Op de lijst van minst bespoten soorten: onder meer avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges. ,,Deze lijsten geven, vanuit mijn ervaring, een goed beeld van de realiteit”, zegt Tytgat. De toxicoloog raadt daarnaast aan om de meest bespoten exemplaren fruit ook te schillen.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een 100% gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Maïs staat op de eerste plaats van het rijtje gewassen dat het minste aantal pesticiden of restanten van pesticiden bevatten. In dalende lijn gevolgd door avocado, ananas, kool, ui, erwten, papaya, asperge, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, cantaloupemeloen, bloemkool en pompelmoes.
De 12 soorten groente en fruit die over het algemeen de meeste bestrijdingsmiddelen bevatten, zijn: Aardbeien. Spinazie. Boerenkool.
De beste manier om pesticiden van groenten en fruit te verwijderen is weken in een oplossing met baking soda. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek naar pesticiden op appels. Vul je wasbak met water en doe hier twee theelepels baking soda in en twee eetlepels appelazijn.
De oplossing om effectief pesticiden te verwijderen? Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Veel mensen zijn sceptisch over het gebruik van pesticiden of landbouwgif, omdat ze bang zijn dat deze stoffen in onze levensmiddelen trekken en vervolgens in ons lichaam belanden. Helaas helpt wassen van groente en fruit niet om eventuele pesticiden eraf te krijgen.
Biologisch fruit is namelijk ook bespoten. Hier worden enkel de natuurlijke middelen gebruikt zoals koper en zwavel. Het voordeel voor het milieu ontkennen we niet. Het is een andere manier van werken met aandacht voor ander leven en bodem.
Biologische producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. De boeren en telers kiezen ervoor om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, door zo min mogelijk in te grijpen.
De conclusie: groenten en fruit zijn vaak vervuild met hormoongif. Producten met de meeste hormoonverstorende stoffen zijn nectarines, perziken, druiven, courgettes, pruimen en wortels. Voor uit Nederland afkomstige producten zijn kersen, pepers en komkommers de probleemproducten.
Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat er op mandarijnen, aardbeien, tafeldruiven en galiameloenen van Albert Heijn, Jumbo en Lidl restanten van pesticiden zijn aangetroffen. Met uitzondering van de aardbeien van Lidl en druiven van Albert Heijn.
Groenten met de meeste sporen van pesticiden zijn selderij (50 procent), knolselderij (45 procent) en bloemkool (31 procent). Hans Muilerman van het PAN verklaart de toename door resistentie bij insecten, schimmels en onkruid. "Daardoor gaan boeren meer spuiten en dat zorgt alleen maar voor nog meer resistentie.
Op de groene lijst staan de producten waarbij in minder dan 10 procent van de gevallen hormoonontregelende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden, deze zijn dus het meest veilig. Onder meer broccoli, aubergine, komkommers, mango en uien leveren weinig gevaar op voor hormoonverstoring.
Appels en peren hebben van alle fruitsoorten de laagste milieudruk. De teelt belast het milieu relatief weinig, vergeleken bij andere fruitsoorten. Voor de teelt van appels en peren wordt weinig grond en weinig water gebruikt, en er komen weinig broeikasgassen bij vrij.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
kwaliteit: Doordat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt kunnen groenten en fruit aangetast worden door bijvoorbeeld insecten. minder lang houdbaar: Er worden in biologische producten minder of andere conserveermiddelen gebruikt. Hierdoor kan het eerder gaan bederven.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
Was ook groenten en fruit die je nog gaat schillen. Ook meloen, die je eerst aansnijdt voordat je de schil eraf haalt of uitlepelt, kun het beste eerst even wassen. Haal eventueel zand eraf met een borstel. Wassen is niet nodig voor fruit zoals bananen, sinaasappels en mandarijnen.
Groente en fruit wassen onder stromend water verwijdert wel vuil en bacteriën, maar niet alle pesticiden. Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda.
kankerverwekkende effecten. teratogene gevolgen (misvorming van embryo's) en mutagenen (aantasting van het genetisch materiaal)gevolgen voor de vruchtbaarheid. hormonale problemen.
Het is altijd een goed idee om je groenten en fruit voor consumptie te wassen, alleen al omdat de producten van boer naar koelkast aardig wat handen passeren. Met het afspoelen haal je alleen niet alle pesticiden volledig weg. Sommige van die pesticiden lossen alleen op in vet, dus water haalt weinig uit.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
Het is belangrijk om de bessen voorzichtig te wassen om beschadiging te voorkomen. Gebruik koud water en spoel de bessen grondig af. Laat ze vervolgens goed drogen voordat je ze plukt. Op deze manier kun je genieten van schone en verse blauwe bessen.