Waarom loeit een koe? Vooral om de sociale band tussen twee of meerdere dieren te bevestigen. Met loeien zegt een koe eigenlijk: 'Hier ben ik'. Dat is belangrijk bij moeder en kalf, bij stieren en bij dieren die van de koppel zijn afgedwaald of weggehaald.
Tochtige koeien zijn voor mensen te herkennen aan het opzij dragen van de staart, zodat de kling goed zichtbaar is. Die is rood en gezwollen en er hangen vaak lange slierten helder, draderig slijm uit. Tochtige koeien zijn onrustig en beweeglijk, hun oren schieten heen en weer en ze plassen veel.
Os – gecastreerde stier; Droge koe – koe die enkele weken geen melk geeft om op krachten te komen voor het kalven, ook wel 'droogstaande koe' of 'drooggezette koe' genoemd; Nieuwmelkte koe – koe die net heeft gekalfd en begint aan een nieuwe lactatieperiode, ook wel 'verse koe' of 'nieuwmelkse koe' genoemd.
Een oormerk is een, meestal geel, genummerd label op de oren van rundvee – inclusief waterbuffel en Amerikaanse bizon – en sinds 2005 ook van schapen, geiten en varkens. De oormerken zijn een ambtelijk kenteken en een hulpmiddel om de herkomst van dieren te kunnen vaststellen.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Die verbetert hun bloedcirculatie en maakt hun vacht schoon. Elke koe draagt een genummerde halsband. Die halsband zendt een signaal uit, dat voor elke koe anders is. Zo kan de computer die de melkmachine bestuurt, gegevens bewaren over de melkgewoonten van de koe en de kwaliteit van haar melk.
Wanneer een dier een oormerk verliest, moet er een nieuw van datzelfde oormerk besteld worden. De halsband en pootband worden om gedaan wanneer een dier voor de eerste keer gekalfd heeft. Het bevat een nummer, meerbepaald het koenummer, en is bedrijfseigen.
"Ze kunnen een beetje zwemmen, maar dat is een soort onbeholpen gespartel." De koe is waarschijnlijk meegevoerd door de stroming. "Door stuwing kunnen ze wel in een bepaalde richting zwemmen. Ze kunnen goed blijven drijven, dus ze zullen niet zo snel verdrinken.
Een koe slaapt ongeveer 1,5 uur en dan heb je het over de diepe slaap. Als we dommelen en dutjes nog meenemen, dan slapen ze zelfs 3 uur.”
Het ziet er misschien wat gek uit, maar het werkt: voor een goede gezondheid is het goed om een koe te aaien. En ook het fluisteren van lieve woorden heeft zin.
De meeste koeien hebben van nature hoorns. In de biologische dynamische melkveehouderij houden koeien hun hoorns. Ze vormen een wezenlijk onderdeel van de koe. De koeienhoorn is meer dan alleen de dode buitenste hoornlaag.
Wist u dat... Koeien kunnen 330º in de rondte kijken. Ze kunnen de kleuren geel, groen en blauw zien, maar rood kunnen ze minder goed zien.
Het bespringen van andere koei en is ook een duidelijk teken, zeker als dit op de kopse kant gebeurt. Dat doet een koe ook als ze als enige in het koppel tochtig is. Hoe meer van de andere signalen zichtbaar zijn, des te zekerder dat de koe tochtig is. Gemiddeld geeft een koe gedurende 12 uur tochtig heidssignalen af.
De droogstandsperiode is een soort van zwangerschapsverlof voor de koe. In deze periode komt de uier van de koe tot rust en wordt zij niet gemolken, met andere woorden: de lactatie van de koe stopt tijdelijk. In deze periode spreken we dus van een droge koe.
Koeien dragen een bel, omdat de dieren zo makkelijker vindbaar zijn voor de boeren, herders en herderinnen. Het dragen van een bel is een eeuwenoude traditie die niet meer weg te denken is uit de Alpen.
De optimale omgevingstemperatuur voor melkvee ligt tussen -5 °C en 18 °C. Bij een temperatuur van 20 °C en een luchtvochtigheid van 60 tot 80 % heeft een koe al last van de warmte. Een koe kan temperaturen tot 30 °C zonder problemen verdragen maar gebruikt dan wel extra energie om zich zelf te koelen.
Koeien dragen in de bergen een bel, omdat ze zo beter vindbaar zijn voor de herders, herderinnen en boeren. De koeienbel is een eeuwenoude traditie en daarom niet meer weg te denken uit de Alpen. Tijdens het wandelen hoort u het geklingel van de bellen vaak al van ver en dat geeft een nostalgisch gevoel.
Hoe oud wordt een melkkoe? Een koe kan van nature wel twintig jaar oud worden. In de vee-industrie niet: daar gaan melkkoeien bij verminderde vruchtbaarheid, een lagere melkproductie of toenemende gezondheidsproblemen al op jonge leeftijd naar het slachthuis. Gemiddeld zijn ze dan slechts zes jaar oud.
Van 0 tot 5 maand: een kalf. Wanneer een koe bevalt, wordt een kalf geboren. Daarom zeggen we ook gewoon: een koe kalft.
Een koebel is een bel die aan de hals van een koe wordt gebonden. Deze bellen worden in het Alpengebied veel gebruikt om te horen waar een koe zich bevindt. In deze bel hangt een klepel, zoals bij een klok.
Met loeien zegt een koe eigenlijk: 'Hier ben ik'. Dat is belangrijk bij moeder en kalf, bij stieren en bij dieren die van de koppel zijn afgedwaald of weggehaald. Ook tochtige koeien loeien om de aandacht op zichzelf te vestigen, net als hongerig rundvee.
een langgerekt klagend geluid voortbrengen.
Door de rode vos (Vulpes vulpes) krijg je het idee dat Jack the Ripper de straten onveilig maakt. De roep van deze wilde stadsbewoner lijkt soms eng veel op het schreeuwen van mensen.