De beste plaats in economyclass: zo ver mogelijk vooraan, maar idealiter niét bij de (lawaaierige) keuken/toiletten. Hou er ook rekening mee dat je vooraan in economy aan of bovenop de vleugel kunt zitten. Dat wil zeggen dat het zicht naar buiten belemmerd wordt, gesteld dat je aan het raam zit.
Wat is de beste plaats in het vliegtuig? Alles hangt af van wat u zoekt… Om zo weinig mogelijk last te hebben van turbulenties, moet men dicht bij de vleugels zitten, want op die plek is het vliegtuig het meest stabiel. Om bij de eersten te zijn bij het verlaten van het vliegtuig, zit u best links vooraan.
Over het algemeen zit je op een stoel achterin de cabine het meest veilig en dan ook nog in de buurt van een nooduitgang. Ook de plekken aan het gangpad zijn wat veiliger als er iets gebeurt, omdat je dan eerder het toestel kunt verlaten.
Op basis van die data kwamen ze tot de conclusie dat mensen die vooraan in het toestel zitten 49% kans hebben om de crash te overleven. Het zijn met name de passagiers in businessclass die vooraan zitten. Zit je in het vliegtuig net voor of net achter de vleugels, dan stijgt de overlevingskans tot 56%.
Als je zo min mogelijk turbulentie wil voelen, moet je in het midden van het midden gaan zitten. Aan de 'raamkant' voel je meer turbulentie dan in het midden van het gangpad. Waar je niet moet zitten, is aan de achterkant van het vliegtuig - daar voel je turbulentie sterker dan in het midden of aan de voorkant.
De meest veilige plek in het vliegtuig is over het algemeen achterin de cabine. De beste plek is dan bij de nooduitgang of daarbij in de buurt. Ook zijn plekken aan het gangpad gemiddeld veiliger dan de plekken aan het raam.
Alles voor het uitzicht
Waar kan je dan het best plaatsnemen? Kijk goed naar waar de vleugel zich bevindt en ga hier zo ver mogelijk vanaf zitten. Dus helemaal naar achteren, zodat de vleugel niet voor je neus zit, of ga vóór de vleugel zitten zodat ook hier je zicht niet belemmert wordt.
Plekje bij het raam
Voor degenen die graag naar buiten kijken tijdens een vlucht, vermijd dan de stoelen direct boven en vlak achter de vleugels. Hier heb je namelijk amper zicht naar buiten.
De beste plek in het vliegtuig
Bij de nooduitgangen en op de eerste rij van het toestel heb je vaak de meeste beenruimte. Helaas moet je hier vaak voor bijbetalen. Wil je deze extra kosten niet betalen of zijn deze plekken al vergeven? Dan is een stoel aan het gangpad een prettige keuze.
De meeste airlines bieden beenruimte aan in twee varianten: op de eerste rij(en), of bij de nooduitgang. De eerste rij heeft doorgaans de meeste beenruimte, soms tot wel 120 centimeter. Bij de nooduitgangen is de extra ruimte vaak iets beperkter, maar nog steeds ruim – meestal tot zo'n 86 centimeter.
In principe hoef je hier helemaal niet over na te denken, aangezien vliegen nog steeds een ontzettend veilig vervoersmiddel is. Wel zijn er statistisch gezien plekken waar je de meeste kans op overleven hebt. Volgens onderzoek is er een lichte voorkeur voor plaatsen achterin het vliegtuig.
Het beste antwoord. Er storten ongeveer 100 vliegtuigen per jaar neer. Dat is vergelijkbaar met 1 vliegtuig dat neerstort elke 3 of 4 dagen. Dagelijks worden er echter ongeveer 90.000 tot 100.000 vluchten uitgevoerd.
Vaak zijn dat de rijen aan de nooduitgangen, meestal ongeveer halverwege het toestel. Hou er wel rekening mee dat je op deze plekken verondersteld wordt in geval van nood hulp te bieden. Personen die met kinderen reizen mogen deze rij niet kiezen.
De beste stoelen in de B737-700 van Transavia zijn: 1A, 1B, 1C, 1D, 1E, 1F – je hebt hier iets meer beenruimte. 12A, 12B, 12C, 12D, 12E – door de nooduitgang heb je hier extra beenruimte. 13F – door het ontbreken van de stoel op rij 12 (in verband met de nooduitgang) heb je hier extra beenruimte.
Je kunt de klantenservice van een airline bellen om te overleggen of je behoefte hebt aan een tweede stoel. Elke airline heeft daarvoor eigen regels en kosten. Bij sommige airlines mag je dan ook extra bagage meenemen en sommige niet, check dus altijd alle voorwaarden.
Nooduitgang (extra beenruimte)
Deze stoelen worden in het oranje getoond en bieden in de meeste gevallen meer beenruimte. Iedereen zonder medische indicatie of zwangerschap mag hier plaats nemen.
Een stoel op de eerste rij geeft je meer beenruimte, 91 cm. Je kan makkelijk naar het toilet en je bent bij de landing snel het vliegtuig uit. Deze reserveer je voor een basistarief van 16 tot 25 euro p.p. per enkele reis. Een stoel met extra beenruimte, 86 tot 100 cm, zit bij de nooduitgang.
Waarschijnlijk is dat een deel stoelen waaruit het grondpersoneel uit kan kiezen bij het inchecken. Dus dat kunnen wel verkochte tickets zijn. Dus eigenlijk kan je dus niet precies zien hoe vol het toestel is, maar je kan wel zien wat er nog beschikbaar is.
Een luchtzak is een valwind waarbij afgekoelde, zwaardere lucht omlaag beweegt. Een vliegtuig dat in een luchtzak belandt, zal veelal een eind omlaag vallen. Een dergelijke val bedraagt doorgaans enkele meters, maar kan oplopen tot tientallen meters.
Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn bijna alle vliegtuigen eendekkers : hun draagvlak bestaat uit twee vrijdragende of vrijdragende vleugels die aan weerszijden van de romp zijn geplaatst .
De stoel die je bij boeking reserveert heeft een standaard beenruimte. Stoelen aan de nooduitgang hebben extra beenruimte. De stoelen met nooduitgang restrictie hebben de standaard beenruimte.
Onmogelijk. In de lucht is het drukverschil tussen de binnen- en buitenkant van het vliegtuig simpelweg te groot. Hierdoor is het onmogelijk de nooddeur te openen. Sterker nog, experts beweren dat je eigenlijk een zware krachtige machine nodig hebt om überhaupt de deur open te kunnen krijgen.
Turbulentie is vervelend voor passagiers maar het vliegtuig zal niet neerstorten. Het grootste gevaar is dat je een flinke smak maakt in het vliegtuig. Daarom moet je je riemen altijd om houden tijdens een turbulente vlucht."
Opstijgen is minder gevaarlijk dan landen
80 procent van de vliegtuigongevallen doet zich voor drie minuten na het opstijgen en acht minuten voor het landen.