauwen de bloedvaten in je huid. Er stroomt dan minder warm bloed door je huid dat warmte aan de buitenkant afgeeft. Als je een dikkere vetlaag hebt, blijft dat bloed stromen, waardoor je lichaamstemperatuur stabiel blijft. Daarnaast heeft het te maken met spiermassa, die genereert namelijk veel warmte.
Kies voor lichte en ademende stoffen: Ga voor kledingstukken gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen of zijde. Deze stoffen laten lucht door en helpen je lichaam koel te blijven.
Motten houden niet van de geur van lavendel.
Hoe gebruik je de Kruidvat Mottenballen? Haal de tabletten uit de verpakking (het witte zakje niet verwijderen) en leg ze verspreid in de kledingkast. Zes tabletten geven gedurende drie maanden bescherming tegen motten en mottenlarven in een ruimte van circa 1m3.