Leg de natte trui op een droge handdoek en rek het kledingstuk voorzichtig op door aan de randen te trekken. Hierna kan je de gekrompen trui op een kledinghanger laten drogen. Et voilà, je wollen trui is weer als nieuw .
Babyshampoo, conditioner of wasverzachter in warm water
Dit trucje is vooral geschikt voor wol, kasjmier, viscose, katoen en gebreide kledingstukken. Je hebt twee grote handdoeken, een emmer, wasbak of badkuip en babyshampoo, conditioner of wasverzachter nodig.
Azijn, geen venijn voor kledingvezels
Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit. Spoel het kledingstuk niet uit, want azijn versoepelt de vezels.
Het wassen van wol met azijn zou de wol zachter maken en gebruikt kunnen worden als een soort wasverzachter. Dat is voor onze truien uiteraard niet nodig. Onze tip voor het zacht maken van wol na het wassen, is het strijken met stoom.
Zo fiks je het:
Vul je wasbak of emmer met lauwwarm water. Voeg hier een scheut babyshampoo aan toe en leg het gekrompen kledingstuk ongeveer 10 tot 15 minuten in het water. Masseer tegelijkertijd de babyshampoo in het kledingstuk. Haal vervolgens je kledingstuk uit het water en knijp hem uit (niet wringen!).
Kleding groter maken
Toch hoef je te kleine kleding niet altijd te vervangen voor een maatje groter. In sommige gevallen kunnen we jouw kledingstukken namelijk wijder maken. Denk aan het toevoegen van elastiek of stof bij de taille van een rok.
Was wol niet op een koud programma
Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Wel centrifugeren
Er zou te veel water achterblijven in de trui, waardoor drogen niet goed lukt. De trui verliest gemakkelijk z'n vorm. Centrifugeer op maximaal 400 toeren per minuut om je wollen trui veilig te wassen en alvast deels te drogen.
Zo kun je je trui, wanneer je 'm helemaal nat hebt gemaakt, voor een nacht in de vriezer stoppen. Daarna haal je 'm eruit en laat je de trui helemaal ontdooien. Pas wanneer-ie helemaal ontdooit en droog is, kun je de trui weer aantrekken.
Wol is van nature zelfreinigend, dit betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen dan bijvoorbeeld katoen. Soms kun je weken lang volstaan met alleen luchten. Hang muffe wolletjes buiten te luchten of dichtbij een stomende douche.De vochtige lucht zorgt ervoor dat de wol wordt gereinigd.
Wol is daarnaast ook vuilafstotend en hoeft dus niet vaak gewassen te worden. Wol is een elastische vezel en is daar door erg geschikt voor breisels. Bij het dragen komen er bijvoorbeeld bijna geen ellebogen in de mouwen, omdat de wolvezel terugveert.
Als je bijvoorbeeld te maken hebt met een wollen trui, dan kun je de gekrompen wollen trui voor je houden en hem terug stretchen in de vorm van je lichaam. Het enige wat nog rest is je hernieuwde kledingstuk laten drogen.
Bij het wassen op de hand gebeurt het namelijk gemakkelijk dat er te warm water wordt gebruikt of dat het materiaal te veel geboend en gewrongen wordt. Als je je wollen trui toch op de hand wilt wassen, ga dan dus extra voorzichtig te werk: Gebruik alleen lauw water.
Rol je trui uit de handdoek en trek hem, nu hij nog vochtig is, aan in zijn oorspronkelijke vorm. Laat de trui daarna aan de lucht drogen en ta-da! Grote kans dat je favo trui weer de juiste afmetingen heeft. Tip: als je trui erg gekrompen is, stretch hem dan elke 30 minuten terwijl hij droogt.
Gebruik een speciaal wolwasmiddel en was je wollen trui op maximaal 30°C en 400 toeren. Die lage toeren zijn echt heel belangrijk om beschadigingen tegen te gaan.
Doe een kwart kopje haar shampoo en drie eetlepels conditioner in een kom met heet water. Laat de kleding 12 uur in deze oplossing weken. Leg het daarna op een handdoek en rek het voorzichtig uit naar de originele maat. Knijp het overtollige water eruit en hang het kledingstuk op om te drogen.
Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Stop jouw jeukende trui in de vriezer
De kou van de vriezer zorgt er namelijk voor dat de vezels in de trui samentrekken en dus minder kriebelen. Let er wel op dat je de trui lang de tijd geeft om te ontdooien. Anders breken de haartjes af en dat wil je natuurlijk niet ð.
Voeg een scheutje azijn toe
Door een scheutje azijn toe te voegen aan je wollen was, zullen harde en jeukende pluisjes meteen weer een stuk zachter worden. Vergeet in dat geval je trui niet binnenstebuiten te wassen. Zo vermijd je dat er door de wrijving nog extra pluisjes bijkomen.
Wol wassen met gewoon wasmiddel
Een goede verzorging van wollen kleding vereist speciale wolwasmiddelen. Kies indien mogelijk voor een wasmiddel dat lanoline bevat; dit is een vetlaag dat in wol zit om schapen tegen kou, vocht en vuil te beschermen.
Wol bevat namelijk het natuurlijke vet lanoline, wat vuil- en waterafstotend is. Wanneer lanoline in aanraking komt met vocht, werkt deze als een natuurlijke zeep. Hang je trui of vest voor een lekkere opfrisbeurt dus gewoon buiten aan de waslijn of voor het open raam.
Voor al je wollen kleding gebruik je Robijn Wol & Fijn. Dit wasmiddel is speciaal ontwikkeld voor al je wol, zijde en fijne was. Dankzij de pure formule is Robijn Wol en Fijn een zachte en veilige manier om je fijnste stoffen te wassen, voor zowel hand- als machinewas.
Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden. Varianten zoals Modal en Lyocell (Tencel) hebben daar minder last van en kun je op maximaal 40 graden wassen.
Vul een emmer of wasbak met handwarm water en een mild wasmiddel of shampoo.Let erop dat je wasmiddel geschikt is voor wol. Speciaal wolwasmiddel of wol- en fijnwasmiddel is volop verkrijgbaar. Het beste wolwasmiddel is eigenlijk helemaal geen wasmiddel.
Wol daarentegen produceert niet alleen geen statische elektriciteit, het heeft ook een kern die vocht opneemt. De wasverzachter wordt in deze kern opgenomen, waardoor het voor de vezels onmogelijk wordt om het vocht van je huid op te nemen en af te voeren naar de atmosfeer.