Gebruik de blaadjes van de basilicum plant. Scheur de blaadjes in kleine stukjes en strooi over een pastagerecht, lasagne, soep of een simpele tomatensalade met mozzarella. Voeg verse basilicum altijd pas op het eind toe zodat er geen smaak verloren gaat. Gebruik de blaadjes en het zaad en snijd de dille fijn.
Verse basilicum is heerlijk in soepen, sauzen en salades. Maak zelf basilicumsoep of ga voor een zelfgemaakte verse basilicum pesto. Gebruik basilicum in Italiaanse gerechten, zoals deze spaghetti met tomaatjes en mozzarella of in deze overheerlijke risotto met spinazie.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Waarom mag basilicum niet meekoken? Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
Gebruik en toepassing van basilicum
Het past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Verder is het onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. De bladeren van citroenbasilicum passen goed in sauzen en bij kip.
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Verwarm water in een steelpannetje tot het bijna kookt. Draai het gas uit en voeg de verse basilicum toe en het zakje kamillethee. Laat dit ongeveer 6 minuten trekken (je kunt een deksel op het steelpannetje leggen tegen het afkoelen). Wil je de thee nog iets pittiger maken, voeg dan kruidnagel toe.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker. Knip het plantje af, ca.1 cm boven de plek waar de blaadjes uit de steel groeien. Van een plantje van 25 cm kun je bijvoorbeeld de bovenste 10 cm afknippen en de rest laten staan.
Ja, basilicum kan je zeker rauw eten en is dan ook het lekkerst. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe. Als je de basilicum aan het begin van de bereiding toevoegt kan het kruid een bittere smaak afgeven.
In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. De blaadjes niet fijnhakken, maar liever scheuren of knippen. Dit komt de smaak ten goede. Dan de blaadjes met steeltjes kort meestoven of koud gebruiken.
Stop de blaadjes in een plastic zak, zonder ze te wassen, sluit de zak af en vries deze in. Na 24 uur haal je de zak uit de vriezer en je duwt de bevroren blaadjes plat. De blaadjes zullen breken en nemen zo minder plaats in. Opnieuw invriezen.
Basilicum heeft warme lucht en zon nodig, dus het beste hierbij is om binnen te beginnen, vier tot zes weken voor de laatste nachtvorst. Vanaf half mei kun je dit ook buiten doen.
Je kunt restjes kruiden verwerken in een lekkere kruidenboter, kruidenolie of -azijn. Als je veel kruidenboter hebt gemaakt, vries deze dan goed ingepakt in waardoor je er nog langer plezier van hebt. Ook kan je zelf kruiden drogen, hiervoor geschikt zijn munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm.
Het verzorgen van een basilicumplant vergt veel aandacht en liefde. Je moet hem dagelijks water geven en dat doe je het beste van onderaf. Daarom is een pot met gaatjes ook zo handig, deze zet je vervolgens in een bakje met water, zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water.
De gewone basilicum (Ocimum basilicum) groeit kruidachtig en is een eenjarige plant. Na de bloei en zaadvorming eindigt hun natuurlijke levenscyclus.
Je kan de gehele plant gebruiken of vlak boven 2 bladeren de stengel doorknippen. De plant zal nu van de ene stengel 2 nieuwe creëren en zo doorgroeien. Basilicum heeft de eigenschap om snel weer terug te groeien.
Bladluizen en slakken vallen vaak basilicum aan. Let goed op en behandel indien nodig met larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis en No-slug tegen slakken.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden. Wat wel mogelijk is: laat de kruiden meestoven door ze (in een bosje vast te binden) en een langere tijd mee te garen of koken in jouw gerecht. De kruiden hebben zo genoeg kans gekregen om hun smaak af te geven.
Niet alleen voor je luchtwegen is het goed, dat geldt ook voor je nieren. Door de vochtafdrijvende werking is het de perfecte ondersteuning om je lichaam te reinigen van gifstoffen. Gecombineerd met het feit dat basilicum bovendien ontstekingsremmend is, kan de thee nierinfecties en nierfalen voorkomen.
Basilicum kun je het beste scheuren in plaats van snijden, om bruine randjes te voorkomen. Gooi de steeltjes niet weg, maar hak ze fijn en laat ze mee fruiten bij de ui en knoflook bij het maken van een lekkere tomatensaus. Van basilicum kan je natuurlijk heerlijke pesto maken of een echte klassieker: salade caprese.
Ga je basilicum gebruiken? Pluk dan niet alleen de blaadjes eraf, maar knip de stengels ongeveer een centimeter boven de aarde af. Zo gaat de energie niet naar de stengels, maar naar de wortels, waardoor er nieuwe blaadjes gaan groeien.
Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!
Naast dat het erg goed helpt om je maaltijden te verteren, helpt basilicumthee ook hoofdpijn en stress te verminderen. Probeer het eens uit! Basilicum is een geurige geneeskrachtige plant die al honderden jaren wordt gebruikt in de keuken en tevens als alternatieve medicatie in de vorm van bijvoorbeeld basilicumthee.
Zwier de basilicum droog. Leg de basilicumblaadjes op de neteldoeken en zet uw roosters in uw voedseldroger. Droogtijd: 12 a 18 uur. Controleer altijd uw basilicumblaadjes tegen het einde van de droogtijd zodat deze voldoende gedroogd zijn.