Oorzaken snurken Bovendien worden slijmvliezen, net als de huid, op oudere leeftijd slapper, zodat zij makkelijker kunnen gaan trillen. Snurken wordt bevorderd door:Slapen op de rug; hierdoor zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren. Een van nature lang en vrij slap zacht gehemelte en huig.
Snurken als je op je zij slaapt
Als je op je zij slaapt, kan de tong nog steeds in de keelholte zakken en dus snurkgeluiden veroorzaken.
Omdat op de rug liggen het snurken versterkt, helpt het om op de buik of op de zij te slapen. Slapen op de buik is ideaal voor snurkers, want dan belemmert de tong de keelholte niet. Toch is dit niet aan te raden, omdat de nekwervels extra onder druk komen te staan. Zijlig is een betere oplossing.
SLAPEN OP UW BUIK
Deze slaaphouding is eveneens goed tegen snurken, maar slecht voor veel andere zaken. In deze positie kunnen de rug- en nekwervel moeilijk een rechte lijn vormen en daardoor kunt u last krijgen van nek- of rugklachten. Beter is het om een andere slaappositie aan te nemen.
De oorzaak van snurken is altijd door een vernauwing in de hogere luchtweg. Door samenvallende delen ter hoogte van de tong, het zachte gehemelte met de huig, of de keelwand stroomt de lucht daar dan heel snel door een nauwe doorgang met als gevolg dat dit nauwe deel gaat trillen en een snerpend geluid maakt.
Snurken komt voor op alle leeftijden en neemt toe met de leeftijd. Op hogere leeftijd snurken meer mensen en is het snurkgeluid harder. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt ten gevolge van ophoping van vetweefsel. De doorsnee van de luchtweg wordt hierdoor kleiner.
Slaap op je zij om snurken te voorkomen
Probeer dan eens op je zij in slaap te vallen. Je snurkt namelijk eerder wanneer je op je rug slaapt. Dit komt omdat spieren zoals de huig en de tong verslappen. Wanneer je op je rug ligt wordt hierdoor je luchtweg geblokkeerd.
De beste slaaphouding is de zijligging, gesteund met een lichaamskussen. Dan is de belasting van de nek en rug inimaal. Slapen op de rug kan ter afwisseling, maar te lang want het hoofd kan opzij draaien en daardoor kunnen klachten ontstaan. Met de juiste kussens kun je ervoor zorgen dat je goed ligt en blijft liggen.
Goeie houding: op je rug slapen
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een minderheid van de bevolking op zijn rug slaapt, terwijl het wel de goeie houding is. Het is verreweg de gezondste optie voor de meeste mensen: als u op uw rug slaapt, kunnen uw hoofd, nek en ruggengraat in een neutrale positie rusten.
Slaap op je zij
Op je buik slapen is belastend voor je nek. Slaap daarom bij voorkeur op je zij. Mensen snurken eerder op hun rug omdat de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong verslappen en daardoor de luchtweg blokkeren.
Snurken is niet alleen storend, maar kan ook leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, obesitas, vermoeidheid, concentratieproblemen en gedragsstoornissen. Dat blijkt uit doctoraatsonderzoek aan de VUB.
Trek een van uw neusgaten zo wijd mogelijk open door met een vinger uw wang opzij te trekken. Als uw andere neusgat tijdens het inademen inklapt ben u waarschijnlijk een neus snurker. Herhaal dit nogmaals bij uw andere neusgat. Klapt deze ook in dan ben u vrijwel zeker een neus snurker.
#6: Snurkers worden meestal niet wakker van hun eigen gesnurk. Het brein filtert de geluiden die het lichaam zelf maakt. Hierdoor word je wel wakker van externe geluiden (wekker, verkeer etc.) maar niet van je eigen gesnurk.
Over deze app
Met SnoreClock kun je eenvoudig controleren of je snurkt. Leg je smartphone naast je bed en druk op de rode knop in SnoreClock. De volgende ochtend weet je meer! SnoreClock registreert alle ruis tijdens de slaap en toont rode balken waar je de meeste kans hebt om te snurken.
Als beste uit onze test qua prijs en kwaliteit komt het anti snurk kussen van Tempur. Het kussen is gemaakt van traagschuim waardoor het zich aanpast aan je houding. Het hoofdkussen is hypoallergeen en is geschikt voor zowel rug- als zijslapers.
Slapen met een kussen tussen de benen kan ook helpen de bloedcirculatie in de onderste ledematen te verbeteren. Het helpt inderdaad om de compressie van bloedvaten te voorkomen en bevordert een betere oxygenatie van de weefsels.
Een hoofdkussen zorgt voor comfort, een ontspannen lichaam en daardoor een betere nachtrust. Ook kan een hoofdkussen helpen tegen kwalen als hoofdpijn en snurken. Het is dus gezond om op een kussen te slapen. De enige slaaphouding waarbij het slapen met een kussen ongezond kan zijn, is wanneer je op je buik slaapt.
Niet in de laatste plaats op je hartgezondheid. Er zijn diverse wetenschappelijke studies die erop lijken te wijzen dat mensen die op hun hart moeten letten maar beter op hun rechterzij kunnen slapen.
Buikslaper. Hoewel buiklig er lekker knus uitziet, is het de meest belastende en ongezonde slaaphouding. Buikslapen vlakt de lendenkromming af, waardoor je ruggengraat geen mooie s-curve meer vormt. Je onderrug staat de hele tijd onder druk en op de koop toe ligt je nek gedraaid.
Slapen op de buik: buikslaper
De kans is groot dat u overdag wat meer gereserveerd en op uzelf bent. U sluit zich graag af voor anderen, waardoor u soms wat afstandelijk kunt overkomen. Ondanks dat het lichamelijk niet de beste houding is om in te slapen ervaart u het waarschijnlijk als veilig.
De milt bevindt zich aan de linkerkant van het lichaam. Door op je linkerzij te liggen, wordt het bloed beter gefilterd en functioneert het lymfesysteem optimaal.
De techniekkosten variëren tussen de €295,- tot €595,- afhankelijk van de garantieperiode en het type beugel. Een afspraak maken over anti-snurkbeugel mogelijkheden kan telefonisch of via het contact formulier.
De meest spontane oplossing om het snurken te stoppen, is om de partner een schop te geven, hem te duwen of te wekken. Sommigen knijpen even de neus dicht van de snurker, in de hoop dat hij of zij zich in een andere slaaphouding gaat liggen.
De neussnurker is te herkennen aan een regelmatig snurkgeluid dat ratelend klinkt of fluitend klinkt. Het snurken komt doordat de ademhaling door de neus niet soepel gaat. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Als je er langere tijd last van hebt kan dit duiden op een neusafwijking of poliepen.
Hard snurken wordt door veel mensen geaccepteerd als een blijvende, weliswaar onschuldige maar vervelende kwaal. Snurken kan echter wel degelijk een medische oorzaak hebben en duiden op een slaapaandoening. Een van de meest voorkomende aandoeningen is slaapapneu.