Beginnen met je essay
Eerst moet je een goed onderwerp kiezen waarover een (sterke) mening hebt. Het helpt als je gepassioneerd bent over een onderwerp. Vervolgens baken je dit onderwerp af, zodat je essay niet te lang of te algemeen wordt. Hierna bedenk je jouw stelling waarvoor je argumenten gaat aandragen.
De inleiding moet de lezer nieuwsgierig maken naar de inhoud van het essay. Het is een goed idee om een (persoonlijke) anekdote te gebruiken, in te gaan op een actueel nieuwsbericht of enkele rake vragen te stellen. Benoem de achtergrond en de aanleiding voor het onderwerp.
Met dit standpunt (of 'thesis statement') druk je één idee uit in een enkele zin, beantwoord je de vraag van het essay op een direct wijze en doe je een claim waar een lezer het oneens mee kan zijn (anders is het geen standpunt of is het niet de moeite waard om een essay over te schrijven).
Nadat je een aantal alinea's met argumenten geschreven hebt, kun je je tekst nog sterker maken door een tegenargument te geven en deze te weerleggen. Ook dit doe je in een aparte alinea. Je bedenkt je dan waarom iemand het juist niet eens zou zijn met jouw standpunt.
Een scriptie schrijf je dus zowel tijdens een hbo-studie als een universitaire studie. De term 'thesis' betekent eigenlijk hetzelfde als een scriptie. In Vlaanderen zie je bijvoorbeeld dat de term 'thesis' veel gangbaarder is dan 'scriptie'. 'Thesis' komt van het Engelse woord voor 'scriptie' ('thesis').
Een essay dat je schrijft voor de universiteit is meestal tussen de 3 en 9 pagina's lang. Ga na bij jouw begeleider en opleiding hoe lang jouw essay moet worden.
Het moet een open vraag zijn, het mag dus niet met ja of nee beantwoord worden. Daarnaast moet de vraag specifiek genoeg zijn. Anders wordt je essay namelijk te groot en kun je geen verdiepend onderzoek doen. Een derde belangrijke eis is dat je hoofdvraag relevant moet zijn.
De titel van je essay moet de lezer informeren over het onderwerp, maar ook aanzetten tot daadwerkelijk lezen. Paragraaftitels, of tussenkopjes, doen hetzelfde, maar zijn minder gebruikelijk in essays.
Hoeveel woorden bevat een gemiddelde scriptie? HBO- of bachelorscripties bevatten gemiddeld tussen de 10.000 en 18.000 woorden. Het aantal woorden in masterscripties ligt tussen de 13.000 en 20.000 woorden.
Een betoog is bedoeld om de lezer van je mening te overtuigen, daar kun je gerust in de ik-vorm schrijven. Verschil betoog - essay: een betoog is stelliger (je neemt een standpunt in en daarvoor geef je argumenten) en een essay onderzoekender, uitproberender. In beide vormen kun je de ik-vorm gebruiken.
Een essay bestaat in principe uit drie tot vijf pagina's met tekst, de inhoudsopgave, het voorblad, de bronnenlijst en eventuele bijlagen worden hierbij niet meegerekend. Een essay bevat in principe geen afbeeldingen, ook niet op het voorblad.
Houd je eerste zin kort
Maar vaak schieten mensen zo in de stress van hun inleiding dat ze met lange, geknutselde zinnen op de proppen komen. Het probleem is dan dat je de lezers te hard laat werken. Dat willen lezers niet, vooral niet in het begin. Begin je inleiding dus met een of twee korte zinnetjes.
In je inleiding introduceer je je onderwerp, stelt de probleemstelling op en vertelt je doelstelling en je onderzoeksvragen. Verder maak je een korte beschrijving van de onderzoeksopzet en maak je een leeswijzer.
'Zet in je agenda dat je per dag drie uur aan je scriptie gaat werken. Niemand kan zich acht uur lang concentreren, dus de hele dag vrijhouden hoeft niet. Met die drie uur kun je er even voor gaan zitten en daarna weer iets anders doen.
Een hbo-scriptie is gemiddeld 15.000 woorden lang, een bachelorscriptie heeft tussen de 7.000 en 12.000 woorden en een masterscriptie is meestal tussen de 12.000 en 20.000 woorden lang. Je moet nagaan wat de eisen zijn van je opleiding om exact te weten hoeveel woorden je moet schrijven.
doet ter zake en ondersteunt je standpunt op een constructieve manier; weerlegt mogelijke tegenargumenten; is belangrijk en dwingend zodat de tegenpartij het niet zomaar naast zich kan neerleggen.
Proeven met dieren voor onderzoek moet verboden worden. Ouders moeten verplicht één dag in de week voor hun kinderen zorgen. Roddelbladen moeten verboden worden. De regering moet roken verbieden.
Hier leggen we je uit wat een drogreden is! Een drogreden is een foutief argument. Vaak lijken drogredenen aannemelijk, maar dat zijn ze niet. Een drogreden kan een fout argument zijn omdat een argumentatieschema niet goed gebruikt wordt of doordat er een discussieregel wordt overtreden.